Kapasite kullanımı yüzde 1 geriledi

Güncelleme Tarihi:

Kapasite kullanımı yüzde 1 geriledi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İMALAT sanayiinde, bu yılın nisan ayında üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanımı yüzde 75.9 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanımı geçen yılın nisan ayında yüzde 77 olmuştu. Böylece, bu yılın nisan döneminde kapasite kullanımı yüzde 1.1 oranında geriledi.

Devlet İstatistik Entitüsü'nün (DİE), ‘‘Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi’’ Nisan ayı geçici sonuçları açıklandı.

Alt sektörler bazında kapasite kullanımı nisan ayında yüzde 85.8 ile en yüksek tıbbi, optik hassas aletleri imalatında görülürken, kapasite kullanımının en düşük olduğu sektör ise yüzde 57.1 ile diğer ulaşım araçları imalatında oldu. Diğer bazı alt sektörlerdeki kapasite kullanımları ise şöyle: Gıda ürünleri ve içecek imalatı yüzde 67.1, tekstil ürünleri imalatı yüzde 73.1, giyim eşyası imalatı yüzde 75.4, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 77.6, plastik-kauçuk ürünleri imalatı yüzde 80.9, ana metal sanayi yüzde 84.5, taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 62.1.

Bu arada tam kapasiteye ulaşamama nedenleri araştırıldığında, iç pazarda talep yetersizliği, etkisi geçen yılki kadar olmasa da ilk sırada yer alıyor. Tam kapasiteye ulaşamamada geçen yılın Nisan ayında iç pazardaki talep yetersizliğinin payı yüzde 48.5 iken, bu yıl yüzde 40'a düştü. Dış pazardaki talep yetersizliği, aynı aylar itibariyle yüzde 16.1'den yüzde 11.5'e düşerken, mali imkansızlıklar yüzde 2.2'den yüzde 2'ye indi. Yerli mallarda talep yetersizliği geçen Nisan ayında yüzde 5.2 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 5.7'ye yükseldi. İşçilerle ilgili meseleler yüzde 3.1'den yüzde 2.6'ya inerken, İthal Mallarda Hammadde yetersizliğinin etkisi yüzde 1.3'den yüzde 6.3'e yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!