Kandil’e elektrik satmıyoruz zaten devlet buna izin vermez

Güncelleme Tarihi:

Kandil’e elektrik satmıyoruz zaten devlet buna izin vermez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 00:00

Kandil Dağı’na elektrik verdikleri iddialarıyla gündeme gelen Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Elektrik, bu yöndeki bütün iddiaları yalanladı. Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, "Sattığımız elektrik daha çok Musul ve Kerkük’te sulamada ve hastanelerde kullanılıyor. İran sınırına yakın olan Kandil Dağı’na elektrik vermiyoruz. Türkiye’nin aleyhine olan bu duruma, ordu ve hükümet izin verir miydi" dedi.

TÜRKİYE’nin ilk elektrik ihracını yapan firması olan ve Irak’a ihraç ettiği elektrik nedeniyle Kandil Dağı’na elektrik verdiği iddialarıyla gündeme gelen Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Elektrik (Kartet), bu yöndeki bütün iddiaları yalanladı. 2003 yılından beri Irak’a 5 milyar kilovat saat elektrik ihraç eden şirket, ülke elektriğinin yüzde 9’unu karşılıyor.

10 YILLIK ANLAŞMA VAR: Karadeniz Holding Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, 2003’den beri Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) ve Elektrik Üretim A.Ş.’in (EUAŞ) izniyle Irak’a elektrik ihraç ettiklerini hatırlatak, "İhraç ettiğimiz elektrik daha çok Musul ve Kerkük bölgesinde sulama sistemleri ve hastanelerde kullanılıyor. İran sınırına yakın olan Kandil dağına elektrik vermemiz sözkonusu değil. Irak hükümetiyle yapılan anlaşma sonrasında 10 yıl süreyle bu ülkeye elektrik satacağız. Fiyatı da yazıldığı gibi düşük değil. Yapılan anlaşma şartlarına göre fiyat belirliyoruz" dedi.

KANDİL’E ELEKTRİK VERMİYORUZ: Karadeniz, 2003 yılında kalıcı Irak hükümetiyle o günün koşulları ve fiyatlarıyla 10 yıllık anlaşma imzaladıklarını aktararak, "2003’te, işgale uğramış Irak halkı, bizim verdiğimiz elektrikten dolayı çok mutlu oldu. Elektrik ihracatımız çok iyi niyetlerle, çok iyi sonuçlarla devam ediyor" diye konuştu. Doğan Karadeniz, Kandil dağının elektriğini ve Barzani’ye elektrik verdikleri yönündeki iddialarla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Kandil dağı, İran sınırında. Bu bölgeye elektrik vermiyoruz. Irak’a elektrik ihracatı basit bir olay değil. Elektriği; Doha, Zaho ve Musul’u kapsayan izole bir bölgeye veriyoruz. Buralarda da sulama, hastane gibi alanlarda kullanılıyor. Barzani’ye elektrik satmamız sözkonusu değil. Elektrik fazlası olan bir ülkeden, elektriğe ihtiyaç duyan diğer bir ülkeye elektrik ihraç edilebilirdi. Biz geçmişte bunu yaptık."

TÜRKİYE BUNA İZİN VERMEZDİ: Devletin menfaatlerinin, ticari düşünce ve amaçlarının önüne geçeceğini belirten Karadeniz, devletin bu konuda alacağı bütün kararlara saygılı olacaklarını, stratejik ticaret yapan bir şirketin bundan farklı davranamayacağını vurguladı. Karadeniz, Kandil dağına elektrik vermelerinin mümkün olmadığını da kaydederek, "Türkiye’nin aleyhine olan bu duruma, ordu ve hükümet zaten izin vermezdi. Zaten Türkiye böyle bir şeye izin verebilir miydi. Irak’a verilen elektrik iyi niyetle başladı" değerlendirmesini yaptı.

İran’dan elektrik alacaklar

KARADENİZ Elektrik (Kartet), Türkiye’nin ilk elektrik ihraç eden şirketi olduğu gibi ilk ithalat yapan şirketi de durumunda. Karadeniz Holding Enerji Grubu Ticaret Direktörü Nuray Atacık, İran’ın elektrik konusnda tek yetkili kurumu olan Tavanir’le 10 yıllık ithalat için anlaşma imzaladıklarını, İran tarafındaki tüm işlemlerin tamamlandığı bilgisini verdi.

7 sente elektrik satıyoruz

KARADENİZ Holding Enerji Grubu Ticaret Direktörü Nuray Atacık da, Irak’a daha ucuza elektrik sattıkları iddialarına şu açıklamayı getirdi: " Irak’a elektriği 7.032 centten satıyoruz. Başlangıçta 4.2 centten verdik ama zamanla bu zamlandı. EÜAŞ’dan alıp Irak’a sattığımız elektriğin fiyatı bizim için çok cazip değil. Irak, İran ve Suriye’den de elektrik alıyor. Biz en yüksek paya sahibiz. Bugüne kadar 5 milyar kilovatsaat sattık." 7 cente elektrik satıyoruz
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!