Kızılay kan kokuyor

Güncelleme Tarihi:

Kızılay kan kokuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

İhalede 40 milyon dolarlık şaibe

İZMİT ve Bolu depremleriyle yetersizliği ortaya çıkan, ardından büyük yolsuzluklarla zayıflatıldığı saptanan Kızılay, şimdi de kan ürünleri fabrikası ihalesinde 40 milyon dolarlık usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla karşı karşıya kaldı. Fabrikanın yapımı için açılan ihalede, 19 milyon dolar öneren şirket ile 38 milyon 610 bin dolar öneren konsorsiyum elendi. Aynı iş için 59 milyon 850 bin dolar ile 79 milyon 898 bin dolar teklif veren iki konsorsiyum finale kaldı. Bu gelişme de söylentilere neden oldu. Kan ürünleri fabrikasının kurulmasına 1997 yılında kadar verildi. Kızılay'ın projesine göre fabrika Çubuk yolunda kurulacak ve yıllık 100 bin litre kapasiteli olacaktı. 1997 yılında ihale Kızılay tarafından yapıldı ve Ormapharma-Ere Konsorsiyumu'na verildi. Ancak şaibe söylentileri nedeniyle ihale iptal edildi.

ELEMELER USULSÜZ

Kızılay bunun üzerine ikinci ihaleyi kendisi yapmayıp Kansaş Kan ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. adlı bir şirket kurdu. Yüzde 51 hissesi Kızılay'a ait olan Kansaş şirketine Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Vakfı (Elele Vakfı) ile SSK da ortak edildi. Ayrıca Medplast Sağlık Araç Gereçleri Üretim ve Pazarlama A.Ş ile Fatih Evren adlı kişiler de bu şirkete yüzde 1 oranında ortak oldu. Kansaş şirketinin başına da Emekli Tabib Tümgeneral Şerif Oduncu getirildi. Kansaş'ın yaptığı ihalede, İtalyan Eni Grubu 19 milyon dolar, Hae-Samaş Konsorsiyumu 38 milyon 610 bin dolar, Octapharma-Ere Konsorsiyumu 59 milyon 850 bin dolar, Pharmaplan-Güriş-Saha Konsorsiyumu da 79 milyon 898 bin dolarlık teklifler verdi. Resmi Gazete'de yayınlanan ihale şartnamesine göre, finale en düşük teklifi veren üç firmanın kalması gerekirken, dört firma da kabul edildi. Sonra, önce en düşük teklifi veren İtalyan Eni Grup elendi. Ardından ikinci en düşük teklifi veren Hae-Samaş Konsorsiyumu elendi. Finale, üçüncü en düşük teklifi veren konsorsiyum ile en başta elenmesi gereken 79 milyon 898 bin dolarlık teklifi veren konsorsiyum kaldı.

DOSYALARI GİZLİYORLAR

Kan ürünleri fabrikasını, aynı teknoloji ile üstelik yüzde 150 daha fazla üretim kapasitesi ile çok daha ucuza kurmayı taahhüt ettiği halde elenen Hae-Samaş Konsorsiyumunun Genel Müdürü Talat Sam, ‘‘Kızılay'ın trilyonlarca lirası peşkeş çekilmek isteniyor’’ dedi. Sam, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve siyasi parti liderlerine durumu bildirdi. Kızılay Denetim Kurulu Başkanı Günay Aksoy da iddialarla ilgili olarak, ‘‘Kızılay'da çok büyük usulsüzlük var. İhale dosyalarını istiyorum, Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, benden gizliyor. Ben usulsüzlüklerin üzerine gittiğim için Kızılay Genel Başkanı beni tehdit ediyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!