Kastamonu Kalesi turizme açılacak

Güncelleme Tarihi:

Kastamonu Kalesi turizme açılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2009 10:20

Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Kastamonu Kalesi'nin turizme açılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kaplan,  kalenin turizme açılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sürekli diyalog halinde olduklarını belirtti. Kalenin doğal yapısını ve mimarisini koruyarak yapılacak olan çalışmalar için ayrı bir proje daha hazırlanacağını vurgulayan Kaplan, “Yapılacak çalışmalar için Bakanlıktan 148 bin TL'lik ödenek alacağız. Bu ödeneğin dışında hazırlanacak bir başka proje ile kaledeki demir parmaklıklı merdivenin temizlenmesi ve ışıklandırılması için ayrıca 30 TL'lik bir ödenek temin edeceğiz” dedi.

Vatandaşın uzun yıllardır merak ettiği bu merdivenli bölgenin yapılacak çalışma sonucu gün yüzüne çıkacağını anlatan Kaplan, çalışmaların sona ermesiyle birlikte Kastamonu Kalesi'nin şehrin en güzide yerlerinden biri haline geleceğini ve özelikle de yabancı turistlerin bölgeye akın edeceğini söyledi.

Ziver Kaplan, ayrıca kalenin alt kısmında bulunan bir sokağın sağlıklı hale getirilmesi konusunda da bir proje hazırlanacağını belirterek, bu çalışmanın Bakanlık tarafından 2010 yılı yatırım programına alınacağını ifade etti.

KASTAMONU KALESİ

Kentin en önemli tarihi miraslarından birisi olan Kale, Kommenler Hanedanı zamanında 12. yüzyılda Türklerin bölgeye düzenlediği akınlar neticesinde yapıldı.

Kalenin altyapısı Ortaçağ son dönem Bizans mimarisi özelliğini taşırken, günümüze kadar ulaşan kısmı beylikler döneminde esaslı tamirattan geçirildi. 112 metre yükseklikteki tepenin üzerinde yer alan Kastamonu Kalesi, güneyden kuzeye 155 metre, doğudan batıya 30-50 metre genişliğinde. Yapısı taş ve harçtan.

Aralarda ahşap hatıllar da kullanılmış, 15 büyük kule ve burç ile güvenlik sistemi desteklenmiş. Kalenin orta kısmındaki dehliz şeklinde merdivenli yol, Kale Kapısı mevkisinden dış surlara ulaşmakta. Bu dehliz hem kale dışından erzak malzeme alımını sağlayan hem de bir kuşatma esnasında halkın barındığı bir mekan olarak kullanılmış. Kastamonu Kalesi'nin 2005'te Kastamonu Belediye Başkanlığı tarafından restorasyon ve onarımı yapılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!