Kimya sektöründe yeni bir dev doğuyor

Güncelleme Tarihi:

Kimya sektöründe yeni bir dev doğuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Almanya'nın özel kimyasal ürünler konusunda dünya devi firması Degussa-Hüls, İngiliz rakibi Laporte'yi 2 milyar dolara satın almaya hazırlanıyor. Laporte yönetiminin 'satış' önerisini kabul ettiği bildiriliyor. Bu birleşme sonucunda oluşacak yeni grup, Avrupa'nın kimyasal üretim yapan en büyük şirketlerinden biri olacak. Yeni şirketin belli başlı rakipleri ise, İsviçre'nin Ciba ve İngiltere'nin ICI firması.

Degussa ve Laporte, başka deterjan katkı maddeleri olmak üzere çeşitli organik ve kimyasal maddeler, katalizörler, metaller ve kimyasal bileşikler üretiyor.

Laporte'nin hissedarları geçen perşembe günü yüzde 17 prim yapan hisselerin fiyatının hisse başına 697 pence olacağını tahmin ediyorlar. Laporte'nin hisseleri geçen yıldan beri istikrarlı bir artış sergilemekte.

Degussa-Hüls, dünya çapında 44 bin çalışanıyla Almanya'nın en büyük kuruluşları arasında yeralıyor.

Son olarak genel organik maddeler işini K-L Holding'e satan Laporte son beş yıldan beri pek çok kez reorganizasyon çalışmaları yaptı. Firmada yedi yıl önce 7 bin 400 olan çalışan sayısı şu anda 5 bin 200 kişiye indirilmiş durumda.

Sektör uzmanları bu eldeğiştirmenin çok az bir iş kaybına yolaçacağını söylemelerine reğmen Degussa 17.7 milyon dolar olan vergi öncesi maliyetlerde önümüzdeki yıl tasarruf sağlamayı beklediğini açıkladı.(BBC)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!