Kara parayı ajanla izleyelim

Güncelleme Tarihi:

Kara parayı ajanla izleyelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

KAMUOYUNDA ‘‘Kara Para Kurulu’’ olarak bilinen Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Nejat Coşkun, ‘‘Daha etkin çalışabilmemiz için bize ajan kullanma, dinleme ve izleme yetkisi verilsin’’ çağrısı yaptı.

MALİ Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Nejat Coşkun, Kurul'un daha etkin ve hızlı çalışabilmesi için, ajan kullanma, dinleme ve izleme yetkileriyle donatılması gerektiğini açıkladı.

Üç yıldır faaliyet gösteren MASAK'ın Başkanı Coşkun, dün ilk kez bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı yaptı. MASAK'ın Türkiye ve dünyadaki faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgiler veren Coşkun, kara para aklama suçunun takibi sırasında karşılaştıkları güçlükleri de anlattı.

Karşılaştıkları en ciddi sıkıntınını ‘delil bulma’ ve bugün de devam etmesine rağmen yasanın, yürürlük tarihinden önce işlendiği için karapara suçlarına yaptırım uygulanamaması olduğunu anlatan Coşkun, İçişleri Bakanlığı'nın da bu konuda henüz hazırlanmış bir tasarısı olmadığını açıkladı. Coşkun, MİT ve diğer istihbarat birimleriyle yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi. Coşkun'un MASAK Başkanvekili İbrahim Yumuşak ve uzmanlar Banu Okumuş ile Ayfer Aksu ile birlikte sunduğu brifingin sonuçları şöyle:

MASAK NE YAPTI?

MASAK'ın bugüne kadar inceleyip adli makamlara intikal ettirdiği dosyalar sonucunda dört kişi için 2'şer yıl hapis cezası verildi.

Kara para aklama suçuna konu 5.2 milyon dolara karşılık gelen 975 milyar lira da ağır para cezası verildi.

MASAK bugüne kadar 60 milyon dolar tutarında ekonomik değere tedbir koydurdu.

MASAK'a bugüne kadar 872 adet ihbarda bulunuldu. İhbar kaynakları ise: Bankalar, basın, savcılıklar, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri, murakıplar, kurum, şirket ve kişiler, yurtdışı ihbarları

Bu ihbarlar, tekrar olanlar ayıklanarak ve uzmanlığa göre birleştirmeler yapılarak 277 dosyaya indirgendi.

MASAK uzmanları kendi inceleme alanlarına giren 123 dosyayı ‘ön inceleme’ye aldılar. Bu dosyalardan 21'inin soruşturması halen devam ediyor. Tamamlanan 102 dosyanın 46'sı Kara Parayla Mücadele Kanunu'nun dışında bulundu. 56 dosya ise kanun kapsamında. Kanun kapsamındaki 56 dosyanın 40'ının incelemesi sürüyor. 16 dosya hakkında ise Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusunda bulunuldu.

MASAK'ın başka kurumların uzmanlık alanında olarak değerlendirdiği 154 dosya incelemeye sevkedildi. Bu dosyaların 106'sıyla ilgili inceleme sürüyor. Tamamlanan 48 dosayının 32 adedinini Kara Parayla Mücadele Kanunu kapsamı dışında olduğuna karar verildi. 16 dosya için ise cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

Adli makamlara intikal eden dosya sayısı 32'ye ulaştı,

YENİ YASAYLA NE İSTİYOR

MASAK, uluslararası ve AB normlarına uygnu olması açısından, yapılacak bir yasal değişiklikte, şu düzenlemelerin bulunması gerektiğini açıkladı.

Kara para suçu yeniden tanımlanacak. AB normlarına göre 31 Aralık 2002'ye kadar bunun zaten yapılması gerekiyor.

MASAK, izleme, dinleme ve ajan kullanma yetkilerine sahip olacak. MASAK bu kapsamda şu anda emniyet birimlerinden bu bilgileri istihbarat niteliğinde isteyebiliyor.

Organize suçlarda ispat yükü, iddia edende değil, suçlanan kişide olacak. Halen örneğin bir bavul parayla yakalanan birisinin kara para suçu işlediğini iddia eden bunu ispat etmekle yükümlü. İstenen sistemde, yakalanan kişi o paranın kara para olmadığını kanıtlamak zorunda kalacak.

Kapsamlı bir veri tabanı kurulacak.

Aslıtürk için 20 çuval belge inceleniyor

MASAK Başkanı Nejat Coşkun, Sümer Oral'ın Maliye Bakanı olmasından sonra, kayınbiraderi Orhan Aslıtürk ile ilgili incelemenin ‘askıya alındığı’ iddialarını kesin bir dille reddetti. Oral'ın ‘‘bu suçu işleyen öz kardeşi bile olsa himaye edecek bir yapıda olmadığını’’ söyleyen Coşkun, Aslıtürk dosyasıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: ‘‘Orhan Aslıtürk ile ilgili inceleme talimatı Zekeriya Temizel'in bakanlığı döneminde verildi. Barbaros Holding'de vergi incelemesi yapıldı. Baskında ele geçirilen 20 çuval evrakın altından yıllarca kalkılamaz.’

Coşkun, Ömer Lütfü Topal, Nesim Malki ve Hüseyin Baybaşin ile ilgili karapara dosyaları konusundaki soruşturmaların sürdüğünü söylemekle yetinerek, bu konuda yasanın bağlayıcı hükmü olan ‘sır saklama yükümlülüğünü’’ hatırlattı.

1996’dan önceki suçlar havada kalıyor

MASAK Başkanı Nejat Coşkun, karapara suçunun tanımının ilk kez 19 Kasım 1996'da yürürlüğe giren Karaparyla Mücadele Kanunu ile yapıldığını anımsatarak, karapara dosyalarında hukuk sisteminden kaynaklanan çok ciddi bir sıkıntıları olduğunu söyledi. Coşkun bu sıkıntıyı şöyle anlattı:

‘‘Karapara aklama suçunun, uyuşturucu kaçakçılığı gibi öncül bir suça dayanması gerekiyor. Türk Ceza Kanunu'nun ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz' hükmü gereği, eğer öncül suç 19 Kasım 1996'dan önce işlenmişse, adli makamlar burada takipsizlik kararı veriyorlar. Savcılık, yaptığımız bir suç duyurusunda, karaparaya dayanak olan asıl suçun, kanundan önceki tarihte işlenmesi nedeniyle takipsizlik kararı verdi. Bu karara karşı en yakın Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz hakkımız vardı. Ağır Ceza Mahkemesi de takipsizlik kararı doğrultusunda karar verdi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!