‘Kiralık çocuklar’ pazara çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Kiralık çocuklar’ pazara çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Samsun'un Bafra İlçesi'nde her yıl mayıs aylarında kurulan ve kamuoyunda ‘‘kiralık çocuk pazarı’’ olarak adlandırılan pazar uygulamasına son vermek amacıyla, Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafınan yürütülen çalışmalardan istenilen başarı elde edilemedi.

Proje Sorumlusu Rahmi Demir, ILO tarafından, ‘‘Çocuk Emeğininin Kullanımının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Program-(IPEC)’’ çerçevesinde hazırlanan projeyle ilgili olarak, A.A. muhabirine açıklamalarda bulundu. Demir, ‘‘Mesleki eğitimden sonra, uygulama için yeterli girdi sağlanamaması, programı etkisiz kılıyor’’ dedi.

Demir, projenin ilk etapta Sinop'un Durağan ilçesine bağlı Çorakyüzü, Sarıyar, Köseli ve Kirencik köylerinde uygulandığını belirterek şunları söyledi:

‘‘TKV, 1991'de bölgede çocuk kiralama sorunu yaşanan köylerde yaptığı araştırma sonucunda, orman köylülerinin, 10-14 yaşlarındaki çocuklarını, 4-5 ay süreyle başta Samsun'un Bafra ilçesi olmak üzere, Devrek, Alaçam, Saraydüzü, Küre ve İstanbul'daki kişilere kiraladığını ortaya koydu. Daha sonra 1992'de 7 köyde (Türkiye'de Uygun Toplum Ormancılık Modellerinin Geliştirilmesi Projesi) uygulanmaya başladı. 1995'den bu yana ise bu köylerden 4'ünde bu proje yürütüldü. Ancak bu çabalara, devlet yeterli desteği vermeyince, proje kapsamında girdi alamayan bazı ailelerin, geçen yıl çocuklarını Bafra'ya gönderdiklerini gözlemledik. Bu yıl ise sayının çok daha fazla olacağını tahmin ediyoruz.’’

1 MİLYON DOLAR

Projenin amacının, bölgede seracılık, hayvancılık, arıcılık ve yumurta tavukçuluğu gibi geçim kaynakları yaratarak çocukların bulundukları yerde istihdamı sağlamak olduğunu kaydeden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Geçen yıl proje kapsamında 55 bin dolarlık bir harcama yaptık ve toplam 72 çocuk ve ailesi projeden doğrudan yaralandırılabildi. Bunun haricinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve İl Özel İdare Müdürlüğü'nün de katkıları oldu ama bunlar yetersiz kaldı. Oysa sadece Durağan'da proje kapsamına dahil edilmesi gereken 12 köyde yaklaşık 350 çocuk var ve bunun yıllık maliyeti 300 bin dolar. Kiralık çocuk olayının en yoğun görüldüğü Dikmen ve Gerze ilçelerinin 50 köyündeki yaklaşık 600 çocuğu projeden yararlandırabilmek için, yılda yaklaşık 1 milyon dolar gerekli.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!