Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Borsada küsurat işlemleri katlandı

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) yükseliş, lotaltı işlemleri de patlattı. Lotaltı işlem hacminde, geçen yıl yüzde 643.1, işlem miktarında dayaklaşık yüzde 313.5'lik artış kaydedildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verilerini baz alınarak yapılan hesaplamalara göre, lotaltında (küsurat) toplam işlem hacmi, Aralık ayında 10 trilyon 843 milyar lirayı buldu. Bir lot, 1000 adet hisseden oluşurken, bunun altındaki işlemler lotaltı olarak biliniyor. 1999 yıl başında toplam işlem hacminin 1 trilyon 459 milyar lira olduğu gözönüne alındığı, geçen yılın Ocak-Aralık döneminde işlem hacmi artışının yüzde 643.1'e çıktığı görülüyor.

Garanti'ye 15 milyon euro kredi

GARANTİ Bankası, Alman yatırım ve geliştirme şirketi Deutsche Investitions'dan, depremde zarar gören şirketlerin finansman ihtiyacını sağlamak amacıyla, 5 yıl vadeli 15 milyon Euro tutarında kredi aldı. Banka'dan yapılan açıklamaya göre, kredinin üçte ikisinin öncelikle orta ve küçük ölçekli ticari şirketlere, kalan kısmının da bölgedeki stratejik yatırımlara dönük diğer şirketlere kullandırılması planlanıyor. 17 Ağustos Marmara depreminden etkilenmiş İstanbul-Avcılar, Bursa, Adapazarı, İzmit, Yalova, Bolu ve Eskişehir'de yerleşik ticari ve küçük ölçekli işletmeler, Garanti Bankası ve DEG'in ortak saptayacakları kıstaslara göre bu krediden faydalanabilecekler.

Sakurabank'a yeni atama

FİBA Holding bünyesine giren Sakurabank'ta genel müdür yardımcılıklarına yeni atamalar yapıldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Kurumsal Pazarlama ve Kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na Ergun Akbaşoğlu, Hazine'den sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na Cenk Tulumen, Proje ve Kurumsal Finansmandan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na da Selçuk Yorgancıoğlu getirildi.

İşçi dövizi kara para aklama aracı

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde kara para aklama ile mücadele eden Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde ‘‘kara para aklama yolları’’nı belirledi. FATF'a göre, Türkiye'nin de arasında bulunduğu grupta en çok ‘‘alternatif işçi dövizi sistemi’’ kullanılıyor. Bu arada Türkiye, kara para aklamaya karşı mücadele çerçevesinde önemli bir gayret gösteriyor ve Mali Eylem Görev Gücü ile işbirliği yapıyor. FATF tarafından düzenlenen ‘‘Para Aklama Tipleri’’ konulu raporuna göre, para aklama işlemleri yaygın olarak ‘‘on-line bankacılık, ihracat, geçici banka hesabı açtırma’’ gibi yöntemlerle yapılıyor. Raporda, Türkiye ve eski Yugoslavya'nın da aralarında bulunduğu grupta, işçi dövizlerinin, Almanya başta olmak üzere muhabir bankalar aracığıyla kullanıldığı ve bu sistemin para aklama ile suç faaliyetlerine zemin oluşturabildiği ifade edildi. FATF raporunda, ‘‘alternatif işçi dövizi sistemi’’ olarak adlandırılan sistemin, ilgili ülkenin sınırları dışında gerçekleştiği için, mali düzenleme ve denetleme sistemi dışında kaldığı, para aklayan kişinin de, zayıf bir denetim sistemi içinde, istediği miktarda parayı transfer edebildiği kaydedildi.

IMF şimdilik Fischer'e teslim

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, gelecek haftadan itibaren, Fon'un yönetimine geçici olarak başkanlık edecek. IMF Başkanı Michel Camdessus'un görevi ise daha önce açıklandığı gibi, önümüzdeki hafta sona eriyor. IMF çevrelerinden bazı yetkililer, IMF'in yeni başkanının kim olacağına dair anlaşmazlıklar ve çekişmelere karşın, Fischer'in Fon başkanlığı görevinde daha uzun süre kalabileceğini tahmin ediyorlar. IMF'den adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye göre, Stanley Fischer, Fon'un kalkınmakta olan üyelerinin favorisi olacak. Kalkınmakta olan ülkelerin iyi tanıdığı Fischer, bundan önceki görevi sırasında, kalkınmakta olan ülkelerde yakın işbirliği ve ortak çalışmalarda bulundu. IMF ile ilişkiler ve müzakere sürecinde, Türk kamuoyunca da bilinen 56 yaşındaki Fischer, 1997-1999 dönemindeki uluslararası mali krizin çözümünde anahtar rol oynadı. ABD vatandaşlığını daha sonra kazanan Fischer, bugünkü adı Zambiya olan ülkede doğdu. Fischer, IMF'de 1994 yılından itibaren görev yapmaya başladı. Bu arada IMF İcra Direktörlüğü görevleri, şimdiye kadar Avrupalılar tarafından yürütülüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!