Koç bizi küçük görmesin Erdemir’e çok asılacağız

Güncelleme Tarihi:

Koç bizi küçük görmesin Erdemir’e çok asılacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2005 22:55

Haberin Devamı

TÜRK demir çelik sektörünün önemli temsilcilerinden Tahsin Öztiryaki, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.’nin (Erdemir) özelleştirme ihalesine girmek için oluşturulan Ereğli Ortak Girişim Grubu’nun ihaleye sonuna kadar asılacağını söyledi. İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçılar Birliği Başkanı Öztiryaki, ‘Bu oluşum çok ciddi ve ihalenin favorisi gösterilen Mittal kadar iddialıyız. Aslında bu oluşumla yerli sermaye büyük ihalelerle ilgili önemli bir testten geçecek. Eğer başarırsak ya da başa baş mücadele edersek sonraki stratejik özelleştirme ihalelerinde de yerli sermaye için önemli bir motivasyon olacak’ dedi.

KAYIRMA Ä°STEMEYÄ°Z:

Erdemir gibi ‘stratejik değeri’ olduğu söylenen şirketlerin özelleştirme ihalelerinde yerli sermaye olarak asla kayırma istemediklerini söyleyen Tahsin Öztiryaki, ‘Böyle kayırma yanlış olur. Dünyaya kötü mesaj olur. Biz bileğimizin gücüyle almalıyız. Yabancılarla yarışabilmeliyiz’ diye konuştu. Ereğli Ortak Girişim Grubu’na Koç Holding’in de katılımını sağlamak için görüşme yapıldığını anlatan Tahsin Öztiryaki, ‘Ancak Koç, yüzde 51’i istedi. O nedenle katılımı mümkün olmadı’ dedi. Öztiryaki, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un, Erdemir için oluşturulan Ortak Girişim Grubu konusunda basına yansıyan ‘Ciddi bulmuyorum’ şeklindeki sözlerine de ‘Doğrusu bu açıklamayı yadırgadık, hoş bulmadık’ yanıtı verdi.

Haberin Devamı

SERMAYE SORUNU YOK:

Ereğli Ortak Girişim Grubu’nun ihale sürecinde ve sonrasında sermaye sorunu bulunmadığını söyleyen Tahsin Öztiryaki, ‘Şu anda 1 milyar dolar nakiti bulduk. Bunu başarırsak dünyada başka özelleştirmelere de girebiliriz. Konsorsiyumda heyecan var’ dedi. Yabancı sermayeyi asla tehlikeli bulmadıklarını belirten Öztiryaki, ‘Yabancılar da alabilir ama biz de talibiz. Bu bir ihale ve iyi teklifi veren kazanır. Herkes Mittal’i favori gösteriyor ama ben Ruslar’ın da çok iddialı olacağı görüşündeyim’ diye konuştu.

Haberin Devamı

TKB PAYINI DA ALACAK:

Erdemir’in yüzde 46.12’lik bölümünün blok satışına ilişkin ihale sürecinde, kazanan firma Erdemir’in yüzde 3.17’sine karşılık gelen Türkiye Kalkınma Bankası’na (TKB) ait hisseleri de aynı koşullarla satın alacak. Yüzde 51’i aşan hisse payına ise halka açık hisselerden satın alarak ulaşacak. Ereğli Ortak Girişim Grubu, Kibar Holding A.Ş, Yıldırım Dış Ticaret, Borusan Holiding, Tosçelik, İÇDAŞ, Tezcan Galvanizli Yapı, Turkon Holding, Murat Denizcilik, Yardımcılar Holding ve Diler Holding’den oluşuyor.

Dünyanın 12’nci büyük demir çelik üreticisiyiz

 TÃœRKÄ°YE demir çelikte yıllık 20,5 milyon tonluk üretimle dünyanın en büyük 12’inci üreticisi konumunda. Avrupa’da ise 4’üncü büyük üretici olan Türkiye uzun ürün ihracatında ise dünya birincisi. Türkiye 17.4 milyon ton uzun ürün üretiyor ve bunun 7,6 milyontonunu ihraç ediyor. Erdemir özelleÅŸtirmesiyle dünya gündemine yerleÅŸen Türkiye’nin ihracatında demir çelik sektörünün payı 1981’de sadece yüzde 1.9’du. 2004’te bu oran yüzde 15’e ulaÅŸtı ve ihracatın üçüncü büyük sektörü konumuna yükseldi. Türkiye geçen yıl ABD’den gelen yüksek talep nedeniyle bu ülkeye demir çelik ihracatını yüzde 251 oranında artırdı ve 1.2 milyarlık ihracat yapmayı baÅŸardı.

Haberin Devamı

Mittal, piyasadan Erdemir hissesi topluyor

İSTANBUL Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçılar Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, Erdemir’in yüzde 46.12’sinin blok satışına ilişkin ihalenin favorisi gösterilen Mittal Steel’in halka açık hisseleri de toplamaya başladığını duyduklarını belirtti. Öztiryaki, ‘Herhalde yüzde 10’a yakın toplamış. Bu ciddi bir yatırım sayılır. Ancak biz de Erdemir’i çok istiyoruz’ dedi.

Akbank’tan Erdemir ve İsdemir’e kredi

Google'a gider

AKBANK, Erdemir ve baÄŸlı kuruluÅŸu Ä°sdemir’e toplam 200 milyon dolar tutarında kredi kullandırdı. Akbank’tan yapılan açıklamaya göre, Erdemir ve Ä°sdemir için 100’er milyon dolar tutarında saÄŸlanan kredi, bu kuruluÅŸların yatırımlarının finansmanında deÄŸerlendirilecek. Kredinin vadesi, 2 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 9 yıl olarak belirlendi.  Akbank Genel Müdürlüğü’nde gerçekleÅŸtirilen imza törenine, Erdemir Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Recai Berber, Erdemir Genel Müdürü A. Kerim DerviÅŸoÄŸlu, Ä°sdemir Genel Müdürü Atamer Giyici ile Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Akbank Kurumsal Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ziya Akkurt katıldı. Erdemir Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Recai Berber, törende yaptığı konuÅŸmada, Erdemir Grubu olarak Akbank’tan temin ettikleri bu kredi sayesinde, baÅŸlatmış oldukları ve hızla devam eden modernizasyon ve dönüşüm yatırımlarında yeni bir aÅŸamaya geleceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!