Kentsel dönüşümde moloz seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşümde moloz seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 00:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 Ekim’de start verilen kentsel dönüşüm için yapılan yıkımlarından çıkan molozların geri dönüşümü için uluslararası literatür taraması yaptı.

Haberin Devamı

Dünyadaki örnek uygulamaları yatırım maliyeti ve teknoloji bazında inceleyen bakanlık, molozun yeniden kullanımında nihai aşamaya geldi.

MOLOZLAR DA DÖNÜŞECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yıkımdan çıkan molozların yeniden değerlendirilmesi için geri dönüşüm tesisleri kurulacağını kaydetti. Bu konuda çalışmaların sürdüğüne işaret eden Bayraktar, “Yıkım sonucunda ortaya çıkacak yapısal atıkların bu tesislerde toplanarak ya da yerinde işlenerek geri dönüşümle kazanılması planlanmaktadır” dedi. Kentsel dönüşüm projeleri sonucunda ortaya çıkacak atıkların belediyelerce belirlenen alanlarda bertaraf edileceğini de belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

NİHAİ AŞAMAYA GELİNDİ

“Çevresel açıdan olumsuz etkilere sahip inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetimiyle geri dönüşüm konusunda uluslararası literatür taraması yapılarak uygulamalar yatırım maliyeti ve teknoloji bazında incelenmiştir. İnşaat ve yıkıntı atıklarının geri dönüşümü konusunda sürdürülebilir bir modelin oluşturulması hedeflenmiştir. Bugün gelinen noktada geri dönüşüm teknolojileri ve geri kazanılmış ürünlerin kullanım alanlarına ilişkin çalışmalarda nihai aşamaya geldik. Ayrıca çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcı bu konuda fizibilite çalışmalarını sürdürmektedir.”

Haberin Devamı

MALİYETİ DÜŞÜRECEK

Bakanlık yetkilileri molozun geri dönüşümünün kentsel dönüşümün maliyetini azaltacağına dikkat çekerek, “Molozdan çıkan demir, kum ve eski inşaat malzemeleri ekonomiye kazandırılacak” bilgisini verdiler. Kentsel dönüşüm çalışmaları 5 Ekim’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın verdiği startla Türkiye çapındaki 35 noktada başlatılmıştı. Yıkımlarda dinamitin yanı sıra çevreyi daha az etkileyen emülit isimli patlayıcılar kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!