Kamu müteahhitleri ‘fiyat farkı’ istedi

Güncelleme Tarihi:

Kamu müteahhitleri ‘fiyat farkı’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2022 07:00

Türkiye'nin dört bir yanından miting yapmak için Ankara’ya gelen kamu müteahhitleri, demir ve çimento başta olmak üzere inşaat maliyetlerinde son bir yılda ortaya çıkan yüzde 300 ila 500’lük artıştan dolayı işlerini bitirememeleri nedeniyle aldıkları cezaların iptalini ve gerçek bir fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını istediler.

Haberin Devamı

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu dar gelirliler için açıklanan konut seferberliğinin orta ve üst gelir grubu için de yapılmasını, kampanyalı uygun fiyatlı konut için müteahhitlere arsa tahsis edilmesini istedi. Kamu Müteahhitleri Platformu Başkanı Kürşad Bilginci, son iki yılda aşırı fiyat artışlarından dolayı kamu yüklenicilerinin ellerindeki işleri yapamaz hale geldiklerini, teminatlarının 5 katı irat kaydedildiğini ve firmaların yasaklanarak yeni ihalelere giremediklerini anlattı.

5 TALEP SIRALANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022 yılında 3 defa fiyat güncellemesi yapmasının feryatlarının delili olduğunu belirten Bilginci, daha fazla canın yanmaması, iflasların yaşanmaması, yüz binlerce işçinin işsiz kalmaması için TBMM’de görüşülmekte olan torba yasaya eklenmesini istedikleri 5 talebi şöyle sıraladı: “Mevcut işlerin bitirilebilmesine yeterli olacak reel fiyat farkı verilmesi. Haksız yere teminatları irat kaydedilen ve cezalı duruma düşen firmaların yasaklarının kaldırılarak teminatlarının iade edilmesi. Kurumlarca açılan menfi ceza davalarının durdurulması. İşlerin bitirilmesi için cezasız ek süre verilmesi. Yeni ihale alabilmelerinin önünün açılması. Bu şartların sağlanmadığı durumda yükleniciye cezasız, şartsız herhangi bir orana tabi tutmadan şartsız tasfiye hakkı verilmesi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!