Kısa vadeli fırsat görünmez oldu ilaç devi yine liderliğe göz koydu

Güncelleme Tarihi:

Kısa vadeli fırsat görünmez oldu ilaç devi yine  liderliğe göz koydu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 00:00

Amerikalı ilaç devi Schering Plough’la birleşme sonrası 42 milyar dolarla , dünyanın ikinci büyüğü olan MSD’nin (Merck-Sharp-Dohme) Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Kanada Bölgesi Başkanı Dr. Stefan J. Oschmann, “Türkiye’ye yeni yatırım yapmamızı sağlayacak pek çok koşul var ancak, son tasarruf tedbirleri kısa vadede fırsatları görmeyi zorlaştırdı. Türkiye’de liderlik için varız” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA ilaç devi MSD’nin (Merck-Sharp-Dohme) Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Kanada Bölgesi Başkanı Dr. Stefan J. Oschmann, “Biz Türkiye’de olmak değil, Türkiye’de lider olmak için bulunuyoruz” dedi. Oschmann, kısa vadede fırsatları görmenin zorlaştığını vurguladı. Türkiye’nin kısa sürede kendine geleceğini ve yeniden büyümeye geçeceğini düşündüğünü vurgulayan Stefan Oschmann, “Hazırlanan raporlarda Türkiye’nin geleceği ile ilgili çok olumlu tablolar ortaya çıkıyor. Biz de Türkiye’de işte bu sebeple liderliğimizi ve kuvvetimizi kaybetmek istemiyoruz” mesajı verdi.
Gelir ve kâr azalır
Türkiye’nin büyümesi ile ilgili son derece iyimser olduğunu bildiren Oschmann, Türkiye’de yatırım yapmalarını sağlayacak pekçok olumlu koşula inandığını aktardı. Küresel kriz sonrası Türkiye’nin aldığı tedbirlerin diğer tüm ülkelerin aldığı tedbirlerden daha kısıtlayıcı olduğunu savunan Stefan Oschmann, şöyle konuştu: “Biz de gelirlerimizde ve kârlılığımızda çok ciddi azalma bekliyoruz. Kısa vadede fırsatları görmek zorlaştı. Türkiye bizim için gelişmekte olan piyasaydı. Gelişmekte olan piyasa, yani yatırım yapmak istediğimiz piyasa. Fakat kısa vadede bu fırsatlar ortadan kalktı.” tu.
Türkiye hisse olsa alırım
Türkiye’de büyümenin artacağına inandıklarını, SGK’nın kapsadığı nüfusun artacağını öngördüklerini vurgulayan Oschmann, şunları dile getirdi: “Türkiye’de hem nüfus büyüyor, hem ekonomisi büyüyor. Ben de ‘Türkiye bir hisse olsa alırım’ diyen CEO’lara katılıyorum. Ben de Türkiye bir hisse senedi olsa alırım. Çünkü Türkiye büyüyen bir ekonomi ve büyük potansiyeli var. Türkiye’de büyümeyi seçmeyen bir şirket hata yapıyor demektir.”
Krizde önlem alan ülkeler
Küresel kriz sonrası önlem alan ülkeler arasında ABD’nin de olduğunu hatırlatan Stefan Oschmann, şunları söyledi: “ABD’de sağlık sisteminde reform paketi tartışılıyor Çin, Rusya ve bazı Latin Amerika ülkelerinde, daha fazla kişinin sosyal sigorta kapsamında olması için çalışma yapılıyor. Türkiye’nin bu maddi krizden fazla etkilendiğinin farkındayız. Hükümet tedbirler almalı. Fakat Türkiye daha kısıtlayıcı tedbirler aldı.”
Birleşme sonrası küçülme
Merck-Sharp-Dohme’nin (MSD) yeni bir birleşmeyi yeni tamamladığını ve 42 milyar dolarlık yeni bir şirket ortaya çıktığını ifade eden Stefan Oschmann, şunları anlattı: “Bizim gibi bir ilaç devi olan Schering Plough ile birleştik, dünyanın ikinci büyük ilaç şirketi ortaya çıktı. Bu büyüme süreci sonrası küçülme sürecindeyiz. İki şirketi işler hale getirmeye çalışıyoruz. O yüzden, birleşme sonrasında her ülkedeki varlığımızı yeniden değerlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Türkiye’de ortaklık görüşmeleri yapıyor

Haberin Devamı

MSD’nin dünya ilaç sektöründe ikinci olduğunu vurgulayan Stefan Oschmann, “Pfizer birinci. Ar-Ge’si de bizden büyük. Bizim için ABD, Kanada, AB ülkeleri ve Japonya, olgunlaşmış piyasalar. Bu ülkelerde yüzde 2-3 büyüme oluyor. Gelişmekte olan ülkelerden Çin, Güney Kore, Rusya, Meksika, Brezilya ve Türkiye’de ise ilaç sektörü yüzde 10, yüzde 20 ve yerine göre yüzde 25 büyüyor. O yüzden pekçok ilaç firması, gelişmekte olan piyasalara odaklandı” diyor. Oschmann, MSD’nin de pek çok Türk şirketi ile ortaklık modelleri üzerinde görüşmeler yaptığını bildirdi.

İklim iyi olursa yatırıma her zaman varız

STEFAN Oschmann, birleşmeyle oluşan yeni şirkette istihdamın yüzde 15 azaltılacağını bildirdi. Oschmann, böyle büyük birleşmelerde bunun doğal olduğunu vurguladı ve “Birleşen şirketlerde bazı görevlerden iki tane ortaya çıkar. Bu yüzden her bulunduğumuz ülkede durumumuzu değerlendirmek zorundayız. Elbette ki, bazı ülkelerde yine de hem istihdam, hem yatırım açısından daha büyümeyi düşünüyoruz. Bu, o ülkedeki büyüme hedeflerine, düzenlemelere bağlı... Ve ülkenin istikrarlılığına bağlı” dedi. Türkiye’de de, yatırım iklimi elverişli olduğu sürece yatırıma her zaman açık olduklarını ifade eden Stefan Oschmann, “Türkiye’de ilaç sektöründeki üst düzey yöneticiler arasında yapılmış bir araştırmanın sonucunu okudum. Buna göre, hükümetin aldığı tedbirler sonrası, tüm sektör yapacağı yatırımları yüzde 20 azaltacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hükümet ilaçta tasarruf paketini kimseye sormadı

TÜRKİYE’de ilaç sektörüne yönelik eleştirilen tasarruf paketini değerlendiren MSD Avrupa Ortadoğu Afrika ve Kanada Bölgesi Başkanı Stefan Oschmann, şunları kaydetti: “İlk başta hükümetle sektör arasında hiçbir uzlaşmaya varılamamıştı. Bunu takiben hükümet bir paket geliştirdi. Hiç kimseye sormadan, ‘Ben bunu uygulayacağım’ dedi. Biz şöyle olmasını isterdik: Yenilikçi ve jenerik (eşdeğer) ürünler arasında daha dengeli bir dağılım yapılsın, yük de eşit olarak dağılsın. Daha dengeli dağılsaydı, sağlık sektörü daha faydalanırdı, hastalar faydalanırdı. Umarım kısa gelecekte hükümet bunun farkına varır. Jenerik ürünlerin de oynaması gereken rol var. Yenilikçi, inovatif ürünlerin de... Yenilikçi ürün, tıbbi ilerleme demek. Daha önce tedavi edilememiş hastalıkların tedavi edilebilmesi demek.”

Haberin Devamı

Krizde herkes üzerine düşen görevi yapmalı

TÜRKİYE’nin krizden az etkilendiği söylenirken, bu yönde raporlar hazırlanırken, diğer yandan da ilaç sektöründe bu şekilde, tüm dünyadan daha kısıtlayıcı tedbirler alınmasının bir çelişki olup olmadığını sorduğumuz Stefan Oschmann, “Evet” karşılığını verdi. Oschmann, “Kriz zamanında herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Herkesin çorbada tuzu bulunmalı. Biz buna hem inanıyoruz hem kendi üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bizim görevimiz de, ilaç sektörünün sürdürülebilir, istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlamak. Büyüme başladığı zaman sağlık sisteminin hem hastalara daha erişebilir hale gelmesi lazım hem de biyoteknolojiye dayalı şirketlerin daha iyi iş yapabilecek olması lazım” dedi.

Haberin Devamı

İlaç pazarı dünyada 712 milyar, Türkiye’de 10 milyar doları buluyor

Dünyada ilaç pazarı 712 milyar dolara ulaştı.
İlaç satışlarının yaklaşık yarısı (yüzde 45.9) ABD’de, yüzde 31.1’i Avrupa’da, yüzde 9.4’ü Japonya’da, yüzde 13.6’sı da diğer bölgelerde.
10 milyar dolarlık bir pazar oluşturan Türkiye’nin payı yüzde 1.4 civarında.
İlaç sektörü dünyada Ar-Ge yatırımlarına yılda 100 milyar dolar para harcıyor.
MSD, 2010 yılında yenilikçi ilaç araştırma-geliştirmesine 8-9 milyar dolar para harcayacak.
MSD birleşmeden önce dünyada yüzde 2’lik pazar payına sahipken, Schering Plough birleşmesinden sonra payı yüzde 6’ya yaklaştı.
Gelecekte dünya ilaç satışlarının yüzde 50’sinin gelişmekte olan pazarlarda olacağı öngörülüyor.
Türkiye ilaç pazarı 10 milyar dolarken, Çin’in sadece yıllık büyümesi 9 milyar dolar.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!