KKTC Pegasus'tan vazgeçti Atlas'ı ortak seçti

Güncelleme Tarihi:

KKTC Pegasustan vazgeçti Atlası ortak seçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KTHY Genel Kurulu’nun Pegasus yerine Atlasjet’in teklifini kabul ettiğini açıkladı. Anlaşmaya göre, Atlasjet ile KTHY yüzde 50 ortaklı yeni bir şirket kuracak.

Haberin Devamı

TÜRK Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün önceki gece uçuş iznini 3 ay askıya aldığı Kıbrıs Türk Havayolları’nın (KTHY) ortak bulma arayışında sürpriz yaşandı. KKTC Bakanlar Kurulu, 4 gün önce oybirliği ile kabul ettiği Pegasus’un ortaklık teklifinden son anda çark etti ve dün akşam Atlasjet ile ortaklık kurulmasını kararlaştırdı. 100 milyon doların üzerindeki borcu nedeniyle batma aşamasına gelen KTHY’de son bir ayda birçok skandal yaşandı. KTHY’ye işletme ortağı alınması için 7 Haziran’da açılan ihalenin tek katılımcısı Atlasjet’in teklif zarfı çalındı. Ve ihale polislik oldu.

Yolcu mahsur kaldı

Ardından Maliye Bakanı Ersin Tatar, televizyon ekranlarından Pegasus havayollarına teklifte bulunması çağrısı yaptı. Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da Lefkoşa’ya gelerek yarı yarıya ortaklık teklifinde bulundu. Bakanlar Kurulu 4 gün önce Pegasus’un teklifini oybirliğiyle kabul etti. Anlaşmanın hukuki geçerlilik kazanması için geriye KTHY Genel Kurulu’nun onay süreci kaldı. Ancak önceki gece Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 6 uçağı ile sefer yapan KTHY’nın hava taşımacılık ve işletmecilik iznini(Air Operation Certificate) borçları nedeniyle 3 ay süreyle askıya aldı. KTHY’nın tüm seferleri iptal edilirken havaalanlarında da yüzlerce yolcu mahsur kaldı.

Haberin Devamı

Ulaşım normale döndü

İşlerini ve kazanılmış haklarını kaybedeceğini belirterek genel grev kararı alan Hava İş sendikası da dün Ercan havalimanında sefer yapan diğer havayolu şirketlerinin uçuşlarını aksattı. Sendikanın polis kordonunu yararak aprona girme eylemi sonuçsuz kalırken, çıkan arbedede bir KTHY çalışanı yaralandı. Ercan’dan uçuşlar akşam saatlerinde normale döndü.

Sürpriz karar

KTHY uçuş izinlerinin yeniden alınması için şirketin Pegasus Havayolları’na hızlı bir şekilde devredilmesi beklenirken sürpriz karar açıklandı. KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KTHY Genel Kurulu’nun Pegasus yerine Atlasjet’in teklifini kabul ettiğini ve Bakanlar Kurulu olarak da onayladıklarını duyurdu. KKTC Başbakanı ayrıca, mevcut 450 personelin işlerini kaybetmeyeceği, geriye kalan 200 kadar personel için de ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Küçük, kesilen biletler, taşınamayan yolcular ve personel maaşlarının ödenmesi konusunda Atlasjet’in teklifinin daha uygun görüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İşte Atlasjet’in teklifi

Atlasjet, KTHY için yeni bir şirket kurulmasını, şirkete yüzde 50 ortak olmayı ve3 ay içinde Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne borçların yapılandırarak izin sorununu çözmeyi teklif etti. İşletme ortaklığı şeklindeki anlaşma 5 yıllık olacak ve sürenin dolmasının ardından ortaklığın devam edip etmeyeceğine karar verilecek. Atlasjet ile kurulacak yeni şirket KTHY’nın mevcut borçlarını üstlenmeyecek.Yönetimi kurulunda çoğunluk Atlasjet’te olacak ve sözleşme bugün imzalanacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!