Kadın yazarlar dijital dünyadan yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Kadın yazarlar dijital dünyadan yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2016 10:53

Dünyadaki değişim ve dönüşüm hızı, yayıncılık sektöründe de ağırlığını hissettiriyor. Özellikle kadınların çok yoğun ilgi gösterdiği Kanada kökenli Türkiye’nin en büyük okur-yazar platformu olan Wattpad’ın genç yazarları yayınevlerinin ilgi odağı oluyor. Türkiye’deki gençlerin hikâye yazma olanağını geliştiren bu platformda okuyucular ayda yaklaşık toplam 400 milyon dakika vakit geçiriyor.

Haberin Devamı

Genç fenomen yazarlar Wattpad’ten geliyor
Yapılan araştırmalara göre ağırlıklı olarak kadınların yer aldığı ve isteyen herkesin hikâyesini yayınlayabildiği online yayıncılık platformu Wattpad, Türkiye’deki yayıncıların dikkatini çekmiş durumda. Bu platformda fenomen olan yazarlar yayınevlerine transfer oluyor. Büşra Küçük, Öznur Yıldırım’ın ardından Şeyma Demir adlı bir Wattpad yazarının “Güneşin Öptüğü Kız” adlı romanı raflarda yerini aldı.

Kadınlar dijital dünyada okumayı ve yazmayı sevdi
Dünyanın en büyük okur-yazar platformu olan Wattpad’in yaklaşık 40 milyon kullanıcısı bulunuyor. Türkiye bu platformu ABD, Hindistan gibi ülkelerden sonra en çok kullanan ülkeler arasında bulunuyor. Genç kesimin hayal dünyasına hitap eden hikâyeler yazan Wattpad yazarlarının çoğunu kadınların oluşturuyor olması bir sosyolojik araştırma konusu niteliğinde. Bilim kurgu, aşk, korku gibi alanlarda eser veren yazarlar kendi kitap kapaklarını da kendileri üretiyor. Çoğu zaman birçok Wattpad yazarı yayınevlerinin tekliflerini kabul etmiyor.

Haberin Devamı

Yazarların bu online alanları özellikle seçmelerinin çeşitli sebepleri var. Bunlar arasında; kolay erişilebilirlik, ücretsiz okuma ve yazma, herhangi bir sansüre uğramama, toplumsal baskıyı daha az hissetme, basılı kitaplardan çok daha fazla etkileşim alma ve denetimin Wattpad gibi alanlarda olmayışı genç yazarların burada olmasını sağlıyor.

Hayal dünyaları yazıya yansıyor
Başarılı Wattpad yazarları arasında gösterilen Şeyma Demir’in “Kızıl Kardelen – Güneşin Öptüğü Kız” isimli kitabı Hayat Yayınları tarafından yayımlandı. Genç yazar Demir’in tarihi kurgu olarak gösterdiği bu kitapta önyargılar, kültür çatışması Çerkes kökenli bir kızla, Karabey adlı bir askerin etrafında anlatılıyor.

Yapılan araştırmalara göre 14-23 yaş arası gençlerin ilgi gösterdikleri Wattpad’te kitap yazmak ve kitap kapağı tasarlamak çok kolay. Bölümler halinde yazılan kitaplara okuyucu etkileşimi yoğun oluyor. Bu farklı dünya yayınevleri tarafından keşfedilmiş durumda. Wattpad e-book ortamı yayınevleri için bir yazar atölyesine, yeni yazar keşfetme alanına dönüşmüş durumda.

 

BAKMADAN GEÇME!