‘KKTC’yi besliyoruz’a alınıyor, ekmek yiyen Türkleri gösteriyor

Güncelleme Tarihi:

‘KKTC’yi besliyoruz’a alınıyor, ekmek yiyen Türkleri gösteriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 00:00

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Anavatan ile Yavru Vatan ilişkisini “KKTC’yi Türkiye besliyor” anlayışına indirenlere sitem etti. Eroğlu ve Maliye Bakanı Ersin Tatar, “1.5 milyar dolar ithalatın 1 milyarını Türkiye’den yapıyoruz. 6 milyar liralık mevduatın yarısı Türk bankalarında. KKTC’de 40 bin Türk vatandaşı çalışıyor, aileleriyle 100 bin kişi ekmeğini kazanıyor” diyor.

EKONOMİDE turizm ve özel üniversite gelirlerine muhtaç olan, bu da yetmediği için her yıl Türkiye hükümetinden destek alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, “Türkiye desteği olmasa ekonomisi batar” anlayışının sık sık dile getirilmesinden rahatsız oluyor. Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri ve KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, “Türkiye gerek yardımları, gerek kredileri ile desteğini sağladı, sağlamaya da devam ediyor. 1975’ten 2004’e kadar, yani 30 yılda Anavatan’ın KKTC’ye aktardığı kaynak 2.2 milyar dolardı. 2008’e kadar 4 milyar dolara çıktı” dedi.

İzolasyonlar dışladı

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne sadece 2009’da AB’den 3 milyar dolar kredi sağlandığına dikkati çeken Eroğlu, KKTC ekonomisinin ve kişi başına milli gelirin küçük kaldığı yorumlarına işaret ederek, “Rum Kesimi’nde kişi başına gelir 25 bin dolara çıktı deniyor. Oysa biz 35 yıldır ambargolarla, izolasyonlarla ekonomik hayattan da dışlandık” diye konuştu.

Satılık 10 bin yeni mülk

KKTC’nin net turizm gelirinin 450 milyon dolar olduğunu vurgulayan Derviş Eroğlu, şunları dile getirdi: “Lefkoşe Ercan Havalimanı yıllık 2 milyon yolcuya ulaştı. Türkiye dışında; en çok İngiliz turist geliyor. İtalya ile anlaştık, 12 bin turist gelecek. İran, Kuzey Avrupa, İsrail, Almanya’dan da geliyor. Günübirlik Rumlar da geliyor. Sağlık turizmi, inanç turizmi, kongre turizminden gelir elde etme hedefimiz var. Ayıca yapımı süren ve tamamlanan 10 bin mülk, satılmayı bekliyor. En büyük sıkıntımız Ercan’a direk uçuş yapılamaması.”

Yavruyuz ya, açığımız var

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar da, şunları anlattı: “Anavatan’ın Yavrusuyuz ya, açığımız elbette var. 2009 bütçe geliri 1.6 milyar, gideri 2.6 milyar TL. Milli gelirimiz (GSMH) 3.5 milyar dolar. 1 milyar TL bütçe açığı zorluyor. Türkiye’den 2010’da 895 milyon TL yardım gelecek. Gerisi için önlem alacağız. ‘Açığı Türkiye kapatıyor’ değerlendirmesi tek başına yanlış. 1.5 milyar dolar ithalatın 1 milyarını Türkiye’den yapıyoruz. 6 milyar liralık mevduatın yarısı Türk bankalarında. KKTC’de 40 bin Türk çalışıyor, aileleriyle 100 bin kişi eder. Turkcell, Vodafone ve Avea’nın KKTC’deki şirketleri, 400 bin aboneye sahip. Yatırımlara göre en iyi parayı KKTC’den kazanıyorlar. Turkcell 50 bin abone hedeflerken 200 bini geçti.”

7 yıldızlı otel geliyor

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ve Turizm-Çevre ve Kültür Bakanı Ersan Saner, turizmde atağa devam ettiklerini belirterek, 5 yıldızlı Kaya Artemis Otel’in de bulunduğu Bafra bölgesinde ruhsatların hayata geçmeye başladığını, 13 tane 5 yıldızlı otelin yapılacağını söyledi. Bafra, bu 5 yıldızlı otellerle 15 bin yatak kapasitesine ulaşacak. Kuzeydeki Kapraz’a da bir İngiliz şirketi 5 ve 7 yıldızlı iki otel yapacak, bu tesisleri 500 yatlık marina ile destekleyecek. Bafra turizm bölgesine de bir marina yapılacağı bildirildi.

KTHY kötü yönetildi, 60 milyon zarara geçti

KIBRIS Türk Hava Yolları’nı (KTHY), kasasında 40 milyon dolar nakitle eski hükümete bıraktıklarını, ancak 7 ay önce devraldıkları şirketin geçen yıllarda çok kötü yönetildiğinin anlaşıldığını belirten Derviş Eroğlu, “KTHY’yi 60 milyon dolar borçla devraldık. Burada Kıbrıs’a uçan Türk havayolu şirketi sayısının artması etkili... Fakat esas neden kötü yönetim” diyor.

Rakamlarla KKTC ekonomisi

2003-2008 büyümesi: Yüzde 8.8
2009 büyüme hedefi: Yüzde -2.9
Kişi başı gelir: 15 bin 984 dolar
Banka mevduatları: 6.25 milyar TL
TÜFE hedefi (2009): Yüzde 5.2
2009 ihracat hedefi: 84 milyon dolar
2009 ithalat hedefi: 1.68 milyar dolar
Net turizm geliri: 450 milyon dolar
Bin kişiye düşen oto: 500
Bin kişiye düşen cep telefonu: 1414
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!