Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İmalat sanayiinde ücretler geriledi

İmalat sanayi sektöründe, üretimde çalışılan saat başına ücret, bu yılın Ocak-Mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 0.3 geriledi. Aynı dönemler itibariyle üretimde çalışan kişi başına kazanç reel olarak yüzde 1.2 gerilerken, diğer işlerde çalışanların kazancı yüzde 2.7 arttı. DİE'nin enflasyonu dikkate alarak yapttığı hesaplamaya göre, imalat sanayiinde kamuda çalışanların saat ücreti ve kazançları enflasyonun üzerinde artarkan, özel sektörde ücret ve kazançlardaki artış enflasyonun altında kaldı. DİE'ye göre, imalat sanayi sektöründe üretimde çalışılan saat başına ücret, bu yılın Ocak-Mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine oranla nominal olarak yüzde 98.7 arttı. Bu dönemde üretimde çalışanların kişi başına kazancı yüzde 97, diğer işlerde çalışanların kişi başına kazancı ise yüzde 104.8 arttı.

Belediyelerde grev dalgası

FP'li İstanbul ve DYP'li Antalya Büyükşehir belediyelerinde grev kararı alınırken, FP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde toplu iş sözleşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı. İstanbul'da 10 Haziran'da grev kararını işyerlerine asan Belediye- İş Sendikası, 5 gün içinde grev gününü belirleyecek. Ankara'da FP'li Büyükşehir Belediyesi, Altındağ, Sincan, Etimesgut, Çubuk belediyeleri ile ASKİ'de çalışan 10 bin işçi adına Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası'nın yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, resmi arabulucu da taraflar arasında uzlaşma sağlayamadı.

Çimentonun tonu 14.5 milyon lira

Fransız firmalar yönetimindeki Ankara Set Çimento Fabrikası, dökme ve torbalı çimentoya zam yaptı. Daha önce KDV hariç 12 milyon 500 bin liradan satılan torbalı ve dökme halindeki çimentonun ton satış fiyatı bugünden geçerli olmak üzere 2 milyon lira artırılarak, 14 milyon 500 bin liraya çıkarıldı. Ankara Set Çimento Fabrikası'ndan sonra Ankara bölgesindeki özel sektöre ait diğer fabrikalar da çimento fiyatlarına aynı oranda zammı yansıttılar.

Alcatel Internet'i 40 kat hızlandırdı

Dünya telekomünikasyon devlerinden Alcatel'in son geliştirdiği bir sistem sayesinde, PC kullanıcıları, Internet'ten 40 kat daha hızlı yararlanma olanağına kavuşacak. Internet'in yanı sıra aynı hat üzerinden faks ve diğer analog modem servislerini de kullanma imkanı sunan sistem, Compaq Computer Corporation ile ortaklaşa geliştirildi. İlk kez Atlanta'da Supercomm'98 fuarında tanıtılan sistem, ITU stantartlarına uygun olarak V,90 ve Asimetrik Sayısal Abone Hattı (ADSL) modem özelliklerini birleştirerek, bir PCI kart üzerinde topluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!