Kıbrıs’ta isyan!

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta isyan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2012 00:00

Çöp kente dönen Lefkoşa’da hükümetin 60 günlük grev yasağı ilan etmesi, eylemlerin tırmanmasına neden oldu. Yasağa uymayan çalışanlar Lefkoşa belediye binası önünde ateş yakarak yolu trafiğe kapattı.

Haberin Devamı

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Lefkoşa belediyesinin yaşadığı mali kriz ve grevler ülkeyi kaos ortamına sürüklüyor. Hükümet toplanmayan çöpler nedeniyle tehlikeye giren halk sağlığını gerekçe göstererek 60 günlük grev yasağı ilan etmesine rağmen çalışanlar karara uymayarak eylemlerini tırmandırdı. Dün belediye sendikası, hafta sonu yapılacak iktidar partisi kurultayını da basma tehdidinde bulundu.

ATİNA'NIN KALBİ YİNE ALEV ALEV / FOTO GALERİ

150 milyon lira borç

Lefkoşa Belediyesi’ndeki mali kriz bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor. 150 milyon liraya yakın borcu ve aşırı istihdam nedeniyle krize giren belediyede çalışanlar, maaşları ile biriken sigorta primlerinin ödenmesini talep ediyor. Sendika ile hükümetin önceki gün sigorta yatırımları konusunda anlaşmaması üzerine çalışanlar genel greve devam kararı aldı.  Hükümetin grev yasağına uymayacaklarını ilan eden çalışanlar Lefkoşa belediye binası önünde toplandı ve yolu ateş yakarak trafiğe kapattı. Ay başında önce işi yavaşlatma eylem ardından da genel grev nedeniyle Lefkoşa sokakları çöplerle kaplı. Ayrıca su arızaları bir çok semtin susuz kalmasına yol açtı. Grevin doğrudan muhatabı Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları da hükümeti sosyal sigorta yatırımları konusunda çözüm bulmamakla suçlayarak grev listesine kendi adını da yazdırdı. Hükümet iktidar partisine mensup Bulutoğluları’nı yaz aylarında kararname ile mecburi izne göndermişti.
KKTC hükümeti belediyedeki mali krizi sona erdirmek için Türkiye’nin kapısını çaldı. Ziraat Bankası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla, 50 milyon liralık uzun vadeli ve düşük faizli kredi vermeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Atina’da grev bir can aldı

YUNANİS-TAN’da 50 binden fazla işçi, memur ve emekli dün Atina’da parlamento binasınının da bulunduğu Sintagma meydanında toplanarak, hükümetinin önümüzdeki günlerde açıklayacağı 13.5 milyar euro’luk yeni kemer sıkma, tasarruf ve vergi paketini protesto etti. Gösteri sırasında kendilerini “iktidar karşıtı” olarak tanımlayan göstericiler yer yer polis ile çatıştı. İkisi polis beş kişinin yaralandığı olaylarda 67 yaşındaki bir gösterici ise kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Gösterilerdemolotof kokteylleri ve gözyaşartıcı bombalar havada uçuştu. Selanik’deki protesto gösterisine ise 15 bin kişi katıldı.

Haberin Devamı

Rumlara çöp muamelesi

KUZEY Kıbrıs’ta belediye isyanı yaşanırken, Güney Kıbrıs’ta ise iflas krizi yaşanıyor. Kıbrıs Rum kesimi, AB destek mekanizmasının ağır kredi şartlarını kabul etmemenin bedelini, iflasa doğru son sürat sürüklenerek ödüyor. Moody’s’in ardından kredi değerlendirme şirketi Standard & Poors (S&P) da Rumların notunu 3 puan birden kırdı. Son not kırımıyla Rumların kredi alabilirliği artık S&P tarafından “çöp kategorisi (Trash)” sınırının 5 puan altında ve menfi (olumsuz) takipte bulunuyor. / Yorgo KIRBAKİ/ATİNA

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!