Kendi elektriğini üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Kendi elektriğini üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 15:43

ALMANYA’da uzun yıllar çalışıp Türkiye’ye dönen Kemal Kara, yüksek gelen elektrik faturalarından bıkınca, oturduğu apartmanın çatısına ’rüzgar gülü’ sistemi kurarak elektrik üretti.

Haberin Devamı

38 yıl Almanya’da bir tekstil fabrikasında çalışan 65 yaşındaki Kemal Kara, 2 yıl önce emekli oldu. 3 çocuk babası Kara, emekli olduktan sonra yılın 6 ayını Adana’da, 6 ayını ise Almanya’da yaşamaya başladı. Almanya’ya oranla elektrik giderinin Türkiye’de çok fazla olduğunu fark eden Kara, evine ayda 100 lira fatura gelmeye başlayınca çözüm yolu aradı. Evine mini bir elektrik üretim atölyesi, oturduğu apartmanın çatısına da ’rüzgar gülü’ sistemi kuran Kara, evin içine yerleştirdiği 6 adet akü, bir invertür ve rüzgar gülü sistemi ile 4 bin 500 lira para harcayarak kendi elektriğini üretmeyi başardı.

’ALMANYA’DA ÇOK YAYGIN’

Almanya’nın bir çok yerinde ’rüzgar gülü’ ve ’güneş paneli’ gibi yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi olduğunu belirten Kara şunları söyledi:

"Evimin balkonunda güneş paneli var, bu panel yardımıyla elektrik üretebiliyorum. Güneşin olmadığı günlerde ise rüzgar gülü sistemini kurdum. Evim göl kenarında, önü açık bundan faydalanmak istedim. Gecesi gündüzü yok, sürekli rüzgar olduğu için elektrik üretimi oluyor. Yurt dışında da ben bu işlerle uğraşıyorum. Orada güneş panelim var ama evim yüksek olmadığından dolayı rüzgar gülü kurma imkanım yok."

FATURA 25 LİRAYA DÜŞTÜ

Normal rüzgardan en fazla 700 wat elektrik aldığına dikkat çeken Kara, "Normalde 400-500 wat, rüzgarın en çok olduğu zaman 700 wat elektrik alıyorum. Bu elektrik evin aydınlatması, küçük klima, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi aletleri çalıştırıyor. Ürettiğim elektiriği aküler yardımı ile saklıyorum. Bu elektirik beni yaklaşık 10 saat idare ediyor" dedi. Kara, eskiden 100 lira gelen elektrik faturasının şimdi ayda ortalama 25 liraya düştüğünü söyledi.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!