Viking ilham verdi ‘temiz' kazandı

Güncelleme Tarihi:

Viking ilham verdi ‘temiz kazandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2013 08:48

AVCI ailesinin 1992 yılında dönemin çok sevilen çizgi film kahramanı ‘Vikingler'den esinlenerek kurduğu Viking Ltd temizlik ürünleriyle bu yıl 80 milyon lira ciroya ulaşıyor.

Haberin Devamı

Firma şimdi bu sektöre ara mamul de üretecek.

NURETTİN, Nejmettin, Hayrettin, Muhittin Avcı kardeşler İzmir'de semt pazarlarında açık deterjan satarak başladıkları ticareti, sanayiciliğe dönüştürmeyi başardı ve bugün sektördeki en önemli oyunculardan olmayı başardı. 30 bin metre kapalı alana sahip fabrikasında ürettiği ürünlerle bu yıl 80 milyon dolar ciroya ulaşan Viking Ltd., yakında arap sabunundan geliştirdiği yeni bir sıvı genel temizlik ürünün de piyasaya sürecek. Hayrettin Avcı şöyle konuşuyor:

TAKSİCİ BABANIN ÇOCUKLARI

Babamız taksi şoförüydü ve 1976'da vefat etti. Bizler 4 kardeş o zaman 7, 14, 18 ve 21 yaşındaydık. Ağabeyimiz askerden yeni gelmişti ve bir sabun fabrikasına işçi olarak girmişti. Biz diğer üç kardeş olarak çalışıp hayatımızı kazanmak zorundaydık. Bir süre sonra (1978'de) ağabeyimizin işi, mesleği gereği biz de semt pazarlarında açık deterjan ve temizlik ürünleri satmaya başladık. Çünkü bu ürünlere talep çok yüksekti. Güzelyalı'da küçük bir depomuz vardı.

Haberin Devamı

İLK ÜRETİM 6 METREKAREDE

Satışlarımız iyi gidince, biz de birşeylerü retmek istedik ve ilk üretim yerimiz 6 metrekarede leğenlerde başladı. Yaptığımız ürün ise ‘kristal çamaşır sodası' oldu. Bu ürüne de çok talep oldu. Ardından arap sabununu yüksk miktarlarda alıp naylon torbalarda amajlajlayarak yine pazarlarda satmaya başladık. 1985'e kadar pazarcılık ve seyyar satıcılık yaptık. Seyyar satıcılık derken, ürünlerimizi arabayla İzmir'in ve Ege'nin bazı köylerine götürüp oralarda sattık. 1985'ten itibaren bakkallara ve marketlere vermeye başladık. Sonra da toptancılara ürün verdik.

MARKA OLMALIYIZ

1992'de de Viking Ltd.'i kurduk. O dönemde televizyonda herkesin çok sevdiği bir çizgi film kahramanı vardı. Adı Viki'ydi. Vikingler çizgi filmindeki çocuk karakter. Biz, Viking adını oradan ilham aldık. Viking markasını temizlik ürünlerimiz için tescil ettirdik. Viking'i kurduktan sonra da pazarın talep ettiği yeni ürünleri birbiri ardına devreye koyduk. Çamaşır suyu, tuz ruhu, sıvı deterjan v.s. Bir taraftan da Ege'nin tüm illerinde, İç Anadolu ve Akdeniz'de distribütörlük bayilik sistemimizi kurduk. 2005'e geldiğimizde artık yeni ve büyük bir fabrika yatırımı yapacak güçteydik. Kemal Paşa'da, 53 bin metrekarelik alanda 30 bin metrekare kapalı alanda fabrikamızı yaptık ve oraya taşındık.

Haberin Devamı

367 kişi çalışıyor

VİKİNG temizlik ürünleri, 4 satış kanalı için üretiliyor. Hayrettin Avcı, “Bunlar; normal perakende, ihracat, private label üretimi ve ev dışı tüketim alanları. 3 şirketimizde 367 kişilik istihdamımız var. Bu yıl 80 milyon TL ciro yapıyoruz. yüzde 5'i ihracattan. İhracat potansiyelimiz çok yüksek. Sürekli artıyor. Şu ana kadar ürünlerimiz 55 ülkeye ulaşmış durumda. En iyi pazarlarımız da Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk cumhuriyetleri” diyor.

TÜBİTAK ve San-Tez projeleri için yatırım

HAYRETTİN Avcı, ağabeyi Nurettin Avcı'nın yönetim kurulu başkanlığı altında 4 kardeş ortak yola devam ettiklerini söylüyor ve şu bilgileri aktarıyor: “2010 yılında TÜBİTAK ve San-Tez (Sanayi Tezleri Programı) destekli projelere başladık. Hedefimiz, Türkiye'de kimya sektörünün dışa bağımlılığını azaltmaktı. Bunun için Türkiye'de üretilmeyen, sektörün kullandığı bazı kimyasalları üretebilmekti. Bunun için de Avcı Kimya'yı kurduk. İlk iki ürünümüzün patentini aldık ve 2014'te üretim yatırımı yapacağız. TÜBİTAK ile esanslarda kalıcılığı artıran bir fiksatör ve San-Tez kapsamında da, çevre dostu bir polimer üretimi yaptık. Avcı Kimya, bundan sonra da böyle ‘ithal edilen' kimsasalları üretmek için yeni Ar-Ge projeleri yaparak yola devam edecek.”

Haberin Devamı

sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!