Kesintisiz 8 artıştan sonra faize dokunulmadı... Merkez faizi sabit tuttu

Güncelleme Tarihi:

Kesintisiz 8 artıştan sonra faize dokunulmadı... Merkez faizi sabit tuttu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 07:00

Haziran 2023’ten bu yana kesintisiz sekiz aydır her PPK toplantısında faiz artırım kararı alan Merkez Bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda bu kez politika faizini sabit tuttu. Kurul metninde “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” uyarısının altı çizildi. Likidite gelişmelerinin yakından takip edileceği vurgulandı.

Haberin Devamı

GEÇEN yılın haziran ayında başlayan faizde artış serisi, dokuzuncu ayda sona erdi. Merkez Bankası dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini sabit tuttuğunu açıkladı. PPK metnindeki, “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” mesajı dikkat çekti.

KARAHAN’IN İLK PPK’SI

Dünkü Kurul, şubat ayının başında Merkez Bankası’nda yapılan değişikliğin ardından Fatih Karahan başkanlığında yapılan ilk toplantıydı. PPK’da, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 45’te sabit tutuldu. Faizde artış dönemi geçen yıl 22 Haziran’da başlamıştı. Yüzde 8.5’lik politika faizi yüzde 15’e çıkarılmıştı. Üst üste sekiz kez yapılan artış sonucunda politika faizi geçen ay yüzde 45’e yükselmişti.

Haberin Devamı

ÜCRET ARTIŞININ ETKİSİ ÖNEMLİ

Toplantı sonrasında yayınlanan PPK metninde ocak ayı enflasyonuna ilişkin olarak, “Aylık enflasyonun ana eğilimi yılın ilk ayına özgü zamana bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri sonucunda, enflasyon tahmin patikasında öngörülen şekilde yükselmiş ve manşet enflasyon sınırlı bir artış kaydetmiştir” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, yakın döneme ilişkin göstergelerin, yurtiçi talepteki dengelenmenin sürdüğüne işaret ettiği belirtildi. Söz konusu dengelenme sürecinin; tüketim malı ve altın ithalatında güçlü, diğer tüketim harcamalarına ilişkin göstergelerde ise öngörülene kıyasla yavaş seyrettiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, “Buna ek olarak, hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edecektir” denildi.

KARARLI DURUŞ VURGUSU

PPK açıklamasında dış finansman koşulları, rezervlerin seviyesi, cari dengedeki iyileşme ve Türk Lirası varlıklara talebin, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam edeceği belirtildi. Açıklama, “Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk Lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir” şeklinde devam etti.

Haberin Devamı

‘SIKILAŞMA’ ŞAHİN BULUNDU

PPK metninde, Kurul’un politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğinin değerlendirildiği kaydedildi. Açıklamada yer verilen, “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” mesajı, şahin bulundu. Ocak ayındaki PPK metninde bu konudaki mesaj, “Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir” şeklindeydi. Böylece, ocak ayındaki metinde yer alan, “gözden geçirilecektir” ifadesi, “sıkılaştırılacaktır” şekline dönüşmüş oldu.

Haberin Devamı

‘SIKILAŞMA’ ŞAHİN BULUNDU

PPK metninde Kurul’un makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdüreceğinin altı çizildi. Açıklamada kredi büyümesine ilişkin şu ifade yer aldı: “Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir. Parasal sıkılığı desteklemek amacıyla likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılacaktır.”

 

BAKMADAN GEÇME!