Kıbrıs’ta BM denetiminde ‘cep’te roaming pazarlıkları yapılıyor ama...

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta BM denetiminde ‘cep’te roaming pazarlıkları yapılıyor ama...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2014 01:26

KIBRIS’ta 12 yıldır Rum ve Türk kesimi arasında serbest geçiş olmasına rağmen ‘cep’ telefonlarıyla konuşmak büyük problem. İki taraf birbirini tanımadığı için GSM operatörleri arasında ‘roaming’ yapılamıyor. Bu da her iki kesimde halkın iki farklı hat almasına yol açıyor. BM denetiminde bu konuda pazarlıklar yapılıyor ama sonuca henüz uzaklar...

Haberin Devamı

KIBRIS müzakerelerinin yoğunlaştığı bir sırada Ada’da Türk ve Rum kesiminde faaliyet gösteren uluslararası mobil iletişim şirketleri, Güney Kıbrıs ve KKTC arasında roaming (farklı ülkelerin GSM operatörleri arasında dolaşım) anlaşması yapmak üzere Lefkoşa’daki BM denetimindeki ara bölgede gözlerden uzak toplantılar yapmaya başladı. KKTC’den Telsim (Vodafone) ve Turkcell’in katıldığı toplantıda Rum tarafı, şirketler üzerinden Türkiye ile doğrudan roaming anlaşması girişiminde bulundu.

12 YILDIR SERBEST


Güney Kıbrıs’ta 3 iletişim şirketi, Cyta-Vodafone ortaklığı, Güney Afrika merkezli MTN ve Prime-tell şirketleri faaliyet gösteriyor. KKTC’de ise, Turcell ve Telsim (Vodafone, Güney Kıbrıs’ta da faaliyet göstermesi ve Kıbrıs sorunu nedeniyle KKTC’deki eski ismi kullanıyor) şirketleri bulunuyor. Tarafların verdikleri cep telefonu hatları ise, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında roaming anlaşması olmaması nedeniyle birbirlerinin topraklarında çalışmıyor. KKTC ile Rum kesimindeki geçişler 2002 yılından bu yana serbest. Bu nedenle karşılıklı geçiş yapan Kıbrıslı Türk ve Rumlar, mobil iletişim için her iki tarafın operatörlerinden ayrı hat almak zorunda kalıyor.
Ada’daki iletişim sorununu çözmeyi amaçlayan Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Rum Ticaret Odası ile işbirliği yaparak, Güney Kıbrıs ile KKTC’de faaliyet gösteren mobil iletişim şirketlerini biraraya getirdi. İlk toplantı Lefkoşa’da BM denetimindeki ara bölgede yer alan ve Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında işbirliği görüşmelerin yapıldığı BM destekli Dayanışma Evi’nde (Home for Cooperation) 7 Mayıs tarihinde yapıldı. KKTC ve Güney Kıbrıs’taki şirketlerin genel müdürleri seviyesinde yapılan toplantının ikincisi ise, 21 Mayıs’ya yine aynı yerde gerçekleşti.

Haberin Devamı

SİYASETİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

KKTC ve Güney Kıbrıs arasındaki iletişim işbirliğinin, Kıbrıs’ta devam eden BM çerçevesindeki müzakerelerde güven artırıcı önlemler arasına alınması da gündemde. Rum kesimindeki uluslararası şirketlerin KKTC’yi by-pass teklifi siyaseti de yakından ilgilendiriyor. Türkiye’nin Kıbrıs Rum yönetimini tanımaması nedeniyle, Rumların istediği şekilde bir anlaşmanın çok zor olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

TOBB Kıbrıs sorununa müdahil

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Constantine Michalos ile Lefkoşa’ya geliyor. Hisarcıklıoğlu ile Yunanlı mevkidaşı, Ada’daki Türk ve Rum ticaret odaları başkanları Fikri Toros ve Phidias Pilides’la yarın BM denetimindeki ara bölgede toplantı düzenleyecek.
Kıbrıs sorununda iki garantör ülke Türkiye ve Yunanistan’ın iş dünyasının temsilcileri, Ada’da işbirliği yöntemlerini ele alacak. Toplantıdan beklenen en önemli karar, Kıbrıs’ta Türk ve Rum ticaret odalarının anavatanlar Türkiye ve Yunanistan’a ‘iş dünyası çapraz ziyaret’ yapması olacak. Bu çerçevede Rum Ticaret Odası Ankara’ya, Kıbrıs Türk Ticaret Odası da Atina’da eş zamanlı ziyaretlerde bulunacak.

Haberin Devamı

Türk şirketler soğuk bakıyor

SESSİZ bir şekilde yapılan toplantıda Rum şirketler, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin KKTC’yi tanımaması nedeniyle Turkcell ve Vodafone’nun, KKTC iştirakleri yerine, Türkiye’deki genel merkezleriyle roaming anlaşması yapılması teklifinde bulundu. Rumlar böylece şirketler üzerinden Türkiye’de de roaming anlaşması ve cep telefonları hatlarının Türkiye’de de çalışması hakkını elde etmeyi amaçladı. Türk şirketlerin bu teklifi soğuk yaklaştığı belirtiliyor. Taraflar önümüzdeki hafta yeniden aynı yerde, ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde buluşacak. Şirketlerin anlaşma aradığı bir başka konu ise, roaming ücretlerinin ne kadar olacağı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!