Karşılıksız çıkan çek sayısındaki ciddi artış

Güncelleme Tarihi:

Karşılıksız çıkan çek sayısındaki ciddi artış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2012 10:24

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı Barış Aydın karşılıksız çıkan çek sayısındaki ciddi artışın, hapis cezasının kaldırılmasıyla doğrudan bağlantılı olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, karşılıksız çek sayısının ve tutarının her geçen gün artmasından iş dünyasının son derece tedirgin olduğunu belirterek, artık çeke güven kalmadığını, bu konuda hükümetin bir an evvel caydırıcı tedbirler almasını beklediklerini ifade etti.

Karşılıksız çek sayısının Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,5 artışla 61 bin 644 adete çıktığını, bu rakamın 2012 yılı Ocak ayında 62 bin 778, Şubat ayında 76 bin 920, Mart ayında 59 bin 543, Nisan ayında 61 bin 875, Mayıs ayında ise 83 bin 80 adet düzeyinde gerçekleştiğini hatırlattı.

Aydın, bu yılın ilk 6 ayında birikimli karşılıksız çek sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,6 artışla 267 bin 684 adetten 405 bin 840 adete yükseldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Görünen o ki, karşılıksız çıkan çek sayısındaki ciddi artış, hapis cezasının kaldırılmasıyla doğrudan bağlantılı. Hapis cezası karşılıksız çekte caydırıcı bir unsurdu. Bu unsurun ortadan kalkması iş dünyasını sıkıntıya soktu. Esnaf, tüccar, işadamı alacağı konusunda güvencede değil. Paradan sonra ticari hayatın en önemli tedavül aracı çek ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması kaçınılmaz. Bu kadar önemli bir piyasa aracı olan çek ile alakalı yeni bir düzenleme yapılmaması ticari hayati sekteye uğratır, ekonomik ve sosyal barışı bozar, ticari canlılığı ortadan kaldırır.

Karşılıksız çeklere karşı alacaklıyı koruyacak yeni bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yeni bir yasal düzenleme olabileceği gibi risk sigortası da olabilir. Çeklerin sigortalanması demek ticari yaşamın devam etmesi, esnafın, tüccarın, işadamının gönül rahatlığıyla işine devam etmesi demek. Alacaklının hakkının korunması yönünde biran evvel harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyor, ilgili kurumların iş dünyasının bu mağduriyetini ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atacağına inanıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!