Kantarcı: Yatırım yapanı pişman etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Kantarcı: Yatırım yapanı pişman etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Toyotasa Genel Müdürü Hazım Kantarcı, ‘‘Otomobil üretimi ile ithalat arasında denge kurulmalı. Gidişat iyi değil. Yatırım yapanlar pişman olmamalı’’ dedi.

Otomobil ithalatındaki hızlı artış, üreticileri endişelendiriyor. Toyota-Sa Genel Müdürü Hazım Kantarcı, otomobil üretimi ile ithalat arasındaki dengenin kurulması gerektiğini belirterek, ‘‘gidişat iyi değil’’ uyarısını yaptı.

Kantarcı, A.A.'ya yaptığı değerlendirmede, otomobil ithalatının gümrük birliği ile hızla yükseldiğine dikkat çekti. Türkiye'de bu yıl otomotiv pazarının yüzde 36'sının ithal marka araçların alacağını, ağustosta ithalatın payının yüzde 45'lere çıktığını vurgulayan Kantarcı, şöyle konuştu:

‘‘Almanya'da ithalatın payı yüzde 11.6, Fransa'da 3.4, İspanya'da 4.9, İtalya'da 3.2, tüm AB'de ise yüzde 9.1 düzeyinde. Biz de yüzde 42-45'e gidiyor. Bu normal bir olay değil. Rekabet ile üretim arasında bir denge kurmak lazım. Bir ülke kendi sanayine bu kadar kayıtsız olamaz. Devletimiz maalesef biraz bu işin ucunu bıraktı. AB, gümrük birliği olmasına karşın teknik ve bürokratik engellerle kendi içinde bile ithalatı zorlaştırıyor. Biz, tam tersine kucak açıyoruz.’’

Kantarcı, şöyle devam etti:

‘‘Yüzde 25 kapasite ile çalışıyoruz. Türkiye'deki toplam kapasite 975 bine ulaştı. Oysa yurtiçi satışların 2000 yılında 470-500 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu oranlarla giderse, bu satışların 160-170 bini ithalat ile karşılanacak. Refah seviyesi yüksek, otomobil üretimi milyonlara ulaşmış ülkelerde bile ithalat düşük. Burada bir denge kurulması lazım, gidişat hiç iyi değil. Türkiye, ithalata bu kadar kayıtsız kalamaz.’’

Sektörde ihracata yönelik üretimin özendirilmesini, yeni yatırım yapacak firmalara, eskiden yatırım yapan firmalardan daha fazla hak tanınmamasını isteyen Kantarcı, sektörde özellikle son dönemlerde yatırım yapan firmaların, parça ithal edip monte ederek fabrika kurduğunu, istihdam yaratmadığını, yatırım miktarının düşük olduğunu vurguladı.

Verilen teşviklere bakıldığında, önceden yatırım yapanların cezalandırılmış olduğunu öne süren Kantarcı, ‘‘Yatırım yapanlar, istihdam yaratanlar ile yatırımı vaadedenler arasında fark olmalı. Yapan adam yaptığına pişman olmamalı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!