Kalite Oskar’ı bu kez Koç’un

Güncelleme Tarihi:

Kalite Oskar’ı bu kez Koç’un
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ulusal Kalite Ödülü sonunda bu yıl Koç Topluluğu'na gidiyor. TÜSİAD-KalDer tarafından bu yıl beşincisi verilen Ulusal Kalite Büyük Ödülü'nü bu yıl Koç'un amiral gemisi Arçelik aldı. Avrupa kalite ödülleri baz alınarak bu yıl ilk kez oluşturulan ‘‘Başarı Ödülü’’ ise Eczacıbaşı bünyesindeki İpek Kağıt'a verildi. Kalite Ödüllerini kazananlar, bu akşam düzenlenen törende resmen açıklanacak.

TÜSİAD-KalDer Ulusal Kalite Ödülü için bu yıl 12 başvuru yapılmış, bunlardan beşi finale kalmıştı. Arçelik ve İpek Kağıt ile birlikte Ardem, Türkiye Elektrik Endüstrisi ve Erciyas Biracılık da finalistler arasında yer alıyordu.

İKİNCİDE BAŞARDI

TÜSİAD-KalDer Ulusal Kalite Ödülü için bu yıl ikinci kez finalist olan Arçelik, bu yıl Büyük Ödülü Koç Topluluğu'na götürüyor. Arçelik, 42 yıldır tüm elektrikli ev aletlerini üretiyor. İstanbul Sanayi Odası sıralamalarına göre Türk özel sektörünün son 12 yılda 11 kez en büyük kuruluşu olan Arçelik, 1.1 milyar dolarlık cirosuyla Koç'un Amiral gemisi ünvanını taşıyor. Şirket, 2005 yılına kadar Avrupa'nın en büyük beş beyaz eşya üreticisinden biri olmayı hedefliyor.

İPEK KAĞIT

Eczacıbaşı Grubu bünyesindeki İpek Kağıt Sanayi ve Ticaret, Yalova-Altınova'da temizlik kağıtları üretip, pazarlıyor. 1970 yılında Selpak markasıyla temizlik kağıdı üretimine başlayan İpek Kağıt, Türkiye'nin ihtiyacının yaklaşık üçte ikisini karşılıyor. 1989 yılında James River ile ortaklık anlaşması yapan firma, Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarını 1993 yılında başlattı. Yıllık üretim kapasitesi 35 bin tona ulaşan İpek Kağıt'ta 350 kişi çalışıyor.

KONGREDEN NOTLAR...

2 bin kişi izledi

Bu yılki Kalite Kongresi, geçtiğimiz yaz vefat eden KALDER eski Başkanı Ata Gökçe için saygı duruşuyla başladı.

Geçen yıl 1600 kişinin izlediği kongreye bu yıl 1800 kişi, toplam 54 milyar lira ödeyerek izliyor. Davetlilerle birlikte kongreye katılanların sayısı 2 bini aşıyor.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Kongre için, Saray’ın dışına geniş bir çadır da kuruldu. Çadırda kongreye katılanların kayıt işlemleri yapılıyor.

Alcatel Başkanı Serge Tchuruk'un İngilizce yaptığı konuşmasının sonunda Türkçe olarak ‘‘Türkiye'yi parlak bir geleceğin beklediğini biliyorum. Beni davet ettiğiniz için teşekkür ederim’’ sözleri büyük alkış topladı.

Kongreye bu yıl, Toplam Kalite Yönetimi'ni uygulayanların yanısıra henüz bu kavramla yeni yeni tanışan firmalar da oldukça fazla ilgi gösterdi. Kongreyi izleyenler arasında İETT'den bazı yetkililerin de bulunması dikkati çekti.

Kayhan: Kaliteye ilgi patlaması var

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Kayhan, ekonomi yönetiminin yalnız bugünkü sıkıntıların aşılmasında değil, Türkiye'nin genç neslinin geleceği açısından da hayati önem taşıdığını söyledi.

Kayhan, TÜSİAD-KalDer tarafından bu yıl 6'ncısı kez düzenlenen ‘‘Ekonomi Yönetiminde Kalite’’ konulu ‘‘Ulusal Kalite Kongresi’’nin açılışında yaptığı konuşmada, 1992'de ulusal kalite kongrelerini başlattıktan kısa süre sonra kalite kavramına gösterilen ilgide ‘‘patlama’’ olduğunu belirtti. Kayhan, küreselleşmeye ayak uydurma ve onun gereklerini yerine getirmenin artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini söyleyen Kayhan, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye, bugün yalnız ülke içinde değil, dış dünyayla ilişkilerinde de büyük sorunlarla karşı karşıya. Mevcut sorunları aşmanın, içte ve dışta daha güçlü olmanın anahtarı, Türkiye'nin sınai, ticari, finansal ve teknolojik rekabet gücünü artırmaktır. Siyasetin eskiye oranla çok fazla iç içe geçtiği bu dönemde siyasi gücümüzü ekonomik menfaatlere, ekonomik gücümüzü siyasal, stratejik hedeflere tahvil edebilmek zorundayız.’’

KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden de, reformlar için şanslı bir dönemde bulunulduğunu söyledi.

Kongrenin açılışına konuk konuşmacı olarak katılan Alcatel Alsthom Başkanı Serge Tchuruk da, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılacağını inandığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!