Kadına vergi ayıbı düzeltiliyor

Güncelleme Tarihi:

Kadına vergi ayıbı düzeltiliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işılay Saygın, Gelir Vergisi Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılarak, evli kadınların da kendi gelirlerini eşlerinden bağımsız olarak beyan etmelerini sağlayacak bir kanun tasarısı hazırlandığını açıkladı.

Evli kadınlar da kendi gelirlerini kendileri beyan edip, vergisini ödeyebilecekler. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın tarafından hazırlanan 'Gelir Vergisi Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun Tasarısı' ile vergilendirmede kadına yönelik eşitsizlik gideriliyor.

‘‘Aile reisi’’ yerine ‘‘aile beyanı’’ ibaresi getirilen yasa tasarısıyla, evli kadınların kocalarından bağımsız olarak kendi gelirlerini kendilerinin beyan edip, vergisini ödeyebilmelerine olanak sağlanıyor. Halen, evli kadınların yıllık beyanname ile bildirilmesi gereken gelirleri, aile reisi kocanın verdiği beyannameye dahil ediliyor.

EŞİTLİK İLKESİ

Devlet Bakanı Işılay Saygın, 'Bu kanun tasarısıyla, Anayasamızın 10. maddesinde ifadesini bulan eşitlik ilkesine ve ‘Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ne uygun olarak; üretken hale gelen kadının kazancını kendi adına beyan ederek devlete olan vergi borcunu da kendi adına ödemesini sağlamayı hedefledik' dedi. Bunun kadının en doğal hakkı olduğunu söyleyen Saygın, 'Bugünkü uygulamayı kadının ekonomik yaşama katılımının önünde duran engellerden biri olarak görüyorum. Bu uygulamanın kaldırılarak eşler bakımından ayrı beyan sistemine geçilmesi, buna karşılık velayet altındaki çocukların gelir vergisi beyanlarının ise velileri tarafından aile beyanı adı altında birlikte verilmesini sağlamak amacıyla böyle bir tasarı hazırladık' dedi.

Götürü vergi indirildi

Bakanlar Kurulu'nun daha önceki toplantısında kabul edilen götürü vergide indirim öngören kararı, dün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sayıları 900 bini bulan götürü usule tabi olan mükelleflerin safi kazanç tutarlarının hesaplanmasına esas olan oranlarda indirime gidilerek, esnafların ödeyecekleri vergide bir miktar indirime gidildi. 1 Ocak 1998'den geçerli olacak düzenlemeye göre, kalkınmada öncelikli yöreler ve büyükşehir belediye sınırları dışında kalan yerlerde 3. derecedeki mükelleflerin vergiye tabi kazanç tutarının hesaplanmasında esas alınacak oran yüzde 50, 2. derecedeki mükellefler için yüzde 100, 1. derecedeki mükellefler için de yüzde 150 olarak uygulanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!