KDV oranları artırılıyor

Güncelleme Tarihi:

KDV oranları artırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mesut Yılmaz başbakanlığında oluşturulan yeni hükümetin, akaryakıt zammını diğer KİT zamları ile Katma Değer Vergisi oranlarında yapılacak yeni düzenlemeler izleyecek. Hükümet, IMF'ni tavsiyesi doğrultusunda KDV sınıflamasını azaltarak genel oranı yükseltmeyi planlıyor.

Akaryakıtta yapılan yüzde 32'lik varan yüksek oranlı zammı, diğer KİT ürünleri ve özel sektör mallarına yapılacak zamlar ile KDV düzenlemesinin takip etmesi bekleniyor. Bilgi veren yetkililer, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in KDV'de yeni bir düzenleme istediğini belirterek, ‘‘KDV oranları sayısının daha aza indirilerek, genel oranların yükseltilmesi'' yönünde bir düzenleme beklediklerini söylediler.

Taner'in konuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile tartışarak, bu konuyu gündeme getirmesini bekleyen yetkililer, şu bilgiyi verdiler:

IMF'Nİ ÖNERİSİ

‘‘Yapılacak düzenlemede yüzde 1 olan ve daha çok ihraç mallarını kapsayan KDV oranı temel mallardaki KDV oranına yükseltilebilir. Yüzde 23 olan lüks malların KDV'sini daha da yukarı çekme imkanı yok. Temel mallarda yüzde 8 olan KDV grubunda çok temel mallar için belki biraz indirim yapılabilir ancak bu orana giren çoğu malın KDV'si yüzde 15 olan grupla birleştirilebilir.''

IMF'ni de KDV oranlarının sadeleştirilerek artırılması yolunda önerisi bulunduğunu hatırlatan yetkililer, ‘‘KİT zamlarından sonra gelir sağlamanın en iyi yollarından birinin KDV artışı olduğunu'' söylediler.

Bu arada yüzde 32 olarak yapılan yüksek oranlı akaryakıt zammının hemen hemen her türlü malın fiyatında yeni zamları doğurması bekleniyor. Akaryakıt zammının ardından başta elektrik fiyatları, hava ve demiryolu taşımacılığına, TEKEL ürünlerine, hatta şekere bile KİT'ler tarafından yeni zamlar yapılması bekleniyor.

Yetkililer KİT zamlarının yanı sıra, ‘‘çok psikolojik bir fiyat olduğu için ilgisi olsun ya da olmasın akaryakıt zamlarını özel sektör zamlarının da izleyeceğini'' söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!