Kızgın Kuş’ta bir Türk

Güncelleme Tarihi:

Kızgın Kuş’ta bir Türk
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2013 01:33

Serdar Soğancı, ‘oyun yazma’ya ‘Digital Chocolate’ta başlamış.

Haberin Devamı

Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla büyük ilgi gören Angry Birds (Kızgın Kuşlar), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti ile bir kez daha gündeme geldi. Dünyada milyonlarca müşterisi bulunan Rovio şirketinin mobil oyun uygulamasından Angry Birds’ü geliştiren ekibi yöneten bir Türk mühendis bulunuyor. 42 kişilik ekibi yöneten Serdar Soğancı, Hürriyet’e konuştu.

BUGÜN milyonlarca telefon sahibinin elinden düşürmediği Angry Birds’ü geliştiren ekibin başında yer alan Türk mühendis Serdar Soğancı, Angry Birds’ü geliştiren şirket olan Rovio ile yollarının nasıl kesiştiğini anlattı. 1982 yılında Ankara’da dünyaya gelen Soğancı, eğitimini Türkiye’de tamamladıktan sonra yolu 2000 yılında Finlandiya’ya düştü. İlk başta niyeti Finlandiya’da Yazılım Mühendisliği yüksek lisansı yapmaktı; ancak yıllar sonra Angry Birds’ü geliştiren şirkette çalışmaya başladı.

ROVIO’DA 2010’DA BAŞLADI

Oyun yazmaya 2001 yılında okul projeleri ile başladığını anlatan Serdar Soğancı, “2003 yılında stajyer olarak yazılım sektöründe bu işlere girdim denebilir. İlk tam zamanlı işe ise 2004 yılında ‘Digital Chocolate’ firmasının Helsinki ofisinde “Oyun Geliştiricisi” pozisyonuyla başladım. Orada 6 sene geçirdikten sonra ise 2010’da Rovio firmasına geçtim. Rovio firmasının insan kaynakları benimle iletişime geçti. Bir önceki firmadaki pozisyonumdan dolayı Finlandiya’daki oyun sektöründe belli oranda tanınıyordum. Bana gelecekle ilgili hedeflerini anlattılar ve onlara katılmam için teklifte bulundular. O zaman için firmada sadece 16 kişi vardı ve Angry Birds şimdiki kadar popüler değildi. Karşılıklı anlaştık ve 3,5 senedir Rovio da çalışıyorum” diye konuştu.

KİMSE EVE GİTMEK İSTEMİYOR

Rovio firmasında şu anda 700’ün üzerinde tam zamanlı çalışan bulunduğunu belirten Soğancı, şunları anlattı: “Çalışanların büyük bir kısmı masa başında çalışıyor, her ne kadar oyun geliştirme ve dijital eğlendirici/eğitici uygulamalar bizim temel alanlarımız olsa da, çalışma ortamımız gayet ciddi ve disiplinli. Diğer bir deyişle oyunu oynamakla oyunu yaratmak arasında epey fark var. Öte yandan severek yaptığımız için zaman çabuk geçiyor, kimsenin akşam olsa da eve gitsem diyerek burada çalıştığını zannetmiyorum. Resmi çalışma süresi günlük 8 saat, istisnai durumlarda belli bir dönem bu ortalamanın üzerine çıkıyoruz ama genel olarak birçok çalışanımız 8 saat çalışıyor. Fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olmayan arkadaşlarımızın firmaya uzun vadede faydalı olamayacaklarını düşünüyoruz; bu nedenle çalışanların iş dışında sosyal hayatlarına yeterince zaman ayırabilmeleri de bizim için çok önemli.

3 TÜRK ÇALIŞIYOR

Firmaya katıldığımda oyunun ilk versiyonu Apple cihazları için piyasaya çıkmıştı, benim ilk önceliğim mühendis olarak oyunun web ve Facebook’ta oynanan versiyonlarını geliştirmek oldu. 2011 yılından itibaren stüdyo müdürü pozisyonuna terfi ettim. Şu anda 42 kişilik bir ekibin başımdayım. Rovio da şu anda benimle birlikte; biri bayan üç Türk çalışıyor.”

Haberin Devamı

Finans sektörü için fırsat var

MOBİL oyun sektörünün hızlı bir büyüme içerisinde olduğunu belirten Soğancı, “Ben mobil ve tablet oyunlarının önümüzdeki yıllarda uluslararası daha büyük bir ticari hacme ulaşacağını düşünüyorum. Genç arkadaşlarımız ve yatırım yapmak isteyen finans sektörü için hala büyük fırsatlar var. Rovio ve benzeri şirketlere girmek hem çok kolay hem çok zor. Kolaylığı işe alımın çok bürokratik ve uzun bir süreç olmaması, başvuran kişi dünyanın neresinde olursa olsun bir kaç hafta içinde bir firmayla anlaşabilir. Zor olan üst düzey firmalar kendilerine gerekli yetenekler anlamında çok fazla tolerans gösteremiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Yeni projeler sırada

ANGRY Birds’ün hem oyun hem de marka olarak Rovio’nun gelecekteki bir çok projesinde olacağını anlatan Soğancı, “Ama Rovio firmasının Angry Birds haricinde başka projeleri de var, maalesef şu anda onlar hakkında fazla detaylı bilgi veremem ama bizlerin tatmin olduğu bir kalite seviyesine ulaştıkları zaman bu yeni projeler de piyasaya sürülecektir. Umarım kullanıcılar da beğenir” dedi.

Erdoğan’ın ziyareti çok önemliydi

BAŞBAKAN Erdoğan’ın Angry Birds ziyaretinde sunum yapan Soğancı, şu bilgileri verdi: “Başbakanımızın, bakanlarımızın ve yanlarındaki heyetin bizi ziyaret etmesi tabii ki bizleri çok mutlu etti. Şahsım adına kendisiyle bir kaç dakika birebir konuşabildim. Başbakanımız Rovio firması hakkında genel anlamda bilgi aldı ve okul öncesi eğitim alanında Rovio ile ortak proje geliştirilebileceği yönünde konuşmalar yapıldı. Olumlu bir görüşme oldu ama tabii ki başbakanımız ve ilgili bakanlıklarımız bu konuda daha detaylı değerlendirme yapacaklardır. Eğer olursa ben hem firmam adına hem de burada çalışan bir Türk vatandaşı olarak mutlu olurum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!