Kamyona, otobüse ‘kırsal motorin’ sürecek

Güncelleme Tarihi:

Kamyona, otobüse ‘kırsal motorin’ sürecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2009 00:00

Kamuoyunda “kırsal motorin” olarak bilinen ve kükürt oranı yüksek, fiyatı düşük motorinin satışına dönük kısıtlama konusunda mevcut durum devam edecek.

Haberin Devamı

Buna göre, EPDK’nın 1 Kasım tarihinden itibaren yürürlüğe giren tebliğ kapsamında yapılan tanım düzenlemesi, uygulama anlamında vatandaşı etkilemeyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kırsal motorin satışına kısıtlama konusunda EPDK’ya  gönderdiği yazıda, “Eğer kırsal motorin kullanımında bir yasaklamaya gidilmediyse o zaman mevcut uygulama aynen devam edecek ve tarafımızdan herhangi bir tarhiyata gidilmeyecek” denildi. Söz konusu tebliğ ile “yol dışı hareketli makineler ile tarım ve orman traktörlerinde kullanıma yönelik motorin” olarak tanımlanan kırsal motorin, bundan sonra da kamyon, minibüs, otobüs ve diğer araçlara satılabilecek. EPDK’nın AB müktesebatına uyum amacıyla 7 Ağustos’ta yayımladığı “Motorin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliği” ile yapılan düzenleme, akaryakıt sektöründe cezai anlamda soru işaretleri yaratırken, kurum sektör temsilcilerine bunun bir uyum tanımı olduğunu, mevcut şekilde satışların devam etmesinde bir problem yaratmadığını ifade etmişti. EPDK daha sonra konuyla ilgili GİB’den görüş istemiş, görüş yazısında ise “kırsal motorinin tebliğle düzenlenen tanımına göre satışının yapılması gerektiği, aksi takdirde bir vergi ziyaı oluşacağı ve usulsüzlük cezası kesileceği” belirtilmişti. İki kurum arasındaki görüş ayrılığından ortaya çıkan belirsizlik, GİB’nin yazısıyla sona erdi. GİB’den bir üst düzey yetkili “Tebliğ, EPDK’nın AB’ye uyum için gerçekleştirdiği bir düzenlemeydi, muhatap da EPDK. EPDK, yeni tanımın kamyon, otobüs gibi diğer araçları kapsamadığını söylüyorsa, biz buna uyarız” dedi.

Haberin Devamı

Bütçe mesaisi ‘kümesteki kazlar’ tartışmasıyla başladı

HÜKÜMETİN ‘krizden çıkış kapısı’ olarak nitelendirdiği, 2010 bütçe tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışmalı bir şekilde görüşülmeye başlandı. İlk sözü alan CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Merkez Bankası’nın Hazine kağıdı almak üzere harekete geçtiğini ileri sürdü. CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, hükümetin 2010 hedeflerini gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını öne sürerek, “Özel kesim öncülüğünde büyümeyi gerçekleştirebilmek için önünüzdeki tek alternatif, IMF ile anlaşmaktır” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, “2010 bütçesinde Maliye yine kümesteki kazları yolacak” derken, bunu şöyle açıkladı: “Çünkü vergi gelirinde yüzde 17 artış öngörülüyor. En yüksek artış yüzde 31.6 ile ÖTV’dedir. İkinci sırada KDV geliyor. Yeni vergiler gelecek” dedi. MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da hükümetin ‘Kürt açılımı’, ‘Ermeni açılımı’ olduğunu, işsizlik, istihdam, üretim, ihracat açılımı olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!