Muhtasar Beyanname Nedir Ve Nasıl Hesaplanır? Muhtasar Beyanname Ne Zaman Verilir

Güncelleme Tarihi:

Muhtasar Beyanname Nedir Ve Nasıl Hesaplanır Muhtasar Beyanname Ne Zaman Verilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2021 00:28

Bilindiği üzere ülkemizde vatandaşlardan çeşitli vergilen alınmaktadır. Bu vergiler vasıtası ile devlet vatandaş döngüsü sağlanmaktadır. Ülkemiz de bir çok alan da alınan vergi türleri bulunmaktadır. Emlak vergisi, gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, beyanname vergisi vb. olarak bu vergileri sıralayabiliriz. Bu vergi türleri arasında olan gelir vergisinin muhtasar beyanname ile ne alakası bulunmaktadır? Bu beyanname nerelere kimler tarafından verilmektedir? Kimler bu beyanname bilgilerini istemektedir? Bu husus vatandaşlar tarafından oldukça merak edilen konular arasına girmektedir. İşte muhtasar beyanname hakkında temel bilgiler.

Haberin Devamı

Bu beyanname türü; kamu idare ve kuruluşları, İktisadi kamu kuruluşları, yatırım fonu yönetenler, ticaret şirketleri, dernek ve vakıflar, iş ortaklıkları, serbest meslek erbapları ve kazanç durumuna göre bilançoya bağlanan çiftçiler tarafından verilen beyanname şeklidir.

 Muhtasar Beyanname Nedir?

 Bu beyanname türü vergi tevkifatı yapan diğer şahıslar ve işverenlerce kesilen vergilerin matrahları ile birlikte vergi dairelerine beyan edilmesi şeklidir. Muhtasar beyanname stopaj usulü vergi geçerli olduğundan burada esas borçlu olanın yerine vergi, vergi sorumlusundan istenmektedir. Yani gelir vergisi beyanları arasın da muhtasar beyanname bulunmaktadır.

 Bu konuyu bir örnek ile açmaya çalışalım. Mesela, çalışanlara maaş ödemesi yapılırken ilgili kişiler için maaş bordrosu tanzim edilmektedir. Burada kişiye maaş verilmeden hemen önce brüt tutarlar üzerinden damga vergisi ve gelir vergisi kesintileri yapılmaktadır. Bu kesintiler de Muhtasar Beyanname ile birlikte devlete aktarılmaktadır.

Haberin Devamı

 Muhtasar Beyanname Nasıl Hesaplanır?

 Muhtasar Beyanname hesaplamasını bir örnek dahilinde açıklamaya çalışalım. X işyerinde 9 kişinin diğer ücretli ve 3 kişinin de asgari ücretli çalıştığını düşünelim. Bu iş yerinin mevcut kire bedelini de 20.000 TL kabul edelim. Görüldüğü üzere bu X işyerin de 10 kişiden fazla çalışan olduğundan dolayı aylık muhtasar beyanname verilmesi gerektiğini vurgulayalım. Çalışanların gelir vergisi hesaplamaları muhtasar beyanname kodları tablosunda ki kodlara istinaden belirlenmektedir.

 Tabloya bakıldığın da asgari ücretlinin kodu ile diğer çalışan kodunun karşılıkları bulunabilir. Bu arada damga vergisi tutarının toplu olarak muhtasar beyanname de belirtilmesi gerektiğini de vurgulayalım. Ayrıca ilgili tablodan kira geliri kodunu da tespit edelim. Stopaj hesaplarının bu verilere göre yapılması işlemini de unutmayalım.

 Burada bir ayrıntıya da dikkat etmek gerekmektedir. Bu da 302 koduna sahip Damga Vergisi Kanunu kapsamında yapılan ödemeler kalemidir. Peki nedir bu kalemler? Huzur hakkı, ikramiye, aidat, yemek, mesken, tazminat, harcırah gibi nakdi veya tediyeyi temin eden kağıtlar bu kapsam da değerlendirilmektedir. Tüm bu işlemlerden sonra bordro da brüt tutar matrah kısmına, vergi kısmına ise tevkif edilen damga vergisi tutarları yazılmalıdır.

Haberin Devamı

 Muhtasar Beyanname Ne Zaman Verilir?

 Bu beyanname aylık ve üç aylık olarak verilen bir beyannamedir. Ancak üç aylık verilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Örneğin çalışan sayısının 10 kişiden az olması durumu vb. gibi. Bir aylık muhtasar beyanname takip eden ayın yirmi altısında ödenmesi gerekmektedir. Üç aylık muhtasar beyanname verilen ve ödenen zaman ise; üç aylık dönemi takip eden ayın yirmi altısı akşamına kadar verilmesi gerekir. Yani bu durumu açar isek, birinci dönem 26 Nisan, ikinci dönem 26 Temmuz, Üçüncü dönem 26 Ekim ve yılın son dönemi 26 Ocak olarak bilinmektedir.

 Söz konusu olan bu şartların ve beyanname verilme günlerinin unutulmaması önem arz etmektedir. Anlatıldığı üzere takip eden yirmi altıncı günleri akşamları kaçırılmamalıdır. Aylık ve üç aylık dönem periyotlarına dikkat edilmelidir. Hangi döneme hangi iş yerlerinin dahil olduğuna dair kriterler de gözden geçirilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!