Kesilen kurban sayısında büyük düşüş

Güncelleme Tarihi:

Kesilen kurban sayısında büyük düşüş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2010 15:19

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, geçtiğimiz Kurban Bayramında kesilen hayvan sayısında geçen yıla oranla yüzde 34'lük düşüş olduğunu, ithal hayvana tüketim alışkanlığı olarak rağbet edilmediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yetkin, İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında Kurban Bayramı sonrası et fiyatlarını değerlendirdi. Bu yılki kurban fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 25 dolayında artış olduğunu aktaran Yetkin, ithal kurbanlıklara ilgi gösterilmemesinin bunda etken olduğunu öne sürdü.
Yetkin, Kurban Bayramı kesilen hayvan sayısında geçen yıla oranla yüzde 34'lük düşüş olduğunu ve kurbanlık fiyatlarının da arttığına dikkati çekti.

Satılmayan ve elde kalan kurbanlıkların Et ve Balık Kurumu tarafından satın alındığını anlatan Yetkin, önümüzdeki 40 günlük süreçte et fiyatlarında bir miktar gevşeme olabileceğine işaret etti.

Yetkin, et ithalinde özel sektöre izin verilmesinin ithalat zenginlerini ortaya çıkardığını, dışarıdan 8 liradan et alan söz konusu ithalatçılarının etleri bayilere piyasa fiyatıyla yani yüksek fiyata verdiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Et ithaline devam edilmesinin et fiyatlarını düşürmeyeceğini savunan Yetkin, Türkiye'nin acil olarak 500 bin besi hayvanı getirip üreticilere uygun koşullarda dağıtması önerisini yineledi.

Yetkin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tarım teknikerlerini ilaç bayiliği açma ve kurma yetkisini elinden alan bir düzenlemeye hazırlandığını iddia etti. Söz konusu düzenlemenin kendilerinde 17 bin üyesi olan TZD'yi “hedef aldığını” düşündürdüğünü ifade eden Yetkin, şöyle konuştu:

“Sayın Bakanın (Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker) bundan haberdar olduğuna inanmak istemiyorum. Kendisine şahsi mektup hazırladım ve sunacağım. Meslek hayatımız boyunca doğruya doğru, yanlışa yanlış dedik. Tarım Kanunu, tarım sigortası, reçetesiz tarım ilacı satılmasına engel olunması işlerine doğru yaptınız dedik, destekledik. Eleştiri yapıyoruz diye, sen bunu yaptın, ben bunu yapıyorum demek doğru değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!