Kiekens: 2002 Türkiye için büyüme yılı olacak

Güncelleme Tarihi:

Kiekens: 2002 Türkiye için büyüme yılı olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2001 02:03

Ankara'daki temaslarını dün de sürdüren IMF Avrupa İcra Direktörü Willy Kiekens, IMF'nin ekonominin 2002'de yeniden büyüme ivmesi kazanacağına inandığını bildirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa İcra Direktörü Willy Kiekens, IMF'nin ekonominin gelecek yıl yeniden büyüme ivmesi kazanacağına inandığını bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu''nu ziyaret eden Kiekens görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ‘iç talebin yetersizliği, finansal yeniden yapılandırma ve vergi sisteminde yapılabilecek reformlar’ olmak üzere üç konuyu ele aldıklarını söyledi. Hükümetin başarılı uygulamaları sonucunda ekonomide iyiye doğru işaretler alındığını belirten Kiekens, ‘‘Özellikle kamu bankalarındaki yeniden yapılandırmanın son derece başarılı. Şu anda zorluk çeken şirketlerin yeniden yapılandırılması konusunda yoğunlaştık’’ dedi.

Ekonominin ihtiyacı olan yabancı doğrudan yatırımın arttırılması konusunu da görüştüklerini ve bu alanda yapılabilecekler konusuna da değindiklerini bildiren Kiekens, IMF heyetiyle ekonomi yetkilileri arasında devam eden görüşmelerin gelecek haftaya kadar sonuçlandırılması konusunda ümitli olduklarını belirtti.

KİEKENS'A RAPOR

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'ye uluslararası finans kuruluşlarından destek gelebileceğini söyledi. Kiekens ile yaptığı görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, ‘‘Reel sektöre destek için IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan bir destek talebiniz oldu mu?’’ sorusunu ‘‘Uluslarası finans kuruluşlarından destek gelebilecek. Ben bu konuda Kiekens'tan destek istedim’’ diye yanıtladı.

Hisarcıklıoğlu, görüşmede vergi alanında ne gibi konuların gündeme geldiğniin sorulması üzerine, 30 Kasım‘da hazırlanan TOBB raporunun içinde her şeyin bulunduğunu, hem verginin tabana yayılması, hem vergi oranları konusunda, hem de acil olması konusunda yapmış oldukları çalışmaların yer aldığını belirtti. Bu rapordan Kiekens’a da verdiklerini açıklayan Hisarcıklıoğlu, ‘Hükümetten güven mektubu ile ilgili bir talep oldu mu?’’ sorusunu, ‘‘Bizim aramızda yok öyle bir şey. IMF ile hükümet arasında varsa onu da bilmemiz mümkün değil. Yanlız bugün sabah başbakan yardımcısı öyle birşey olmadığını ifade etti ama hükümet niyet mektubunu verecek herhalde’’ diye yanıtladı.

Hisarscıklıoğlu, ‘‘Reel sektör paketi ile ilgili Kiekens yorumda bulundu mu?’’ sorusunu ‘Kiekens, reel sektörün dinamik ve aktif olduğunu ve bu krizde ayakta durabildiği için reel sektörü tebrik etti’’ diye yanıtladı. Bir gazetecinin ‘‘Yeni hazırlanacak niyet mektubunda veya stand-by düzenlemesinde yer almasını istediğiniz hususlar neler?’’ sorusu üzerine şu karşılığı verdi:

‘‘İç talebin yetersizliği, finansman sorunu ve vergi sorunları var. ‘Aslında bu üç sorunu aşabilirsek zaten reel sektörün önünü bir nebze olsun açmış olacağız.Sadece spekülatif amaçlı sıcak para girişini istemiyoruz. Yatırım yapacak yabancı sermayenin önünü açmamız lazım. Tabi bu yabancı sermayenin önünü açarken Türk sermayesinin de önünü açmış olacağız. Bütün bu beklentilerimiz niyet mektubu içinde mutabık olduk her halde bu konulara da değinecekler. Enflasyon muhasebesi daha önce IMF niyet mektubu içinde var.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!