Kablo tekeli

Güncelleme Tarihi:

Kablo tekeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 01:19

Comcast, Time Warner’ı alıp 190 milyar dolarlık dev oluyor.

Haberin Devamı

ABD’deki kablolu TV yayınlarının dev ismi olan Comcast, en büyük rakibi ‘Time Warner Cable’ı 45 milyar dolara satın alarak 190 milyar dolarlık bir dev olmaya hazırlanıyor.

KABLOLU televizyon yayını alanında dev bir birleşme yaşanıyor. 22 milyondan fazla abonesiyle dünyanın ve ABD’nin en büyük kablolu yayın şirketi olan Comcast, en yakın rakibi olan Time Warner Cable’ı satın alacağını duyurdu. Paylaşılan bilgilere göre 45.2 milyar dolar değerinde dev bir anlaşmanın gerçekleşmesi bekleniyor. Bu anlaşma bedeliyle beraber hem abone sayısı hem de şirket değeri olarak bir kablolu yayın devi yaratılacak.

190 MİLYARLIK DEV

144 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Comcast’in, Time Warner Cable’ı 45.2 milyar dolara satın alması durumda 190 milyon dolarlık bir şirket ortaya çıkacak. Buna ek olarak Comcast’in 22 milyon civarında abone sayısı bulunuyor. Bu rakam Time Warner Cable’da ise 12 milyon civarında. İki şirketin birleşmesinden sonra ise Comcast 34 milyon aboneye sahip olacak. Böylelikle ABD’deki kablolu TV yayını pazarının üçte ikisinden fazlasına Comcast hakim olabilecek. Başka bir deyişle ABD’deki kablolu yayın pazarı, Comcast’in tekelinde olacak. Duyurulan söz konusu satın alma haberi beraberinde tartışmaları da getirdi.
İnternet hızının artması ve yaygınlaşmasıyla ABD’deki televizyon izleme alışkanlıkları da hızla değişiyor. Bu değişimden ilk etkilenen alanlardan biri de kablolu yayınlar oldu. ABD’de 2010 yılında 50 milyona yakın kablolu televizyon yayını abonesi bulunurken, bu rakam geçen üç yıl içinde 19 milyon abone azaldı. İnternetten televizyon izleme teknolojisi olan IPTV’lerin abone sayısı ise ABD’lilerin yeni tercihi oldu. Abone sayısı bakımından geçen üç yılda yüzde 300’den fazla büyüme yakalayan IPTV yayını, toplamda 12 milyondan fazla aboneye ulaştı. Bu yüzden Comcast’in en büyük rakibini 45 milyon dolar ödeyerek satın almasını cesur bir adım olarak yorumlamak mümkün.

Haberin Devamı

Şirket Üye sayısı

Comcast 22 milyon
Time Warner 12 milyon
Charter 4 milyon
Cablevision 3.5 milyon
Toplam 31.5 milyon

*2013 yılı verileridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!