Kira gelirinde Maliye'yi yanıltan yandı

Güncelleme Tarihi:

Kira gelirinde Maliyeyi yanıltan yandı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 15, 2012 14:26

Aysel Alp - Maliye Bakanlığı, kira geliri elde eden 1 milyon 200 bin mükellef 'Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine' kaydetti.

Haberin Devamı


Bu kiÅŸilerin verileri ışığında onlar adına kira beyannamesi dolduruldu ve ödemeleri gereken 'vergi' hesaplandı. Oysa eski sistemde kira geliri elde edenler, kayıtlı oldukları Vergi Dairesi'ne giderek beyanname veriyorlardı. Kaç tane gayrı menkulleri olduÄŸunu ve ne kadar kira geliri elde ettiklerini kendileri beyan ediyorlardı. Yeni sistemde ise Maliye Bakanlığı kaç tane gayrımenkulu olduÄŸunu ve ne kadar kira geliri elde ettiÄŸini tespit ederek, buna göre ödemesi gereken vergi miktarını hesapladı. Â
  
1 Mart'tan itibaren kullanıma açılacak yeni sisteme mükellef, internet ortamında 7 gün 24 saat ulaşma imkanı bulacak. Maliye'nin kendisi için doldurduğu bilgilerin doğruluğunu kabul ederse 'onay' tuşuna basacak. Kabul etmez ise beyannameyi kendi verileri doğrultusunda düzeltecek.

/images/100/0x0/55eb697cf018fbb8f8bf6c8b
 
12 BİN TL KİRA GELİRİ NE KADAR VERGİ ÖDEYECEK?
 
Örneğin Maliye'nin hazırladığı beyannamede Ahmet Bey'in aylık kira gelirinin bin TL olduğu tespit edilerek yıllık 12 bin TL'lik kira geliri için beyanname dolduruldu. Konut kira geliri istisnası olarak 2 bin 800 TL düşüldü.
 
Ahmet Bey'in ev için yaptığı masraflar düşünülerek 'götürü gider indirimi olan yüzde 25'i tercih ettiği varsayıldı. İstisnadan sonra kalan tutar olan 9 bin 200 TL'den de yüzde 25 indirim yapıldı. Böylece Ahmet Bey için vergi matrahı 6 bin 900 TL'ye düştü. Ahmet Bey'in ödemesi gereken vergi miktarı bu tutarın yüzde 15'i olduğundan; bin 35 TL ödemesi gerektiği hesaplandı.
 
KİRASINI DA KREDİ TAKSİDİNİ DE VERGİDEN DÜŞEBİLECEK
 
Ahmet Bey, 1 Mart'tan sonra sisteme girdiğinde 1,035 TL'lik vergiyi kabul ederse 'onay' tuşuna basacak. Etmez ise kendi beyanını belirtecek. Örneğin götürü gider yöntemi yerine gerçek gider yöntemini tercih edebilir. Bu durumda, gayrı menkulu için kendisi tarafından yapılan giderleri belgelendirmek suretiyle brüt kira gelirinden indirebileceklerdir. Örneğin, evi kredi ile aldıyla kredi taksitlerini; evin bulunduğu apartmanda veya evde yapılan tadilat giderlerini; ev için yapılan sigorta masrafını belgelendirmek koşuluyla düşebilecek.
Ayrıca kendisi başka bir evde kirada oturuyorsa, kira ödemelerini de 'belgelendirmek' suretiyle brüt kira gelirinden düşebilecek.

Haberin Devamı

AHMET BEY DÃœZELTME YAPARSA!
 
Maliye, Ahmet Bey'in kira gelirini banka ve sigorta hesapları ile kamu kurumlarının ortak veri ambarından aldığı bilgilere göre hesapladı. Ancak Ahmet Bey, Maliye'nin hesabına itiraz ederek yanlış bilgi verirse ne olacak? Maliye'nin bunu tespit etmesi halinde geçmiş 5 yılın vergisi, faiz ve cezasıyla Ahmet Bey'den alınacak.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!