Kart borcunu ‘kolay’ kapatmaya 7 gün kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kart borcunu ‘kolay’ kapatmaya 7 gün kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 00:00

Hükümetin 874 bin 657 kişinin 1 milyon 301 bin gecikmiş ve takibe düşmüş 3 milyar 107 milyon liralık borcunu yeniden yapılandırması amacıyla getirdiği yeniden yapılandırma kolaylığında geri sayım başladı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), gecikmiş kredi kartı ödemeleri ile ilgili düzenlenen “5915 Sayılı Kanun” kapsamında borcunu yapılandırmak isteyen kart hamillerine son başvuru tarihinin 4 Eylül olduğunu hatırlattı. Kanun kapsamında olan ve 4 Eylül Cuma gününe kadar belirtilen mercilere başvuran kart hamilleri, borcunu düşük faizle taksitlendirerek ödeyebilecek. Vadeli ödemelerde ilk taksidin peşin ödenmesi ve ödeme planının imzalanmasını takiben icra işlemleri durdurulmuş olacak.

Başvuru sayısı sınırlı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, temmuz itibariyle yeniden yapılardırma için bankasına başvuran kişi sayısı temmuz itibariymi 81 bin 46 kişi. Bu kişilere ait 91 bin 85 kartın 251 milyon 721 bin 933 liralık borcu yapılandırdı. Asıl başvuruların ağustos ayında yapıldığı, kart borçlularının eylül ayına kadar süresi olduğu için acele etmedikleri söyleniyor. Ancak önümüzdeki günlerde bu kanundan yararlanmak isteyen sayısı ne kadar artarsa artsın, sözü edilen 874 bin kişilik rakamın altında kolacağı anlaşılıyor.

Son başvuru tarihiyle ilgili uyarı da bulunan Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, bu konuda şunları söyledi: “Amacımız, kanun kapsamında borcunu yapılandırmak isteyenleri bilgilendirmek. BKM olar gazete ve dergilere verdiğimiz ilanlarla, daha önce olduğu gibi, kart borcunu ödemek isteyenlerin ne zamana kadar nereye başvurabileceklerinden, örnek ödeme tablosuna kadar birçok konuda önemli bilgiler yer alacağı konusunda bilgi vereceğiz. 7 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren kredi kartı borçlarının geri ödenmesini yeniden yapılandırmaya yönelik kanun hakkında gecikmiş borcunu ödemek isteyen kart sahiplerinin bilgi sahibi olmalarını ve uygulamadan faydalanmalarını hedefliyoruz.”

Borç vadeli olarak nasıl ödenecek

TOPLAM borç 31 Mayıs 2009 itibariyle hesaplanıyor. Bu tutar, başvurudan itibaren 30 gün içinde ödenirse, ek faiz hesaplamasına gidilmiyor. Ancak vadeli ödenmek istenirse;
6 aylık vade için 1.04
12 aylık vade için 1.08
24 aylık vade için 1.18
36 aylık vade için 1.26
katsayıları ile çarpılıyor. Ortaya çıkan tutar ilgili ay sayısına bölünüyor ve ödenecek aylık taksit tutarı hesaplanmış oluyor. Vadeli ödemelerde ilk taksit peşin olarak ödeniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!