KDV indirimleri ÖTV'ye eklenecek

Güncelleme Tarihi:

KDV indirimleri ÖTVye eklenecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet vergi reformuna öncelik veriyor. Vergide kapsamlı değişiklik öngören, Başbakan Mesut Yılmaz'ın 27 yıldır ilk kez yapılıyor diye tanımladığı vergi reform tasarısı son şeklini alıyor.

Vergi reformu dün önce Ekonomik ve Sosyal Konsey'e sunuldu, ardından Bakanlar Kurulu'nda tartışıldı.

Reform, gelir tanımının değiştirilerek, bütün gelirlerin kayda alınması ve böylece vergi matrahının artırılmasına dayandırılıyor. Bunun yanısıra götürü verginin ‘‘basit vergi’’ haline getirilerek esnafın da kayda alınması öngörülüyor. Reformla birlikte KDV, gelir ve kurumlar vergisinde indirimler gündeme gelirken, istikrar programının uygulanacağı ilk yıl olan 1998'de vergi tahsilatının azalmasını önleyecek tedbirler de alınmaya çalışılacak. Şimdiye kadar lüks mallar kategorisinde sayılıp yüzde 23'lük KDV'ye tabi tutulan beyaz eşya ürünleri, mobilya gibi malların KDV oranlarının yüzde 15'e indirilmesi öngörülüyor. Bunun yanısıra yüzde 15'lik genel KDV oranının da yüzde 12'e indirilmesi öngörülürken, temel malların KDV oranlarının da gözden geçirilmesi bekleniyor.

Gelir ve kurumlar vergisinde iki yıl 5'er puanlık indirim gündeme gelirken bunun ertesi yıla gelir etkisi yaratacağı için 1998 yılında vergi tahsilatını azaltmayacağı ancak KDV oranlarındaki indirimin gelir kaybı yaratabileceği belirtildi.

Bilgi veren yetkililer 1998 yılında gelir kaybı yaratılmaması için beyaz eşyadaki KDV indiriminin aynı kapsamda çıkarılacak olan özel tüketim vergisi'ne(ÖTV) aynı oranda yansıtılacağını ve böylece buradan doğacak gelir kaybının önleneceğini söylediler.

Buna karşılık genel KDV oranında yapılacak indirimin ise Hazine ve DPT'nin itirazları üzerine bir yıl sonraya kalma ihtimalinin doğduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!