Kapitalizm-Komünizm savaşında son

Güncelleme Tarihi:

Kapitalizm-Komünizm savaşında son
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 14:19

Soğuk Savaşı’ndan üzerinden geçen 20 yılın ardından ABD, Rusya ile ticari ilişkilerini artırma kararı aldı.

Haberin Devamı

ABD Kongresi, uzun yıllar boyunca devam eden Komünizm ve Kapitalizm kavgasını sonlandıracak nitelikte, karşılıklı ticaret ilişkilerini normalleştirmek istediklerini açıkladı. 

Kongre’den Temsilciler Meclisi ve Senato’ya gönderilen yasa tasarısı 1970’li yıllarda uygulanan kısıtlamaları ortadan kaldıracak. 

Bu şekilde Kongre’nin Rusya-ABD ticari ilişkilerini ikiye katlama olasılığı var.

WTO ÜYELİĞİ ETKİLEDİ

ABD Kongresi’nin böyle bir karar almasında Rusya’nın yaz sonunda Dünya Ticaret Örgütü’ne katılacak olmasının da etkisi olduğu belirtildi.

Bununla birlikte ticari ilişkilerin normalleşmesi durumunda Boeing gibi büyük ABD’li şirketler iki ülke arasında iyiden giden ilişkiyi avantaja çevirebilecek.

ABD Kongresi’ nin Finans Komitesi’nin başındaki isim Senatör Max Baucus, “ABD’li şirketler bu şekilde Rusya pazarına karşılığında herhangi bir şey vermek zorunda olmadan daha fazla erişim sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Philip H. Gordon, “Bu karar kesinlikle Rusya’ya bir hediye değildir. Bunu kendimiz ve ABD’li şirketler için yapıyoruz” dedi.

ABD’li şirketler uzun zamandır iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için lobi çalışmaları yapıyordu. Uzmanlar, önümüzdeki beş yıl içinde ABD’nin Rusya’ya ihracatının 19 milyar doların üzerine çıkabileceğine dikkat çekti.

SON SÖZ PUTIN’DE

Diğer yandan Rusya parlamentosunun üst kanadı, ülkenin Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliğini onaylayan düzenlemeyi geçirdi. Şimdi Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayı bekleniyor.

18 yıl süren sert müzakerelerin ardından Putin’in onay vermesi durumunda Rusya en çok WTO’ya girmeye bu kadar yaklaşmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!