Kart faizine tartışmalı indirim

Güncelleme Tarihi:

Kart faizine tartışmalı indirim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2016 23:05

Son dönemde kredilerde aylık faizler yüzde 1’in bile altına çekilirken Merkez Bankası kredi kartında azami akdi faiz oranını yüzde 1.84, gecikme oranını ise yüzde 2.34 olarak belirledi. Tüketici dernekleri 3 yıl sonra gelen indirimin yetersiz kaldığına dikkat çektiler. 

Haberin Devamı

SON dönemdeki faiz indirimlerine karşın kredi kartı faizlerine müdahalede bulunmayan Merkez Bankası dün bu konuda adım attı. Ancak Merkez Bankası’nın kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları yüzde 1.84, azami gecikme faiz oranlarını ise yüzde 2.34 olarak, piyasa koşullarına göre hayli yüksek belirlemesi dikkat çekti. Merkez Bankası’nın bizzat kendisi marttan bu yana yaptığı indirimlerle faizleri 2.5 puan düşürmüştü. Hükümet ve iş dünyasından gelen çağrılar üzerine bankalar da bu indirimlere ayak uydurmuş ve tüketici kredilerinin aylık faizlerini yüzde 1’in altına kadar indirmişti. Tüm bunlara rağmen Merkez Bankası’nın kredi kartı faizlerindeki limitleri yüzde 2’nin bile üzerinde belirlemesi ve 0.18 puanlık indirim kararının uygulamasını yılbaşına bırakması şaşkınlık yarattı. Çünkü bu karar kredi kartı müşterilerinin yaklaşık 1.5 ay daha akdi faizin yüzde 2.02, gecikme faizlerinin ise yüzde 2.52’ye kadar uygulanmasına neden olabilecek.

Haberin Devamı

Bankanın açıkladığı indirim kararı, TL bazlı kredi kartları için son 3 yıldaki ilk indirim niteliğini taşıyor. Merkez Bankası, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarını en son 1 Ekim 2013’te yüzde 2.02’ye düşürmüştü. Banka, 2013’te yaptığı duyuruyla “1 Ekim 2013’ten itibaren Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2.02’ye, aylık azami gecikme faizi oranı yüzde 2.52’ye düşürülmüş, dolar ve Euro azami faiz oranlarında değişiklik yapılmamıştır” açıklamasında bulunmuştu. 

1 EKİM 2013’TE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, 3 yıldır faizlerin neden indirilmediğinin tartışılması gerektiğini söyledi. Kredi kartları için  belirlenenin ‘azami faiz oranları’ olduğunu ancak neredeyse tüm bankaların azami oranlar üzerinden işlem yaptığını belirten Hekimci, “O tarihlerde kredi faizleri yüzde 1’in altındaydı ama azami faiz diye kredi kartlarına yüzde 2.02 oranı tanımlandı. Neye göre göre yüzde 2 belirlendi? Biz bunu defalarca sorduk” dedi. Kendilerine yüzde 2’lik faiz için sadece kredi kartlarındaki riskin ve maliyetlerin gösterildiğini belirten Hekimci, şöyle devam etti: “Biz bu oranlar için dava bile açtık, ama başarılı olamadık. Kredilerin 2 katı olan tutarlar faiz diye tüketiciden tahsil edildi. 3 yılı aşkın bir süre de bu böyle devam etti. Ama kimse bunun sorumluluğunu üstlenmiyor. Afaki rakamlar üzerinden, milyonlarca tüketici faiz ödedi. Biz bunun için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun önüne çelenk bile bıraktık. 3 yılın sonunda bir adım atıldı.”

Haberin Devamı

 FORMÜL DEĞİŞTİ AMA YÜKSEK FAİZ DEĞİŞMEDİ

MERKEZ Bankası’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, son dönemdeki ekonomik gelişmeler ve piyasa koşulları dikkate alınarak, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının hesaplama yönteminin değiştirildiği belirtildi. Yeni yönteme göre kredi kartı azami faiz oranlarının, ihtiyaç kredisi faiz oranları ile kredi kartlarının taşıdığı ilave riskler ve maliyetler dikkate alınarak belirleneceği  ifade edilen duyuruda, şöyle denildi: “Bu çerçevede, Türk Lirası ve yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında indirim yapılmıştır. 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları Türk Lirası için yüzde 1.84, yabancı para için yüzde 1.47, aylık azami gecikme faiz oranları Türk Lirası için yüzde 2.34, yabancı para için yüzde 1.97 olarak belirlenmiştir. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir. 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları bu tarihten önce yine Bankamız tarafından kamuoyuna duyurulacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!