Klonlu ’cep’leri yakalamak için kayıtsızlar 10 günde kapanacak

Güncelleme Tarihi:

Klonlu ’cep’leri yakalamak için kayıtsızlar 10 günde kapanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 00:00

Kayıt altına alınmayan 500 bin cep telefonu için kapatılma işlemi dün başladı. Kayıt dışı telefonların içindeki 100 bin klonlu cep telefonunu izleyeceklerini, bunların elde edilecek sonuca göre kapatılacağını belirten Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, "Tüketici mağduriyetini önlemeye çalışıyoruz. Süreç bu nedenle 10 günü bulabilir" dedi.

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kayıt dışı 500 bin cep telefonunun görüşmeye kapatılmaya başlandığını bildirdi. Acarer, kaydı yaptırılmayan 500 bin cep telefonu kaldığını, 19 milyon telefonun ise kaydının yapıldığını bildirdi. "Kapatma işlemine başlanması, anında hepsinin kapatılması anlamına gelmiyor" diyen Acarer, bu sürecin 10 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Kayıt dışı telefonların saptanması için GSM operatörleriyle listelerin karşılaştırıldığını bu işlemin en az 10 kez yapıldığını anlatan Acarer, ancak bazı klonlanmış makinaların bulunduğunu dile getirdi. Kayıt dışı telefonların içinde yer alan yaklaşık 100 bin klonlu cep telefonunu takip edeceklerini, bu telefonların elde edilecek sonuçlara göre görüşmeye kapatılacağını belirten Acarer, tüketici mağduriyetini önlemek için hassas çalıştıklarını ifade etti.

ŞÜPHELİLERİ KAPATMAMA:

Acarer, kayıt dışı cep telefonlarının kayıt altına alınması için oluşturulan grubun 4-5 aydır yoğun bir çalışma yaptığını belirtti. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından görüşmeye kapatılacakların belirlendiğini kaydeden Acarer, "şüphelileri kapatmama" noktasından hareket ettiklerini, bunun için de son dönemde geniş ve kapsamlı bir çalışma yapıldığını vurguladı. GSM operatörleriyle görüştüklerini ve kayıt dışı olduğu belirlenen telefonlardan en son ne zaman görüşme yapıldığına ilişkin 2 yıl öncesine uzanan bir araştırma yaptırdıklarını bildiren Acarer, bugüne kadar 19 milyon telefonun kayıt altına alındığını, kayıt dışı yaklaşık 500 bin telefon kaldığını ifade etti. Acarer, kayıt yaptırılmadığı belirlenen telefonların listesinin "24 saat sonra kapatma işlemine başlayın" yazısıyla GSM operatörlerine gönderildiğini belirtti.

IMEI’Yİ SORGULAYIN:

Acarer, artık cep telefonu alırken kontrollerin sağlıklı yapılması gerektiğini, kullanıcıların satın alacakları cep telefonunun IMEI numarasını Kurumun "www.tk.gov.tr" adresli internet sitesinden sorgulayarak kayıtlı olup olmadığını sorgulayabileceklerini ifade etti. Ülkede şu anda yaklaşık 38 milyon kayıt altına alınmış cep telefonu bulunduğunu belirten Acarer, bundan sonra Türkiye’ye gelen makinaların bilgilerinin sürekli kendilerine ulaşacağını, kuruma bildirilen makinaların "Beyaz Liste"ye kaydedileceğini, vatandaşların da bu listedeki telefonları alabileceklerini kaydetti. CEIR adı verilen merkezde tutulacak bilgilerin GSM operatörleriyle online kullanımda olacağını kaydeden Acarer, kurum kayıtları ile operatörlerin kayıtlarının karşılaştırılacağını, bu sayede kayıt dışı olanların saptanacağını bildirdi. Acarer, kayıt dışı olduğu belirlenen telefonlardan görüşme yapılmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Acarer, yurtdışından getirilen telefonların da abone merkezine götürülerek pasaport ve faturayla kayıt yaptırıldıktan sonra kullanılabileceğini dile getirdi.

Kayıp İhbar Merkezi artık 24 saat aktif

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu bünyesinde Kayıp İhbar Merkezi kurulduğunu ve merkezin 24 saat aktif hale getirildiğini belirten Tayfun Acarer, bu merkezin üstleneceği fonksiyonu anlatırken şunları söyle "Eğer bir cep telefonu kayıp ise abone, operatörünü arayarak öncelikle SIM kartını bloke ettirebilir. Ondan sonra makinasının da bloke edilmesini isterse, o zaman 232 23 23 numaralı telefondan bu merkezi arayabilir. Eğer bizi ararsa telefonda istenecek bilgilerin yanı sıra kimlik fotokopisinin fakslanması sonrasında biz söz konusu makinayı görüşmeye kapattıracağız."

İkinci el cep için yönetmelik geliyor

TAYFUN
Acarer, ikinci el cep telefonlarının alım ve satımına da çeki-düzen vereceklerini, bunun için çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. İçişleri ve Adalet bakanlıklarından yetkililerle önceki gün bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Acarer, konunun Sanayi ve Ticaret, İçişleri ve Adalet bakanlıklarını ilgilendiren yönleri bulunduğunu, bu kurumların görüşlerinin alındığını söyledi. Acarer, görüşlerin toplanmasıyla önümüzdeki günlerde ikinci el cep telefonlarına ilişkin yönetmeliğin hazırlanacağını ifade etti. Acarer, "Biz kimin kime ne sattığından ziyade, makinanın kimin tarafından kullanıldığını bilmek istiyoruz" dedi.

Kayıt dışı telefonların çoğu artık kullanılmıyor

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, kayıt dışı telefonların kayıt altına alınması işleminde 20 milyon telefondan 500 bininden uyarı çağrılarına yanıt alınamadığını, bugün itibarıyla bu telefonların artık kullanılamaz hale geldiğini bildirdi.
/images/100/0x0/55eb4b1ef018fbb8f8b7e490
Yıldırım, Umman Ulaştırma ve İletişim Bakanı Muhammed bin Abdullah bin İsa El Harty’in ziyareti sırasında gazetecilerin kayıt dışı telefonların bugün itibariyle görüşmeye kapatılması ve süre uzatımının söz konusu olup olmayacağına ilişkin sorusunu yanıtladı. Yıldırım, şunları kaydetti; "12 Temmuz 2005 tarihinde kayıt dışı, seri numarası kopyalanmış veya çalıntı telefonların kullanılmasının önüne geçen ve bunları kayıt içine alan bir yasa çıktı. Bu yasanın uygulaması 12 Aralık 2005’de başladı. Şu anda geldiğimiz durum; yaklaşık 20 milyon kopyalanmış veya kayıt dışı yollarla Türkiye’ye girmiş telefon var. Bu telefonların bugüne kadar sadece 500 bininden yapılan uyarı çağrılarına karşı cevap alınamadı ve bu telefonların bir çoğunun geçmişte alınmış hali hazırda kullanılmayan telefonlar olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla sürenin uzatılması söz konusu değil. Kanunla, istenilen maksada ulaşıldı. Büyük oranda bu telefonlar kayıt altına girdi. Toplam içerisinde yüzde 2,5 mertebesinde çağrılara karşılık alınamayan telefon var. Bunların büyük bir çoğunluğu da önceden alınmış artık kullanımda olmayan, aktif olmayan cihazlardır. O bakımdan bir süre uzatımı ihtiyacı söz konusu değil. Süre bitmiştir ve bu tarih itibarıyla bu telefonlar artık kullanılamaz hale gelmiştir."

Kapanan telefon faturalı ise yenisini isteyin

TÜKETİCİLERİ Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, "Tüketicilerimizin cep telefonları faturalı olup da bugün kullanıma kapatılmışsa, derhal faturasıyla birlikte satın aldığı yere başvurup, ücretsiz olarak yenisini ya da ödediği bedeli isteyebilir" dedi. Karagöz, yaptığı yazılı açıklamada, cep telefonlarının kayıt dışı ya da kaçak olmasında tüketicinin değil, kayıt dışı cep telefonu satan ya da bu satışa göz yuman kişi ve kurumların kabahatli olduğunu savunarak, bu durumdaki cep telefonlarına tüketici dilinde "gizli ayıplı mal" dendiğini kaydetti. 4822 sayılı yasa ile Değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 4. maddesinde, ayıplı maldan sorumluluğun, ayıp daha sonra çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren 2 yıllık zaman aşımına tabi olduğuna işaret eden Karagöz açıklamasında, şu görüşlere yer verdi: "Buna göre, tüketicilerimizin cep telefonları faturalı olup da bugün kullanıma kapatılmışsa, derhal faturasıyla birlikte satın aldığı yere başvurup, ücretsiz olarak yenisini ya da ödediği bedeli isteyebilir. Satıcı, tüketicinin bu isteğini reddedemez. Satıcı, tüketicilerin bu isteğini yerine getirmezse, tüketicilerimiz ikamet ettikleri ilçe kaymakamlığındaki hakem heyetlerine başvurabilirler."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!