Kent, ‘dünyanın yarısı’nı aldı, Coca-Cola’ya döndü

Güncelleme Tarihi:

Kent, ‘dünyanın yarısı’nı aldı, Coca-Cola’ya döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2005 01:44

Efes İçecek Grubu’nun İcra Başkanı Muhtar Kent, 7 yıl aradan sonra Coca-Cola Company’ye döndü. Coca-Cola’nın yeni oluşturulan Kuzey Asya, Avrasya, Orta Doğu Grubu’nun (100 ülke bağlı) başına getirilen Muhtar Kent, Hong-Kong’tan bir anlamda ‘dünyanın yarısı’nı yönetecek.

ÜST düzey yönetim ve operasyonel yapıda değişikliğe giden The Coca-Cola Company, Muhtar Kent’i yeni oluşturulan Kuzey Asya, Avrasya, Orta Doğu Grubu’nun başına getirdi. Mesleki kariyerine 1978 yılında Coca-Cola’da başlayan Kent, 7 yıldan sonra yapacağı dönüş için Efes İçecek Grubu CEO’luğunu bırakacak. Kent, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 100 civarındaki ülkedeki operasyonlardan sorumlu olacak.

HONG-KONG’TAN YÖNETECEK:

The Coca-Cola Company’nin Avrupa’da coğrafi grup yapısında yapılan değişikle üç yeni grup oluşturuldu. Doğrudan CEO’ya bağlı olarak çalışacak bu gruplardan Avrupa Birliği Grubu’nun başına Dominique Reiniche, Güneydoğu Asya ve Pasifik Bölgesi’ne Patrick Siewent getirilirken, Kuzey Asya, Avrasya, Orta Doğu Grubu’nun liderliğine de Muhtar Kent getirildi. 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak bu değişiklik nedeniyle Muhtar Kent, 1997 yılından bu yana görev yaptığı Efes İçecek Grubu’ndan ayrılarak Hong Kong’a yerleşecek.

DÜNYANIN YARISINDAN SORUMLU:

Bu yeniden yapılanmayla The Coca-Cola Company’da CEO’dan sonra gelen 3 kişiden biri olan Muhtar Kent, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 100 civarında ülkeden sorumlu olacak. The Coca-Cola Company’dan yapılan açıklamada Başkan Neville Isdell, Kent’in başına getirildiği grubun Çin, Japonya, Avrasya ve Orta Doğu Bölgesi ile Rusya, Ukrayna, Belarus ve AB grubunda olmayan diğer Avrupa ülkelerini kapsadığını belirterek, Kent’in bu gruba liderlik etmek için şirkete dönmeyi kabul ettiğini kaydetti.

KOZLU VE BOZER DE BAĞLI:

Muhtar Kent, bu yeni göreviyle birlikte halen The Coca-Cola Company’da üst düzey görev yapan Türk yöneticilerininin de başına geçecek. 51 ülkenin yer aldığı Coca-Cola Orta Avrupa, Avrasya ve Ortadoğu Grubu Başkanı Cem Kozlu ile 23 ülkenin yer aldığı Avrasya ve Ortadoğu Bölüm Başkanı Ahmet Bozer’in yönetimindeki ülkeler de, Kent’in liderliğindeki Kuzey Asya, Avrasya, Orta Doğu Grubu’na bağlı çalışacak. Sorumlu bulunduğu ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığına dikkat çeken Muhtar Kent, ‘Yeni görevimin merkezi Hong Kong olsa da sık sık Türkiye’ye geleceğim’ dedi.

EFES’E YENİ İCRA BAŞKANI:

Muhtar Kent’in 1 Mayıs’ta bırakacağı Efes İçecek Grubu Başkanlığı’na atanacak isim henüz açıklanmadı. Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş.’den borsaya gönderilen yazıda sadece ‘Yeni İcra Başkanı önümüzdeki günlerde açıklanacaktır’ denildi.

27 yıllık içecek pazarlama uzmanı

MAYIS
ayından itibaren yeni görevine başlayacak olan Muhtar Kent, kariyerini tamamen içecek üzerine yaptı. 20 yıl boyunca Coca-Cola’da 7 yıl da Anadolu Grubu’nda çalışan Kent, çalışma yaşamına 1978’de Atlanta’da Coca Cola International’da pazarlama uzmanı olarak başladı. ABD, İtalya ve Hollanda’da çeşitli görevlerde bulunduktan sonra Coca Cola Internaitonal’ın Türkiye Bölgesi Genel Müdürü olarak 1985’de Türkiye’ye atanan Kent, 1989’da şirketin Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Kent, 1991’de Coca Cola Interntional’ın Orta ve Doğu Avrupa Bölümü Başkanı ve Coca Cola Internaional’ın Birinci Başkan Yardımcısı olarak Viyana’ya atandı. 1995-1997 yılları arasında Coca Cola’nın şişeleme grubu olan Coca Cola Amatil Holding Avrupa Başkanlığı döneminde 1 milyar dolarlık Orta ve Doğu Avrupa yatırımlarını gerçekleştirerek, 23 ülkede 26 yeni fabrikanın kurulmasını sağladı. Ardından Anadolu Grubu’na katılan Kent, 1999’da Efes İçecek Grubu İcra Başkanlığı’na atandı.

Coca-Cola yönetiminde 20 Türk yönetici var

ULUSLARARASI
Coca-Cola sisteminde 20’nin üzerinde Türk yönetici görev alırken, Muhtar Kent’in bu yeni görevi ile şirketin tepe noktasında bulunan Türk yöneticilerin sayısı da 3’e yükseldi. 100 civarında ülkeden sorumlu olacak Muhtar Kent’in yanı sıra şirkette halen Cem Kozlu 51 ülkenin yer aldığı Coca-Cola Orta Avrupa, Avrasya ve Ortadoğu Grubu Başkanlığını Ahmet Bozer ise 23 ülkenin yer aldığı Avrasya ve Ortadoğu Bölüm Başkanlığını yürütüyor. The Coca-Cola Company’nin Türkiye’den transfer ettiği yöneticiler arasında Ayla Fichen, Banu Pektaş, Falya Frayman Molinas, Duygu Alptekin gibi isimler yer alıyor. Mart’ın başında da Coca-Cola Türkiye’den Umut Özaydınlı Avrupa, Avrasya ve Ortadoğu Grubu’na müzik etkinliklerinin yönetimine atanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!