Karbonsuz ekonomiye geçişte lokomotif olacak

Güncelleme Tarihi:

Karbonsuz ekonomiye geçişte lokomotif olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2023 07:00

Çukurova Bölgesi’nde hayata geçirilen ve Türkiye’nin hem dijital hem yeşil ilk tarımsal ihtisas organize sanayi bölgesinde arsa tahsisleri tamamlandı.

Haberin Devamı

Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımcıların tamamı ihracatçılardan oluşuyor. Karbonsuz ekonomiye geçiş sürecinin lokomotifi olması beklenen OSB’de tüm fabrikaların çatılarında GES kurulurken, süt ve süt ürünleri, makarna, bakliyat, tıbbi ve aromatik bitki işlenmesine kadar gıdanın her alanında faaliyet yürütülecek. 

YEŞİL MUTABAKATA TAM UYUM

Tamamlandığında 500 milyon dolarlık yatırımla 10 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tüm fabrikaların çatısına güneş enerjisi kurulumu zorunlu kılındı. Böylece sanayicinin enerji maliyetlerinde yüzde 30 düşüş olacağı hesaplanıyor. Çukurova’nın bereketli topraklarından elde edilen her türlü gıda hammaddesi, dijital ve yeşil OSB’de işlenerek hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlara sunulacak.  Türkiye’nin ilk ve tek kadın OSB Başkanı olan Gül Akyürek Balta, 2018 yılında başladıkları ve dün arsa tahsisiyle devam eden süreci, “Sıfırdan başlayan zorlu bir mücadelenin sonucunda, tarımsal üretimin başkenti olan Çukurova bölgesinin ilk İhtisas Organize Sanayi Bölgesi TÜİOSB, birçok ilki bünyesinde barındırıyor. Yatırımcıların tamamı ihracatçılardan oluşan, altyapısı uçtan uca dijital planlanmış ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Kriterleri’nin tamamına uygun projesiyle Türkiye’nin ilk İhracatçı, Dijital ve Yeşil Organize Sanayi Bölgesi olarak hayata geçiyor” sözleriyle özetledi.

 

BAKMADAN GEÇME!