Kadınlar için özel banka kredisi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar için özel banka kredisi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 00:00

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadınlara yönelik başlatacakları projeleri Hürriyet’e açıkladı. Çubukçu, kadınların girişimciliğini desteklemek için ’kadınlara yönelik banka kredisi’ planladıklarını söyledi. Çubukçu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’e mektup yazarak, sunduğu projenin çok sıcak karşılandığını da bildirdi.

Çubukçu, Uluslararası Göç Örgütü’nün başlattığı ’Annemi gördünüz mü?" kampanyasından çok etkilendiğini ve gözlerinin dolduğunu söyledi. Çubukçu, Göç Örgütü temsilcilerinin, Türkiye’de fuhuşa zorlanan yabancı kadınlar için kurulan 157 hattını arayanların yüzde 74’ünün erkekler olmasına çok şaşırdığını söyledi. Çubukçu, "Hiç bir ülkede kadınlara yardım etmek isteyen erkek oranı bu kadar yüksek değilmiş. Bana sordular, bunun nedeni ne olabilir diye. Türk filmleri geldi gözümün önüne, bizim erkeklerimiz, kadınları kurtarıp, evinin kadını yapmaya çok meraklıdır, bu kadınların hayat hikayelerini dinleyip sonra telefona sarılıyorlar" dedi. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Çubukçu, şu değerlendirmelerde bulundu:

KADINA ÖZEL KREDİ: Kadın girişimciliğini desteklemek için mikro krediden farklı, sadece kadınlara yönelik bir kredi verilmesi için girişim başlattık. Halk Bankası ile yazışmalarımız sürüyor. Yapılan araştırmalar kadınlar finans ve kredi işlerini çok karmaşık bulduğunu gösterdi. Bu uygulamayı başlatırsak, krediden en basit şekilde yararlanmanın yollarını da hazırlayacağız.

ÜÇÜNCÜ SAYFA HABERİ Kadına yönelik şiddet konusunda önemli gelişmeler var. Şiddet olayları daha önce gazetelerin üçüncü sayfa haberiydi. Bireysel bakılıyordu. Şimdi birinci sayfalardan verilen ve üzerinde tartışma yaratılan haberler oldu. Bu bile bizim için çok önemlidir.

SİGORTASIZ KADINLAR: Kadınların işgücündeki sayısı son 10 yılda gerileme içinde. Bunda göçlerin büyük payı var. Tarım sektöründe işgücü olarak görünen kadın, göç ettiklerinde bu yeteneğini yitiriyorlar. Ayrıca, kadınların çoğu sigortasız çalışıyor, resmi kayıtlara göre bu oran yüzde 60. Evlere giden gündelikçi kadın da bu rakam içinde. Özellikle tekstil sektöründe çalışan kadınların büyük bölümü kayıt dışı. Bu da işgücünde azalma olarak görünüyor. İlgili bakanlardan denetimleri arttırmasını istiyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!