KKM adımı pozitif karşılandı

Güncelleme Tarihi:

KKM adımı pozitif karşılandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2023 07:00

Geçtiğimiz hafta sonu Kur Korumalı Mevduat’ta vadesi gelen hesapların TL’ye dönüştürülmesi adına yayınlanan tebliğ, piyasalar tarafından pozitif karşılandı. Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününü yükselişle kapatırken; döviz piyasası ise yatay seyretti. Uzmanlar TL dönüşlerde parasını borsada değerlendirmek isteyenlerin sayısında artış görülebileceğini kaydederken, hisse seçimi konusunda yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Kur Korumalı Mevduat’a (KKM) ilişkin hafta sonu gelen ve KKM’nin azaltılmasını amaçlayan tebliğ sonrası uzmanlar, kararı olumlu karşıladı. Haftanın ilk işlem gününde borsa güne düşüşle başlasa da gün içinde yüzde 4’e yaklaşan yükseliş kaydedildi. BIST100 günü yüzde 3.77 yükselişle 7.796 puandan tamamlarken; bankacılık endeksinde açılışta yüzde 4’e varan düşüş, gün içinde yerini pozitif seyre bıraktı. Dolar/TL’de ise 27.16 ile yatay seyir izlendi.

TL MEVDUATTA KADEMELİ YÜKSELİŞ

Rota Portföy Yatırım Danışmanlığı ve Dağıtım Kanalı Bölümü Direktörü Kerem Aksoy, KKM’de vadesi gelen hesapların TL’ye dönüştürülmesi için Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Kısa vadede TL mevduat faizlerinde kademeli yükselişler göreceğimizi düşünüyoruz. TL kredi faizlerinde özellikle ticari kredi tavan faiz katsayısının nerede oluşacağı önem arz ediyor. Kredi fiyatlamalarında en az mevduat tarafındaki artış kadar bir artışın yansıtılıp yansıtılmayacağı kritik konu olacak. Döviz talebinde de artış görebiliriz.” Politika faizinde yüzde 19-20 aralığını işaret eden Aksoy, “Ekim ve kasıma kadar sürebilecek bir faiz artırım süreci sonrasında, TCMB’nin artırımları durduracağını, 2024’ün ikinci yarısında enflasyondaki hızlı düşüş beklentisini gerçekleştirebilmek amacıyla tekrar faiz artırımlarına gidebileceğini öngörüyoruz. Orta ve uzun vadede atılan normalleşme adımları borsa için olumsuz değil; bankacılık, gıda perakendesi, ulaştırma ve holdingler öne çıkan sektörler” dedi.

Haberin Devamı

KKM adımı pozitif karşılandı

KKM’DEN ÇIKIŞTA ŞEFFAFLIK VURGUSU

Prof. Dr. Burak Arzova ise “KKM den çıkış isteği doğru ancak öngörebilirlik ve şeffaflık sorununun hala devam ettiğini görmek üzücü. KKM’de parasını tutanların temel motivasyonu dolar ya da Euro’daki artışa karşı servetini korumak. O nedenle faiz ne olursa olsun vatandaşı motive etmeyebilir. Dolara ya da Euro’ya yöneliş dolar/TL ve Euro/TL kurlarını yukarı doğru taşır. TL dönüşlerde bir kesim parasını Borsa Istanbul’da yatırıma dönüştürmek isteyebilir. Belirli hisseler öncülüğünde endeks yukarı doğru gidebilir. Ancak dikkatli olmakta fayda var” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘NET BİR SADELEŞME ADIMI GÖRDÜK’

A1 Capital Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Ekonomide net bir ‘sadeleşme’ adımı gördük. Artık TL mevduata dönüşüm hedefi var; mevduat faizleri ciddi oranda artabilir. TL dönüşümlü KKM faizlerinin düşmesi beklenebilir. Bankalar doğal olarak uzun vadeli tahvillere yönelecektir. Bu durumda tahvil faizlerinin gerilediğini göreceğiz. Kur tarafında ise belirgin bir yükseliş olmayacaktır. Sabit getiri isteyen KKM yatırımcısının ise borsaya gelme ihtimali çok düşük. Genel olarak politika doğru yürütülürse, enflasyon ve enflasyon beklentilerinde gerileme faizlerde de gerilemeyi beraberinde getirecektir. Atılan adımların mevduat faizlerini yükseltecek olmasını birlikte değerlendirdiğimizde, önden yüklemeli algısı oluşabilir. Bu hafta TCMB’den 100 baz puanlık artış beklentisi içindeyiz. Borsanın pazartesi günü bankacılık ağırlıklı negatif açılması beklenen gelişmeydi. Endeks 7.400 seviyenin altına sarkma göstermedi ki bu da piyasanın gücünü gösteriyor.”

Haberin Devamı

KKM adımı pozitif karşılandı

‘KAMU MALİYESİ İÇİN OLUMLU’

TCMB’nin KKM hesaplarına yönelik yeni adımları Resmi Gazete’de yayımlanırken; kurumdan yapılan açıklamada ise “TL vadeli mevduat desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır” denildi. Ekonomist Dr. Tolga Dağlaroğlu, kararın kamu maliyesi açısından son derece olumlu olduğunu ifade ederek, “Buradaki yükümlülük, iktisatta koşullu yükümlülük dediğimiz yükümlülüktü. Yani kamu borcuna dönüşme riski vardı, bu açıdan önemli. Para politikasının ana eksenine faiz oranlarının gelmesi gerekiyor. 2018’den itibaren alınan mikro ve makro kararların kaldırılması gerekiyor. KKM’den çıkacak para eğer dövize yönlenirse, TCMB’nin rezervleri düşünüldüğünde özellikle bankacılık sektörü açısından döviz mevduatların vadesi kısa vadeli olduğu için burada bir döviz likiditesinde sıkıntı çıkabilir. Altına yönelmesi durumunda cari işlemler açığını artıracak yönde etki yapacaktır. Bu adımın başta mevduat faizleri olmak üzere kredi faizlerinde de artışa neden olması beklenebilir” dedi.

Haberin Devamı

- 11 Ağustos haftasında KKM’nin büyüklüğü 3.35 trilyon lira

- KKM’nin dolar cinsinden karşılığı 124.3 milyar dolar

- 11 Ağustos haftasında döviz mevduatları 172.2 milyar dolar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!