Kıran kırana pazarlık

Güncelleme Tarihi:

Kıran kırana pazarlık
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2014 01:40

TÜRKİYE’de perşembe gecesi yasaklanan Twitter ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) arasında kıran kırana pazarlık başladı. Yasağa gerekçe gösterilen bir hesabı askıya alan Twitter, diğer mahkeme kararlarını titizlikle inceliyor.

Haberin Devamı

TELEKOMÜNİKASYON İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Türkiye’de yasaklanan dünyanın en popüler sosyal ağı Twitter için kıran kırana pazarlık başladı. Bir Türk avukatı temsil için görevlendiren Twitter, yasaklama gerekçelerini titizlikle incelemeye başladı. Twitter, bu incelemeler sonunda dün ilk adımı attı. Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin gerekçe gösterdiği müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesabı askıya alındı. Ancak Twitter’ın derdi ise mahkemelerin aldığı diğer kararlar olduğu ifade ediliyor.

TERÖR KANUNU ÇERÇEVESİNDE

Samsun’daki müstehcen içeriğe sahip olan hesabın askıya alması yasağın kalkması anlamına gelmiyor. Çünkü Twitter’ın engellenmesinin altında 3 tane daha koruma tedbiri bulunuyor. Bu yüzden Twitter’ın söz konusu koruma tedbirlerinin kaldırması gerekiyor. Bu da kısa sürede mümkün görünmüyor. Twitter’a yakın kaynaklardan paylaşılan bilgilere göre TİB ile devam eden pazarlığın sebebi ‘müstehcenlik’ davası olarak gösterilmiyor. Twitter’ın üzerinde durduğu noktaların geriye kalan 3 koruma tedbiri gerekçesi olduğu öne sürülüyor. Twitter’ın, bu mahkeme kararları arasında özellikle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından karar verilen Terörle Mücadele Kanunu’nun gerekçe gösterilmesi geliyor. ‘Müstehcen’ olarak adlandırılan içerikler ise Twitter tarafından kaldırılması mümkün. Çünkü müstehcen içerikler Twitter’ın kullanıcı sözleşmesinin içinde yer alıyor. Başka bir deyişle Twitter’ın müstehcen içerikleri tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kaldırması muhtemel görünüyor.

Haberin Devamı

Twitter ve TİB arasında yapılan görüşmelerin henüz çözüme yaklaşmadığı paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Her ne kadar Twitter, her ne kadar iki kurum arasında herhangi bir restleşme olmasa da tam olarak çözüme yönelik adımlar da atılmıyor. Bunun da Twitter’ın kısa bir zaman içinde açılamayacağını gösterdiği öne sürülüyor. Ancak Twitter’ın söz konusu mahkeme kararlarına gerekçe olan içerikleri veya hesapları askıya alması durumunda site erişime açılabilecek. Paylaşılan bilgilere göre Twitter’ın geriye kalan üç mahkeme kararını titizlikle incelemeye başladı. Başka bir deyişle Twitter’ın inceleme çalışmalarını bitirmesi ve erişim engelinin kaldırması kısa zamanda mümkün görünmüyor. Twitter’ın perşembe gecesi kapatılmasında sonra şirket, resmi temasları başlatmak için bir Türk bilişim avukatıyla anlaşmıştı.

Haberin Devamı

DNS YASAĞI DA GELDİ

TWITTER’a yasak kararı gelmesine rağmen kullanıcılar DNS ayarlarını değiştirerek siteye erişim sağlayabiliyordu. Ancak yaygın olarak kullanılan 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 numaralı Google DNS’leri de dün sabah saatlerinde engellendi ve Twitter’a erişim kesildi. Twitter’ bağlanabilmek kullanıcılar, 4.2.2.1 ve 4.2.2.2 DNS numaralarını denemeye başladı.

GÖZLER YOUTUBE’A ÇEVRİLDİ

17 Aralık sonrası yayınlanmaya başlayan tapelerin (ses kayıtları) yüklendiği ve paylaşıldığı sitelerinin başında YouTube geliyor. Bu da Twitter’dan sonra YouTube’un kapatılıp kapatılamayacağı sorularını akıllara getiriyor. YouTube’a yakın kaynaklarından aldığımız bilgilere göre şu anda engellemeye yönelik herhangi bir mahkeme kararı, siteye iletilmiş durumda değil.

Haberin Devamı

Başbakanlık: Karakter suikastı yapılıyor

BAŞBAKANLIK, Twitter’ı, “duyarsız kalmak, tek taraflı ve ön yargılı bir tutum izlemek”le suçladı. Bu tavrın hem firmaya zarar verdiğini hem de Türkiye için yanlış ve haksız izlenime neden olduğunu savunan Başbakanlık açıklamasında, Twitter üzerinden karakter suikasti yapıldığı savunuldu. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü adına yapılan açıklamada, şunlar vurgulandı:

Yasaklama kararı, Twitter yetkililerinin, mahkeme kararına duyarsız kalmasının bir sonucu olarak alındı.
Twitter ve benzeri tüm sosyal medya siteleri Türkiye’de hukuk kurallarına uymak zorundadır.
Twitter, çeteler vasıtasıyla illegal yollardan elde edilen kayıtlar ve montajlı dinlemelerle sistematik karakter suikastlerinin gerçekleştirildiği bir araç olarak kullanılıyor.
Twitter ve diğer sosyal paylaşım siteleri, “Gerçek hayatta suç olan, sanal dünyada da suçtur” ilkesine riayet etmek zorundadır.
Twitter’ın duyarsız kalmasını, tek taraflı ve ön yargılı bir tutum içine girmesini anlamakta zorlanıyor; bu tutumun hem ticari bir marka olarak kendisine zarar verdiğini, hem de ülkemiz hakkında yanlış ve haksız bir izlenime yol açtığını düşünüyoruz.
Hükümetimiz internete değil; illegal yollardan elde edilen ve milli güvenliğimiz ile vatandaşlarının itibarını zedeleme amacına matuf kayıtların Twitter ve benzeri sosyal paylaşım siteleri üzerinden dolaşımına karşı.

Haberin Devamı

Ülke örnekleri var

AÇIKLAMADA, Twitter’a ülkelerden giden talepler ve bunların ne kadarının karşılandığına ilişkin veriler de paylaşıldı. En çok talep ABD’den giderken, en çok talebin karşılandığı ülke de yine ABD oldu. Türkiye gibi çok sayıda ülkenin hiçbir talebinin karşılanmadığı vurgulandı. Karşılanan bazı talepler ise şöyle:

ALMANYA: Ekim 2013 tarihinde Twitter, Alman Hükümetinin talebi üzerine Neo-Nazi hesaplarını engelledi.

FRANSA: Twitter, 19 Ekim 2012 Cuma günü Fransa’da yazılan ve yayılan Yahudi aleyhtarı ve ırkçı tweet’leri siteden kaldırdı.

HİNDİSTAN: Ülkede, Assam eyaletinde Temmuz 2012 tarihinde başlayan Bodo kabilesi ve Müslümanlar arasındaki şiddet olayları nedeniyle, Hükümet tarafından ülke genelinde toplu mesajlar yasaklandı.

Haberin Devamı

Bakan Lütfi Elvan: Görüşmeler sürüyor

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Twitter yetkilileri ile Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ve Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) başkanlarının görüştügünü belirterek, “Zannedersem görüşmeler sürüyor. Biz sosyal medyaya karşı değiliz. Google da, Twitter da, Yahoo da birer şirket. Bu şirketlerin bizim yasalarımıza uymasını istiyoruz. Söylediğimiz şey bu. Ocak ayından bugüne kadar tam 643 adet TİB tarafından Twitter’a vatandaşlarımızın talepleri yönlendirilmiş. Bunlardan aşağı yukarı 30’un üzerindeki talep mahkeme kararı, diğerleriyse kişilik haklarının ihlali, hakaret, yalan, iftira ve yalana yönelik bir takım şikayetler aktarılmış.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!