Karakoyunlu: Tekel'in borcu 1.3 katrilyon lira

Güncelleme Tarihi:

Karakoyunlu: Tekelin borcu 1.3 katrilyon lira
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2001 13:47

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, TEKEL'in, "rencide edici bir biçimde vergi yüzsüzü" nitelemesini doğru bulmadığını bildirirken borç tutarının 1.3 katrilyon lira olduğunu açıkladı

Karakoyunlu, kuruluşun 2 katrilyon 630 trilyon liralık vergi borcunun 1 katrilyon 379 trilyon lirasının desteleme görevi nedeniyle süresinde ödeyemediği vergilere uygulanan gecikme zammından kaynaklandığını, asli borcunun ise 1 katrilyon 251 trilyon lira olduğunu açıkladı.

Karakoyunlu, Tekel Genel Müdürlüğü'nün 2.506 trilyon lira vergi borcuyla İstanbul'da birinci sırada yer aldığına ilişkin haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Tekel Genel Müdürlüğü'nün 30 Haziran 2001 tarihi itibariyle toplam vergi, fon, pay ve bunlarla ilgili gecikme zammı borcu tutarının 2 katrilyon 630 trilyon lira olduğunu belirten Karakoyunlu, aynı tarih itibariyle Hazine'den olan alacağının toplamının ise 2 katrilyon 69 trilyon lira olduğunu kaydetti.

Kuruluşun vergi borçlarının 1 katrilyon 379 trilyon lirasının destekleme görevi nedeniyle süresinde ödeyemediği vergilere uygulanan gecikme zammından kaynaklandığını ifade eden Yılmaz Karakoyunlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Kuruluşun vergi ve benzeri mali yükümlülüklerinden kaynaklanan asli borç tutarı ise 1 katrilyon 251 trilyon liradan ibarettir. TEKEL'in destekleme görev zararı yönünden bütçelenmemesinden dolayı ortaya çıkan bu durum nedeniyle rencide edici bir biçimde vergi yüzsüzü olarak adlandırılmasını doğru bulmuyorum.

Destekleme görevi nedeniyle süresinde ödeyemediği vergiler, kuruluşun mali durumunun bozulmasına yol açmaktadır. TEKEL 2001 yılı başından bu yana 568 trilyon liralık vergi ve fon borcunu fiilen ödemiş olup, bu rakamın yıl sonu itibariyle 1 katrilyon 643 trilyon liraya ulaşacağı hesaplanmaktadır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!