Karacabey’den ‘aromatik’ atak

Güncelleme Tarihi:

Karacabey’den ‘aromatik’ atak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2022 07:00

Türkiye’nin gündeme alması gereken en önemli konulardan birinin organik tarım olduğunu söyleyen Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, ilçede organik tarım yapan Şaban Burhan’a ait çiftliğe yaptığı ziyarette, “Karacabey’in geniş bir üretim potansiyeli var. Belediye olarak, bu tarzdaki tüm girişimleri destekliyoruz. Karacabey’i aromatik ve tıbbi bitkilerde merkez haline getirebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Bursa Karacabey’in, ‘Tarım ve hayvancılığın başkenti’ olarak nitelendirildiğini ifade eden Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, 3T vizyonu ile birlikte pek çok alanda önemli başarılara imza atmayı sürdürdüklerini, tarımda yeni üretim modelleri ve marka değerleriyle de ön plana çıktıklarını söyledi. Son günlerde ilçenin hasat yapılan ürünlerini yakından takip ettiklerini, üretici ve tüccarlarla etkin diyalog kurduklarını belirten Ali Özkan, aromatik bitkiler başta olmak üzere doğal ve organik ürünlerle ilgili de inceleme ve çalışmaları yaptıklarını kaydetti. İlçede 25 yıldır organik tarım yapan ve bu alanda öncü isimlerden olan Şaban Burhan’a ait çiftliği ziyaret eden Özkan burada, organik tarım ve aromatik bitkiler üzerine açıklamalar yaptı.

MARKA DEĞERİ

Haberin Devamı

İlçede her geçen gün yeni marka değerlerinin oluştuğunu ve belediye olarak bu tarz tüm girişimleri desteklediklerini belirten Başkan Özkan, “İlçemizin Kıranlar Mahallesinde, Şaban Burhan’a ait ekolojik, organik tarım yapılan 500 dönümlük çiftlik burası. Bu devasa alanda 25 yıldır mücadele ediyor Şaban Bey. Takdire şayan bir tarım modelini yıllardır sürdürüyor. Bıkmadan, usanmadan bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyor, yatırım yapıyor. Hem de buradan ailesiyle birlikte gelir elde ederek hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Tabi organik tarım genelde edebiyatı fazla yapılan ama üzerine çok fazla düşülmeyen bir alan. Çok küçük ölçeklerde yapılıyor. Ama Şaban Burhan’ın çiftliğinde, aromatik ve tıbbi bitkilerden yaklaşık 100 çeşit sebze ve meyvenin üretimi organik bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu alanda bir başarı hikâyesi. Bazen belediyemizin tertip ettiği halk konserlerinde ilçemize gelen sanatçıların da Şaban Bey’i tanıması ve onların ürünlerini kullanıyor olması bizleri elbette gururlandırıyor” dedi.

EKOLOJİK BESLENME

Başkan Özkan, “Pandemi sürecini yaşıyoruz. Bu süreçte gıda güvenliği, ekolojik beslenme ön plana çıktı. Bu noktada da zaten ilçemizde bazı kuruluşlar medikal beslenme, probiyotik ürünler gibi konularda devasa yatırımlar yapıyor. Bu alanda da biz bir ortam oluşturmak istiyoruz. Şaban beyin burada faaliyetleri var. Ekmekçi, Tophisar Mahallerimizde, aromatik ve tıbbi ürünler üreten ve tesis kuran müteşebbislerimiz var. Her şeyden önemlisi, devasa ıhlamur ve defne ormanlarımız var ve bu ormanlarda, kendiliğinden yetişen aromatik bitkililerimiz var. Sumak, Karabaş otu gibi faydalı bitkiler de yetişiyor. Türkiye’nin gündeme alması gereken en önemli konulardan birisi organik tarım. Ve 25 yıldan beri Şaban bey, sertifikalı şekilde Karacabey’de bu işin öncülüğünü, mücadelesini yapıyor. Karacabey’in geniş bir üretim potansiyeli var. Üreticilerimizin çeşitli arayışları var. Karacabey Belediyesi olarak, bizler de onlara yol gösterici olmak istiyoruz. Gençler bu konuya çok duyarlı olmuyor, biz onları da özendirmek istiyoruz. Bunun yanında, aile çiftliğini geliştirmek istiyoruz. Eskiden soğan, soğan tohumu, arpacık bölgemizde yetişiyordu. Günümüzde bu alanlar önemini kaybettiği için o işlenen araziler boş kaldı. İşte bu aromatik ve tıbbi bitkileri buralarda yetiştirerek, bunların çeşitli mamullerini üreterek, ilçemizi bir merkez haline getirebiliriz” açıklamalarında bulundu.

Haberin Devamı

‘KRİZLERE KARŞI TOPRAĞI SEÇTİK’

Şaban Burhan da “Gıda sektöründe sürekli krizler olduğundan dolayı bizler toprağı seçtik. İstanbul’da fuarda bir profesör ile tanıştık ve organik tarımla da onun sayesinde tanıştım. Organik tarımı tanıdıkça biz ona aşık olduk. O aşkımız, 1998’den bu zamana dek geldi. İlk başladığımızda 25-30 çeşit ürünümüz vardı. Organik ürünlere talep arttıkça bizler de ürün çeşitliliğini artırmaya başladık. Şu an itibariyle aromatik bitki, sebze, meyveden oluşan 95 çeşit ürünümüz var. Ve bunun son 10 yılında tamamını tüketebilecek seviyeye getirdik. Daha önce %60’ını satabiliyorduk bu ürünlerin. Ama bu ürünlerde tüketim yelpazesi gün geçtikçe hızlı bir şekilde yükseldi. Şu anda bazı ürünlerimiz yok satıyor. Bu çevredeki arkadaşlarımızın, üreticilerimizin de hızlı bir şekilde toprağın ve insanlığın sağlığı ile ekosistemi korumak adına bu üretim modeline dönmesini tavsiye ediyorum. Hem ekonomik hem de sağlık açısından faydalı olduğu için buna ihtiyaç var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!