Karne, 100 bin bilgisayar 300 bin bisiklet sattıracak Babalar Günü doping olacak

Güncelleme Tarihi:

Karne, 100 bin bilgisayar 300 bin bisiklet sattıracak Babalar Günü doping olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 00:00

İlk ve ortaöğretim okullarındaki 15 milyon öğrencinin karne almasıyla, 100 bin bilgisayar ve 300 bin bisikletin hediyesi olması bekleniyor. Karne hediyesi ve Babalar Günü’nün etkisiyle bir önceki haftaya göre satışların yüzde 20 artacağını söyleyen AMPD Başkanı Mehmet Nane, “Bisiklet karne hediyesi olarak yerini koruyor ama elektroniğe doğru bir kayış var” dedi.

Haberin Devamı

KARNE hediyesiyle, Babalar Günü’nün birleşmesinin piyasada satışların birkaç günlüğüne de olsa yüzde 30’un artması bekleniyor. Elektronik hediyelerin daha popüler hale geldiği karne hediyesini, bisiklet ve mevsime göre tekstil ürünü takip ediyor. 100 bin bilgisayara ve 300 bin bisikletin karne hediyesi olacağı tahmin ediliyor. İlk ve ortaöğretim okullarında okuyan 15 milyon öğrenci dün karne aldı.
Satışlara ivme katar
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı ve Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, karne hediyesi ve Babalar Günü’nün etkisiyle bir önceki haftaya göre yüzde 30’un üzerinde ciro yapılacağını söyledi. Karne hediyesi olarak çocuğun yaşına göre portatif, mobil ve bireysel kullanıma yönelik hediyelerin tercih edildiğini belirten Nane, “Bisiklet de yerini koruyor ama elektroniğe doğru bir kayış var. Notebook, mp3 çalar, oyun konsolu hediye olarak tercih edilmede başlarda yer alıyor. Yaz olduğu için mayo gibi tekstil ürünleri de hediye seçenekleri arasında” dedi. Babalar Günü için ise yine hediyede elektroniğin öne çıktığını ama hazır giyim ve diğerlerinin onu izlediğini dile getiren Nane, piyasaların üç dört gün ciddi hareket yaşayacağını ifade etti.
100 bin bilgisayar
Bilgisayar üreticisi Casper’ın Genel Müdürü Altan Aras Fakılı, masaüstü ve dizüstü bilgisayarların karne hediyesi olarak verildiğini belirterek, “Haziran ayında bu nedenle sektörde ciddi hareketlenme olur. Bu ayda 200 bin bilgisayar satılacağını, bunların da 100 bininin karne hediyesi olacağını öngörüyoruz” dedi. Sektörde bu yıl 3.5 milyon adetlik bilgisayar satışının öngörüldüğünü dile getiren Fakılı, şunları söyledi: “Bu rakamı da geçebilir. Bizim bu yıl 450 bin adetlik satış hedefimiz var. Pazarda potansiyel var. Beş yıl içinde yıllık 10 milyon adete bile ulaşılabilir. Bu yılın ilk altı ayında ilk kez dizüstü bilgisayar satışı masaüstünü geçti. Masaüstü yüzde 40’a, dizüstü bilgisayar satışlarının oranı da yüzde 60’a ulaştı.”
Hediye alışkanlığı
Dell Türkiye Tüketici Elektroniği Ülke Müdürü Gülfem Çakmakçı da, Türkiye’de karne hediyesi olarak bilgisayar alma alışkanlığı bulunduğunu belirterek, “Bilgisayarın karne hediyesi olmasıyla sektör bir önceki ayın yüzde 40 üzerine çıkar. Haziranda satışlar hızlanır. Sınavların bitmesiyle insanlar karne hediyesine odaklanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tatil planları da şimdi devreye girdi

Haberin Devamı

OKULLARIN kapanmasıyla turizm de hareketlendi. Tatile çıkmak için okulların bitmesini bekleyen aileler harekete geçti. Ets Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, erken rezervasyon kampanyasından sonra turizmde en yoğun hareketin okullların kapanışında yaşandığını belirterek, şöyle konuştu: “Okulların kapanmasına doğru ailelerin talebi yoğunlaştı. Tatil için çoğu aile okulların kapanmasını bekliyordu. Fiyatlar, 15 Haziran’dan sonra çıkışta. Yoğun taleple  karşılaşıyoruz.”

Bisiklet, kaptırdığı yere geri dönüyor

BİSİKLET Endüstrisi Derneği Başkanı ve Bianchi Bisiklet Yönetim Kurulu Başkan Vekili Önder Şenkon, sektörde satışların büyük bir kısmının karne hediyesi olarak yapıldığını belirterek, şunları anlattı: “Türkiye’de çocuk ve büyük dahil olmak üzere satılan bisiklet sayısı yılda 950 bin. Bu sayının önemli kısmı okullar kapandıktan sonra satılıyor. 300 binden fazlası karne hediyesi oluyor. Bisiklet bir dönem sınıf geçme hediyesi olarak bilgisayar ve cep telefonuna yerini kaptırmıştı. Ama artık fiyatların ucuzlamasıyla herkes bu ürünlere kolayca sahip oluyor. Bu nedenle bisiklet yeniden sınıf geçme hediyesi olarak konumunu geri kazandı. Bisiklet fiyatları 300-900 TL arasında değişiyor. Sektörde satışların yüzde 80’i yaz aylarında yapılıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!