KDV indirimi mobilyacının yüzünü güldürdü

Güncelleme Tarihi:

KDV indirimi mobilyacının yüzünü güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2009 10:21

Mobilya ürünlerindeki yüzde 10'luk KDV indirimi hem tüketicilerin hem de üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Haberin Devamı

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nazif Türkoğlu, yüzde 10'luk KDV indiriminin doğrudan tüketiciye yansıtıldığını ve her kesimden olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

KDV indiriminin hem mobilya sektörünü hem de ülke ekonomisini olumlu etkilediğini belirten Türkoğlu, KDV oranındaki yüzde 10'luk indirimin estirdiği rüzgarın, kimi mobilya mağazalarında bu oranın da üzerinde yansıma gösterdiğini ifade etti. Türkoğlu, indirimin, doğrudan fiyatlara yansıtılmasıyla tüketici taleplerinin de artığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Evliliklerin arttığı, evlerin yenilendiği bir dönemde KDV indirimi yapılması, tüketici taleplerini güçlendirerek sektörü olumlu yönde etkiledi. Özellikle evlilik ve taşınma sezonu olarak kabul edilen bahar döneminde KDV indirimine gidilmiş olması büyük sinerji yarattı.

Haberin Devamı

Rakamlara baktığımızda, mobilya satışlarının 2009'un nisan ayının ilk yarısında, 2008'in aynı dönemine oranla yüzde 25 arttığı görülüyor. Mobilya ürünlerinde yapılan KDV indiriminin ardından fiyatlar yüzde 20'lere varan oranlarda ucuzlayarak, tüketicinin alım gücünü önemli ölçüde etkilemiştir. Diğer bir gelişme ise 2009'un mart ayı itibariyle 1.5 milyar liraya ulaşan stokların, nisan ayının ilk iki haftasında yüzde 25 dolayında azalmış olmasıdır.”

Mobilyada yapılan KDV indiriminin ardından satışlarda yüzde 25'lik bir artış olduğunu dile getiren Türkoğlu, hareketliliğin haziran sonuna kadar yükselerek süreceği düşündüklerini söyledi.

SEKTÖRÜN İHRACAT DURUMU

Türkoğlu, mobilya ihracatının 2007 yılında 1 milyar 26 milyon dolar iken 2008'de artış göstererek, 1 milyar 331 milyon dolara ulaştığını vurguladı.
İç pazar büyüklüğünün de 2007'de 7 milyar dolar, 2008'de ise 7,5 milyar dolar olduğunu belirten Türkoğlu, şunları kaydetti:

“Rakamlar da ortaya koymaktadır ki, mobilya sektörü hem yurt içinde hem de yurt dışında büyümesini sürdürmüştür. 2009 yılında inşaat sektöründe yaşanan canlanma ve ihracatı geliştirmeye yönelik çalışmalar aracılığıyla sektörün var olan büyüklüğünü korumasını bekliyoruz. İhracatın ise 2010 yılına kadar 2,5 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Mobilya sektörünün geçmiş yıllardaki gelişim sürecini gözden geçirdiğimizde iç pazar büyüklüğünün 2006'da 6 milyar dolar, 2007'de 7 milyar dolar ve 2008'de 7,5 milyar dolar olduğu görülmektedir. Mobilya, ihracatın ithalattan fazla olması nedeniyle ülke ekonomisine cari açık verdirmeyen nadir sektörler arasında yer almaktadır. Her geçen yıl ihracatımızın artış göstermesi de memnuniyetimizi artıran önemli gelişmelerden biridir.”

Türkoğlu, Türk mobilya sanayilerinin üretimde kaliteyi odak noktasına alarak, geniş bir yelpazede ürün sunduklarını dile getirerek, Türk menşeli mobilyaların, Asya ülkelerinde üretilen mobilyalara nazaran çok daha kaliteli olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!