İyi bir ilk izlenim bırakmanın 6 yolu

Güncelleme Tarihi:

İyi bir ilk izlenim bırakmanın 6 yolu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 10:48

Harvard Business okulunda psikolog olan Amy Cuddy, on yılı aşkın süredir ilk izlenimler hakkında araştırma yapıyor. O ve iş arkadaşına göre diğer insanlar hakkında yaptığımız hızlı yargılamalarda iki ana soruya cevap arıyoruz. "Bu insana güvenebilir miyim?, Bu insanın becerilerine saygı duyabilir miyim?"

Haberin Devamı

Cuddy'nin araştırmasına göre, ilk izlenimlerin % 80-90 kadarı iki özelliğe dayanıyor. Bilinçli olarak, sen ve tanıştığın insan kendine "Bu insanın bana karşı iyi niyet sahibi olduğuna dair güvenebilir miyim" ve "Bu insan yetenekli mi" diye soruyor. Biz sık sık yeteneğin en önemli faktör olduğunu varsayıyoruz ve insanlar biriyle tanışırken bunun üzerinde durma eğilimi gösteriyor ama Cuddy'nin araştırması güvenin en önemli faktör olduğunu gösteriyor. Kabiliyetin fark yaratması için insanların ilk olarak sana güvenmesi gerekiyor. Eğer güven yoksa insanlar kabiliyeti negatif bir özellik olarak algılıyor.

Cuddy'nin dediği gibi güçlü hayranlık uyandıran sıcak ve güvenilir bir insan güven hususunu da başardıktan sonra gücü tehdit yerine hediye olarak görülüyor.

Haberin Devamı

İLK İZLENİM SANATINDA NASIL UZMAN OLUNUR?
Birinin güvenilir ve yetenekli olduğuna karar verilmesinin saniyeler aldığı ve araştırmaların ilk izlenimi değiştirmenin zor olduğunu gösterdiği için, yeni insanlarla tanışmanın getirdiği baskı yoğundur. Eğer güven inşa etmeden güven yansıtmaya çalışıyorsan çabaların geri tepecek. Kimse saygı duyulan ama sevilmeyen biri olarak görünmek istemez. Cuddy'nin dediği gibi eğer etkilemeye çalıştığın insan sana güvenmiyorsa, çok aşama kaydedemeyeceksin, hatta şüphe bile uyandırabilirsin çünkü manipulatif olarak algılanacaksın.

Yetenek yerine güvenin önemini fark ettiğin zaman vereceğin ilk izlenimin kontrolünü eline alabilirsin.

Bir dahaki sefere yeni birisiyle tanıştığın zaman sana yardım edecek bazı yöntemler:

1. TANIŞTIĞIN İNSANIN İLK OLARAK KONUŞMASINA İZİN VER
Bırak sohbette önderliği tanıştığın kişiler alsın ve sen de iyi sorular sorarak konuşmanın akmasına yardım et. Hemen söze başlamak baskın olmanın göstergesidir ve bu güven inşa etmeye yaramayacaktır. İnsanlar anlaşılır hissettikleri zaman güven ve sıcaklık ortaya çıkar ve bunu sağlamak için insanlar çokça paylaşım yapmaya ihtiyaç duyar.

2. POZİTİF BİR VÜCUT DİLİ KULLAN
Jest, ifade ve ses tonunun bilincinde olmak ve onları pozitifte tutmak, karıncaları pikniğe çektiği gibi insanları size çekecektir. Şevk dolu bir ses tonu kullanmak, kollarını bağlamamak, göz kontağını sürdürmek ve konuşana doğru yönelmek fark yaratacak olan pozitif vücut dili şekilleridir.

Haberin Devamı

3. TELEFONUNU UZAK TUT
Telefonuna göz gezdirmek ve aynı zamanda güven inşa etmek imkansızdır. Hiçbir şey insanları konuşma arası yollanan mesajlar veya sohbet esnasında telefona atılan bakışlar kadar irite edemez. Bir sohbet içerisindeyken bütün ilgini sohbete yönlendirmelisin. Sohbetlere kendini kaptırdığın zaman, onların daha eğlenceli ve zevkli olduğunu fark edeceksin.

4. KÜÇÜK SOHBETLER İÇİN ZAMAN YARAT
Kulağa saçma gelebilir ama araştırmalar gösteriyor ki beş dakika sohbet edilerek başlanan toplantılarda daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Küçük konuşmalar gibi güven yaratan birçok unsur, bunun amacını anlamayanlar için zaman kaybı olarak görülebilir.

Haberin Devamı

5. AKTİF DİNLEME PRATİĞİ YAP
Aktif dinleme sohbette az sonra ne söyleyeceğini düşünmek yerinei karşıdaki kişinin ne söylediğine konsantre olmak demektir. Anlayışlı sorular sormak, sohbete dikkatini veriyor olduğunun en güzel örneklerinden biridir. Eğer konuyu anlamak için kontrol etmiyorsan veya araştıran sorular soruyorsan, konuşmuyor olmalısın. Sadece bir sonraki cümlede ne söyleyeceğini düşünmek dikkat dağıtmaz, aynı zamanda konuşmayı kaçırmak da daha önemli bir şey söyleyeceğini düşündürür. Bu, konuşanın problemlerine çözümle atlamamak demektir. Yardım etme isteği insanın doğasında vardır ama pek çoğumuzun fark edemediği şey, probleme bir çözüm veya tavsiye ile atladığımız zaman karşımızdakini susturuyoruz ve güvenini zedeliyoruz. Bunun sosyal anlamda daha kabul edilebilir söyleme şekli ise "Tamam, anladım. Şimdi durabilirsin." Etkisi aynıdır.

Haberin Devamı

6. ÖDEVİNİ YAP
İnsanlar sizinle paylaşımda bulunmadıkları halde haklarında bir şeyler bilmenizi severler. Ürkütücü şeyler değil, ama Linkedin üzerinden veya şirket websitesinden öğrenmek için zaman harcanan bazı basit gerçekler gibi. Bu tip şeyler şans eseri yaşanan karşılaşmalarda işe yaramıyorken, iş görüşmesi veya potansiyel müşteri danışmanlıklarında ilk toplantılarda hayati önem taşımaktadır. Görüştüğünüz kişilerin şirketleri, şirketlerinin hedef ve zorlukları ve benzeri şeyler üzerine öğrenebildiğiniz kadar şey öğrenin. Bu, insiyatif ve sorumluluk anlayışının altını çizerek kabiliyet ve güvenilirliği gösterir.

HEPSİNİ BİR ARAYA GETİR
İlk izlenimi iyi yapanlar küçük şeylerdir ve güven kurmanın önemi yadsınamaz. Şimdi keşke biri bunları politikacılara söylese.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!