Kapkara bir sicil

Güncelleme Tarihi:

Kapkara bir sicil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kara para aklamak için ‘‘haber kasedi ihraç etme oyunu’’ndan, faturada tahrifat yaptırmaya kadar birçok girişimde bulunan Show TV, Cine-5 ve İktisat Bankası'nın sahibi Erol Aksoy'un iş yaşamı boyunca sicilinin pek de iyi olmadığı biliniyor.

1980'li yılların başında Garanti Bankası'nın başında olan Erol Aksoy, 1981 yılında ‘‘bankayı iyi yönetemediği ve zarar ettirdiği için’’ büyük hissedar Koç Grubu tarafından görevinden alındı. Daha sonra da banka el değiştirdi.

Daha sonra Çukurova Grubu'nun Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası'nın başına geçen Aksoy, buradan ayrılmadan önce, Ergür Kablo'nun sahibi olduğu İktisat Bankası operasyonunu yaptı. Ergür Kablo'nun Uluslararası'na olan borçlarından dolayı İktisat Bankası'na el koyan Erol Aksoy, bu operasyon sırasında bankanın ortakları arasına girdi.

Aksoy, arkasından yaptığı oyunlarla İktisat Bankası'nın en büyük hissedarı konumuna geldi. O günlerde Ergür Kablo'nun sahibi Ergür Ailesi'yle uzun süren kavgaları oldu.

Erol Aksoy'un adı, profesyonel yöneticiliği döneminde altın kaçakçılığı olayına da karıştı. Bu olayla ilgili olarak mahkemede yargılandı.

Bugün Avrupa Amerika Holding'in sahibi olan Erol Aksoy'un, Show TV'nin sahibi olduktan sonra da benzeri yöntemler kullandığı mahkemelere yansıyan dosyalarla ortaya çıktı.

Aksoy, AKS TV Reklamcılık ve Filmcilik şirketi'nin üzerinden Fransa'daki kendi şirketine 60 milyon program kaseti ihraç ettiği planını sahneye koydu. 1992-1994 Türkiye'de yayınlanan haber kasetlerini bile Fransa'ya ihraç etmiş gibi gösteren AKS, 60 milyon dolara kadar çıkardığı ihracat rakamı karşılığında 7.2 milyon dolar KDV iadesi almaya kalktı. Bu olay sonuçta mahkemeye yansıdı. Erol Aksoy'un dört yöneticisi hakkında dava açıldı.

Aksoy'un AKS şirketi, hiç faaliyet alanı içinde olmamasına rağmen, kendini Almanya'ya tişört ihraç etmiş gibi gösterip, para aklamaya kalkıştı. Üstelik bunu, faturalarda ve gümrük beyannamelerinde tahrifat yoluyla yaptı.

Aksoy, aynı yöntemle dışardan para getirme oyununa bir de canlı hayvan ihracatını ekledi. Aksoy, yine hiç işi değilken şirketini ‘‘keçi’’ ihraç etmiş gibi gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!