Kamudaki ücret zammına bakar faizde düşüş hızını belirleriz

Güncelleme Tarihi:

Kamudaki ücret zammına bakar faizde düşüş hızını belirleriz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2007 00:00

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2008 yılı için belirlenecek kamu ücret artışları ve bütçe büyüklüklerinin önümüzdeki dönemdeki faiz indirimlerinin hızını etkileyeceğini belirtti.

Yılmaz, eylül ayında faiz indirim sürecine başlanmakla birlikte, para politikası temkinli duruşunu sürdürdüklerini tekrarladı.

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, eylül ayında faiz indirim sürecine başlanmakla birlikte, para politikası temkinli duruşunu sürdürdüklerini vurgularken, 2008 yılı için belirlenecek kamu ücret artışları ve bütçe büyüklüklerinin önümüzdeki dönemdeki indirimlerin hızını etkileyeceğini belirtti.

İNDİRİM İÇİN ŞARTLAR OLUŞTU: İstanbul’da önceki gün köşe yazarları ile biraraya gelerek bir sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Para Politikası Kurulu’nun 13 Eylül’deki faiz indirim kararının, kamu harcamalarının, başlangıçta öngörülen yıl sonu bütçe ödenekleriyle uyumlu yönde gerçekleşeceği varsayılarak alındığını, herhangi bir ek varsayımda bulunulmadığını kaydetti. Yılmaz, bankanın internet sitesine konulan sunumda, kısa vadeli faiz oranlarının 0.25 puan düşürülmesine karar verilmesine neden olarak "kısa vadeli faiz oranlarında ölçülü indirim sürecine başlanması için gerekli şartların oluşmasını" gösterdi. Bankaya göre, fiyat hareketlerinde 3 aylık eğilimi baz alarak olusturulan yıllıklandırılmış veriler, enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini gösteriyor.

TEMKİNLİ DURUŞA DEVAM: Başkan Yılmaz sunumunda, eylül ayında faiz indirim sürecine başlanmakla birlikte, para politikası temkinli duruşunu sürdürdüğünü vurgularken, 20 Eylül tarihli son beklenti anketinde, 24 ay sonrasının yıllık enflasyon beklentisinin, "yüzde 5.4" ile hedefin altında seyretiğine dikkat çekti. Buna rağmen Merkez Bankası’nın temkinli ve ölçülü bir faiz indirim süreci izlediği durumda, 2008 yılının sonunda enflasyonun yüzde 4’lük hedefin altında gerçekleşebileceği öngörüsünü aktaran Yılmaz, bu nedenle Merkez Bankası kendi kurumsal tahminlerine daha fazla atıfta bulunmasının, beklentilerin doğru yerde oluşmasını hızlandıracağını düşündüğünü kaydetti.

SIKI MALİYE POLİTİKASI: 2008 yıl sonu için belirlenen enflasyon hedefi yüzde 4.27 Temmuz tarihli enflasyon raporunda yer alan politika faizlerinin yılın son çeyreğinin başından itibaren ölçülü olarak indirildiği varsayımı altında, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2007 yılı sonunda 5.1 ile yüzde 6.9 arasında (orta noktası yüzde 6), 2008 yılı sonunda yüzde 1.5 ile yüzde 4.9 arasında (orta noktası yüzde 3.2) gerçekleşeceği tahmin edildi. Yılmaz sunumunda, sıkı maliye politikasının kararlılıkla devam etmesi yönünde gösterilecek irade ile 2008 yılı için belirlenecek kamu kesimi ücret artışları ve bütçe büyüklüklerinin enflasyon hedefiyle uyum içinde olmasının, önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin hızını etkileyecek önemli unsurlardan biri olduğu kaydedildi.

Dış piyasalardaki dalga talebi etkileyebilir

DURMUŞ Yılmaz’un sunumunun "Uluslararası Gelişmeler ve Yansımaları" bölümünde "Risk algılamasındaki artışın, Türkiye’deki bankaların yurtdışından borçlanıp YTL cinsi kredi verme eğilimlerini azaltarak iç talebi sınırlayıcı bir etkide bulunduğu gözlenmiştir" denilerek, şu değerlendirme yapıldı: "Yaşanan dalgalanmalar, 2006 yılında görülen benzerlerinden farklılık arz etmektedir. İlk başta yatırımcıların riskli varlıklardan sakınması sonucu gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde bir artış gözlendiyse de, bu ülkelerin yerleşmis bir subprime mortgage piyasasına sahip olmaması, yaşanan çalkantılardan gelişmiş ülkelere göre daha az etkilenmeleri sonucunu doğurmuştur. Sonuç olarak dış piyasalarda meydana gelen dalgalanmaların Türkiye ekonomisine olası etkilerinin, ağırlıklı olarak iç ve dış talebi sınırlandırıcı yönde olacağı öngörülmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!